Εκπρόσωποι ενεργοβόρων βιομηχανιών προέτρεψαν την γερμανική κυβέρνηση να αποφασίσει υπέρ της επιδότησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία, αν και αποθαρρύνεται έντονα από τους οικονομολόγους, θα αποτελέσει κεντρικό θέμα στις συζητήσεις του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με τους κυβερνητικούς ηγέτες.
Την Παρασκευή, οι ηγέτες των κομμάτων του τρικομματικού συνασπισμού της Γερμανίας των Σοσιαλδημοκρατών (SPD/S&D), των Πρασίνων και του φιλελεύθερου FDP (Renew Europe) θα συναντηθούν για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες εκλογές στα κρατίδια, όπου όλα τα κόμματα κατέγραψαν σημαντικές απώλειες.
Εν όψει της συνάντησης, εκπρόσωποι των ενεργοβόρων βιομηχανιών και των συνδικάτων ζήτησαν να αποφασιστεί επιτέλους ένα σύστημα επιδοτήσεων, ώστε να μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για ορισμένες εταιρείες, διατηρώντας τις παράλληλα ανταγωνιστικές έναντι του ξένου ανταγωνισμού.
«Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας την ολοένα και πιο δραματική οικονομική κατάσταση των ενεργοβόρων βιομηχανιών στη Γερμανία», αναφέρεται στην επιστολή τους προς τον Σότλτςω(SPD/S&D) και τους υπουργούς του.
Ενώ η συζήτηση για την επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για ορισμένες βιομηχανίες «συνεχίζεται εδώ και μήνες χωρίς κανένα αποτέλεσμα», «οι μαζικές περικοπές στην τοπική παραγωγή που παρατηρούνται ήδη θέτουν σε οξύ κίνδυνο θέσεις εργασίας και τοποθεσίες», γράφουν οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών χάλυβα, χαρτιού, χημικών και γυαλιού, καθώς και των συνδικάτων.
Κατά την εξαμηνιαία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέζεμπεργκ στα τέλη Αυγούστου, η κυβέρνηση είχε υιοθετήσει ένα σύνολο πολιτικών για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά διαφώνησε σχετικά με την επιδότηση των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε ηλεκτρική ενέργεια, την οποία προωθεί ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι).
Πιο πρόσφατα, ο Χάμπεκ παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση ήταν χειρότερη από ό,τι αναμενόταν και ότι η οικονομική ανάκαμψη μάλλον θα διαρκέσει περισσότερο.
Οι οικονομολόγοι, ωστόσο, αντιτίθενται σε συντριπτικό βαθμό στην καθιέρωση επιδοτούμενης τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανίες, η οποία, όπως λένε, θα ήταν σπατάλη χρημάτων και θα επιβάρυνε τους υπόλοιπους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι τιμές των οποίων ενδέχεται να αυξηθούν ως αποτέλεσμα.
Σε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Ifo και της FAZ μεταξύ 200 καθηγητών οικονομικών στη Γερμανία, το 83% απάντησε ότι θα ήταν αντίθετο στην εισαγωγή ενός τέτοιου συστήματος, ενώ μόνο το 13% τάχθηκε υπέρ. «Πότε υπήρξε τόσο μεγάλη ενότητα μεταξύ των Γερμανών οικονομολόγων;», έγραψε στο X ο Alfons Weichenrieder, ένας από τους πιο ειλικρινείς επικριτές ενός τέτοιου καθεστώτος.
Στην κοινή επιστολή τους, οι εκπρόσωποι του κλάδου σημειώνουν τις ανησυχίες για στρέβλωση του ανταγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι οι μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για το καθεστώς.
Επιπλέον, ήταν «απαραίτητο να μειωθεί ο φόρος ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές», υποστηρίζουν, κάτι που πρότεινε ως εναλλακτική λύση στην επιδότηση ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ (FDP/Renew Europe).