Σήμα επιφυλακτικότητας και «εξοικονόμησης δυνάμεων» εξέπεμψε η αγορά προμήθειας ηλεκτρισμού με τα οικιακά τιμολόγια που ανακοινώθηκαν για τον Ιούλιο αργά χθες το βράδυ, αρχής γενομένης από τη ΔΕΗ.
Πολλοί πάροχοι τα διατήρησαν αμετάβλητα ή προχώρησαν σε μικρές αυξομειώσεις, λαμβάνοντας υπόψη από τη μια την υποχώρηση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού τον τρέχοντα μήνα (που κινούνται στα 87 ευρώ/MWh έναντι μέσης τιμής 105 ευρώ/MWh για τον Μάιο) και της έντονης μεταβλητότητας -με παράλληλες ανοδικές τάσεις- των τιμών φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας, οι οποίες ωστόσο παραμένουν πολύ χαμηλότερες (μειωμένες κατά 80-90%) σε σχέση με το περυσινό καλοκαίρι.
Συγκεκριμένα οι χρεώσεις που ανακοίνωσε η ΔΕΗ αργά χθες το βράδυ (και ακολούθησαν στη συνέχεια οι υπόλοιπες εταιρείες) είναι 15,5 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες και 16,7 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες. Για το νυχτερινό ρεύμα η χρέωση παραμένει επίσης στα 11,4 σεντς. Οι χρεώσεις είναι ίδιες με αυτές που είχαν ανακοινωθεί για τον Ιούνιο.
Τα ενδεικτικά τιμολόγια των λοιπών προμηθευτών διαμορφώνονται ως εξής:
Protergia Οικιακό Value: 0,11115 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 0,1265 τον προηγούμενο μήνα)
Ήρων PROTECT 4 Home: 16,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
Elpedison Economy: 11,1 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,4 σεντς/κιλοβατώρα για τον Ιούνιο)
NRG on time: 13,2 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 12,2 σεντς/κιλοβατώρα)
Watt&Volt Value: 11,15 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 12,65)
Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 12,3 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
Volterra: 13,98 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,98)
Zenith Home Now: 14,4 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 13,9)
Volton Home: 15,6 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,63 )
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο (όπως και τον Μάιο και τον Απρίλιο) είχε δοθεί επιδότηση (1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα), με συνέπεια να είναι μικρότερη η τελική επιβάρυνση των καταναλωτών όλων των προμηθευτών. Εάν για τον Ιούλιο δεν υπάρξει επιδότηση, τότε η τελική τιμή θα αυξηθεί, όχι μόνο για τους πελάτες των παρόχων που αύξησαν τις χρεώσεις (εκεί η επιβάρυνση θα είναι προφανώς μεγαλύτερη), αλλά και γι αυτούς που διατήρησαν τις χρεώσεις σταθερές.
Πληροφορίες από παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα οι πάροχοι προσανατολίζονταν σε μείωση τιμολογίων -συνεχίζοντας το πτωτικό σερί των προηγούμενων μηνών-, όμως το «ασανσέρ» των τιμών του φυσικού αερίου στον κόμβο TTF της Ολλανδίας (με την spot τιμή να κλείνει χθες στα 37 ευρώ/MWh, με ημερήσια άνοδο σχεδόν 7%), η έλλειψη ορατότητας για τις επιδοτήσεις Ιουλίου (που θα κληθεί να αποφασίσει ο επόμενος Υπουργός Ενέργειας) και η προοπτική αύξησης των καταναλώσεων τον επόμενο μήνα (καθώς προβλέπεται αύξηση των θερμοκρασιών στα συνήθη επίπεδα του Greek Summer, ενώ κατά τον Ιούνιο επικράτησαν στη χώρα μας χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις συνηθισμένες για την εποχή, επηρεάζοντας και τη ζήτηση ρεύματος), τους οδήγησαν τελικά να υιοθετήσουν μια πιο συντηρητική στάση για να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους σε περίπτωση που το κόστος διαμορφώνονταν σε υψηλότερα επίπεδα από τις προβλέψεις τους και οι πράξεις αντιστάθμισης που είχαν κάνει δεν αποδεικνύονταν επαρκείς.