Μενού Ροή
Με στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα "φέσια" τους ξεκίνησε ο διάλογος για τον νέο Κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Το εναρκτήριο λάκτισμα στη διαδικασία τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που ρυθμίζει τον τρόπο λειτουργίας της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού δόθηκε χθες μέσω της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) με εκπροσώπους των εταιρειών προμήθειας ρεύματος.

Στόχος ήταν να ενημερωθεί η Αρχή  για τις θέσεις και προτάσεις των παρόχων, πέραν των ζητημάτων που έχουν θέσει εδώ και μήνες, με πρώτο και καλύτερο τις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου του  κακώς εννοούμενου «ενεργειακού τουρισμού».

Η πρωτοβουλία

Η πρωτοβουλία της ΡΑΑΕΥ έρχεται σε συνέχεια επιστολής που έστειλε ένα μήνα πριν στο Ρυθμιστή η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου με την οποία καλούσε τη ΡΑΑΕΥ να γνωμοδοτήσει προς το Υπουργείο  ΠΕΝ (που έχει την αποφασιστική αρμοδιότητα για τον Κώδικα Προμήθειας) για προτεινόμενες αλλαγές «εφ’ όλης της ύλης» όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε προπαρασκευαστικό χαρακτήρα εντάσσεται στην διαδικασία κατάρτισης της γνωμοδότησης, ώστε να αποτυπωθεί αφενός η παρούσα κατάσταση, αφετέρου τα άρθρα και οι πρόνοιες  του Κώδικα όπως ισχύει σήμερα που χρήζουν επικαιροποίησης κατά την άποψη των εταιρειών.

Ανάγκη αλλαγών

Οι τοποθετήσεις των προμηθευτών που κάλυψαν όλη σχεδόν την γκάμα των θεμάτων που διατρέχει ο Κώδικας αποτύπωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκτίμηση του κλάδου ότι δεν απαιτούνται απλώς σημειακές αλλαγές, αλλά ουσιαστικές αλλαγές στα περισσότερα, αν όχι σε όλα τα άρθρα του Κώδικα. Η κατεύθυνση δηλαδή είναι η όλη διαδικασία να οδηγήσει σε ένα νέο, σύγχρονο  ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ευθυγραμμίζεται με τη νέα πραγματικότητα της λιανικής αγοράς ηλεκτρισμού και θα λαμβάνει υπόψη του και τις ρυθμιστικές εξελίξεις στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Οι τοποθετήσεις των προμηθευτών συνέκλιναν στην ανάγκη άρση των στρεβλώσεων που υπάρχουν σήμερα, μεταξύ των οποίων είναι η αντιμετώπιση του θέματος των μετακινήσεων καταναλωτών σε νέο πάροχο αφήνοντας οφειλές στον προηγούμενο.

Λόγω του κενού στον Κώδικα (αφού η προηγούμενη ρύθμιση για το θέμα «κατέπεσε» με απόφαση του ΣτΕ το 2020) έχει αφεθεί χώρος σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να αφήνουν «φέσια» σε έναν πάροχο και να αποφεύγουν τη διακοπή ηλεκτροδότησης, μετακινούμενοι σε άλλη εταιρεία.

Άλλο θέμα -το οποίο είχαν θέσει οι πάροχοι δια του αρμοδίου θεσμικού οργάνου (ΕΣΠΕΝ) στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ- ήταν ο τρόπος λειτουργία της Καθολικής Υπηρεσίας που επιτρέπει στους κακοπληρωτές να συνεχίζουν να ηλεκτροδοτούνται, χωρίς να εξοφλούν τους λογαριασμούς τους.

Οι αναγραφόμενες πληροφορίες

Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ρυθμίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εταιρειών και των καταναλωτών.  Προβλέπει μεταξύ άλλων τον τρόπο  με τον οποίο οι καταναλωτές συνάπτουν σύμβαση με έναν καινούριο προμηθευτή, ποιες πληροφορίες θα πρέπει να αναγράφονται στους λογαριασμούς, ή πώς επιλύονται τυχόν διαφορές που θα προκύψουν στην πορεία.  Είναι ο μόνος Κώδικας που αφορά στην αγορά ηλεκτρισμού για τον οποίο την αποφασιστική αρμοδιότητα έχει το ΥΠΕΝ, με την Ρυθμιστική Αρχή να γνωμοδοτεί προς το Υπουργείο και το τελευταίο να θεσπίζει τις όποιες αλλαγές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας