Με τον επικεφαλής του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρη Κοπελούζο, συναντήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι χθες στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από αιγυπτιακά ΜΜΕ, μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Σούκρι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Δένδια. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η πρόοδος στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (project GREGY με φορέα υλοποίησης την Elica του Ομίλου Κοπελούζου, καθώς ως γνωστόν υπάρχει και η ηλεκτρική διασύνδεση GAP που συνδέει τις δυο χώρες, με διαφορετική όδευση και προδιαγραφές).
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συνάντηση Κοπελούζου-Σούκρι αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της πολιτικής στήριξης από την Αίγυπτο στο συγκεκριμένο έργο. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται και η συνάντηση που είχε ο κ. Κοπελούζος με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στις αρχές Φεβρουαρίου στο Κάιρο.
GREGY
Σύμφωνα με πληροφορίες, το έργο GREGY (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω Αττικής, μεταφορικής ικανότητας 3 GW) ωριμάζει με ταχείς ρυθμούς, με τις δυο χώρες να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για την πρόσληψη συμβουλευτικής εταιρείας διεθνούς βεληνεκούς που θα εκπονήσει τη μελέτη βιωσιμότητας του έργου. Μεταξύ των εταιρειών που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον φέρονται να είναι η γαλλική EDF, η βελγική Elia, η ιταλική CESI, η γερμανική Lahmeyer, η ιρλανδική EBS και άλλες τέσσερις.
Πηγές με γνώση του project που επικαλείται η ιστοσελίδα Arab Finance αναφέρουν ότι «μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας και την οριστικοποίηση της όδευσης της διασύνδεσης, Αίγυπτος και Ελλάδα θα διενεργήσουν τους διαγωνισμούς για την επιλογή των αναδόχων που θα αναλάβουν την υλοποίηση του έργου». Στα τέλη Μαρτίου, εξάλλου, το στέλεχος του Ομίλου Γιάννης Καρύδας επιβεβαίωσε ότι σύντομα θα προχωρήσει η ανάθεση των απαραίτητων τεχνοοικονομικών μελετών ώστε το 2024 να ληφθεί η Τελική Επενδυτική Απόφαση για το project του GREGY, με οριστικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάτω από τέσσερα χρόνια.
Gap
Στο «μέτωπο» της άλλης διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου μέσω Κρήτης (Mersa Matruh-Αθερινόλακκος) με φορέα υλοποίησης την GAP, εταιρεία του Ομίλου Eunice, εγείρονται ερωτηματικά αναφορικά με την όδευση του καλωδίου μετά την προειδοποίηση από τον ΑΔΜΗΕ ότι η δυνατότητα του ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης για υποδοχή ηλεκτρικών διασυνδέσεων εξαντλείται με τη «μικρή» διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος του ΑΔΜΗΕ (που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία), τη «μεγάλη» διασύνδεση Κρήτη-Αττική (που υλοποιεί η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Αριάδνη Interconnection και θα μπει στην πρίζα εντός του 2024) και το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου της κοινοπραξίας Euroasia Interconnector. Προειδοποίηση που ήρθε στον απόηχο της επίσημης παρουσίαση του έργου GAP από τον πρόεδρο της ομώνυμης εταιρείας, τον Ελληοαμερικανό πρώην Γερουσιαστή Αντρέας Μποργκέας που έχει αναλάβει την προώθηση του έργου, το οποίο φέρεται να βρίσκεται σε φάση επανασχεδιασμού.
Ένταξη στα PCI/ PMI
Σε κάθε περίπτωση και τα δυο έργα θα «διασταυρώσουν τα ξίφη τους» στις Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη λίστα των έργων Κοινού και Μείζονος (Ευρωπαϊκού) Ενδιαφέροντος PMI/PCI που ανοίγει την πόρτα σε χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία όπως το Connecting Europe Facility (CEF), το δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αλλά και την περαιτέρω στήριξη από ΕΕ, με το πρώτο crash test να αναμένεται στις 21 Απριλίου. Η λίστα των έργων PCI/PMI που οριστικοποιείται κάθε δυο χρόνια μετά από εξαντλητική διαδικασία αξιολόγησης θα «κλειδώσει» στα τέλη του έτους.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι, ταυτόχρονα με τη διασύνδεση με την Ελλάδα, η Αίγυπτος βρίσκεται σε συζητήσεις και με την Ιταλία με αντικείμενο έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου-Ιταλίας «που θα μετέτρεπε την Αίγυπτο σε πύλη μεταφοράς ρεύματος από την Αφρική στην Ευρώπη», όπως δήλωσε την Κυριακή η εκπρόσωπος του Υπουργείου Ηλεκτρισμού της Αιγύπτου Αϊμάν Χάμζα. Το εν λόγω project –που είναι ευθέως ανταγωνιστικό με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου- δημοσιοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους και είναι ενδεικτικό και του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού για το ποια χώρα θα αναδειχθεί σε πύλη εισόδου καθαρής ενέργειας από την Αφρική, με τους «διαδρόμους» από το Νότο προς τον Βορρά να αποκτούν αυξημένη σημασία στον νέο ενεργειακό χάρτη που σχεδιάζεται με την Ρωσία να βγαίνει οριστικά από το «κάδρο».