Μενού Ροή
Ζήτημα ημερών η ΚΥΑ για το πράσινο τιμολόγιο - Παράταση έως 31 Ιανουαρίου στους καταναλωτές για να επιλέξουν

Το νέο τοπίο στην αγορά ρεύματος από τις αρχές του έτους, με τα πολύχρωμα τιμολόγια, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχει το πράσινο, αποτελεί την πιο στρατηγική μέχρι τώρα νομοθετική παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θοδωρή Σκυλακάκη.

Και μπορεί ο ίδιος να μην κάνει πίσω παρά τις αντιδράσεις πολλών παρόχων, που σημαίνει ότι η φιλοσοφία της ρύθμισης παραμένει η ίδια, ωστόσο είναι τόσο σύνθετο το τοπίο, ώστε θέλει να δώσει κάθε δυνατό χρονικό παράθυρο στους καταναλωτές για να επιλέξουν το προϊόν που εκείνοι επιθυμούν περισσότερο.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο εξετάζει να δοθεί μια μικρή χρονική παράταση στους καταναλωτές, κατά ένα μήνα, δηλαδή μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2024, προκειμένου να εκφράσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους για τη μετάπτωση τους στο ειδικό τιμολόγιο.

Σε μια κίνηση που υπό μια έννοια απαντά και στην κριτική ότι το υπουργείο δεν ακούει την αγορά παρά ενεργεί βεβιασμένα, ο κ. Σκυλακάκης εξετάζει να δώσει επί της ουσίας στους καταναλωτές δύο μήνες, αντί για έναν - ο οποίος συμπίπτει και με τις γιορτές των Χριστουγέννων- προκειμένου να αποφασίσουν με ποιο τιμολόγιο θα αποφασίσουν να κινηθούν στην μετά επιδοτήσεων, εποχή.

Εφόσον προκριθεί η παράταση, αυτή η νέα ημερομηνία θα ορίζεται ρητά στην Κοινή Υπουργική Απόφαση, της οποίας η έκδοση είναι ζήτημα ημερών και όπου θα εξειδικεύεται ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων στο πράσινο τιμολόγιο.

Κανονικά, οι προμηθευτές έχουν περιθώριο για να ενημερώσουν τους καταναλωτές μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, διάστημα εντός του οποίου θα πρέπει να έχουν ανακοινώσει στις ιστοσελίδες τους όλες τις παραμέτρους του νέου αυτού προϊόντος. Μένει να φανεί, εφόσον δοθεί παράταση ενός μηνός στους καταναλωτές, κατά πόσο αυτή θα αφορά και τους προμηθευτές ως προς την ενημέρωση που θα πρέπει να παράσχουν στους πελάτες τους.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πράσινο τιμολόγιο είναι σημαντική, όχι μόνο ως προς το θέμα της παράτασης, αλλά και γιατί θα περιγράφει τη φόρμουλα υπολογισμού της χρέωσης. Το πόσο απλή αυτή θα είναι, και πόσο θα επιτρέπει στον πάροχο να περιορίσει το ρίσκο του, θα κρίνει υπό μια έννοια και την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος, μέσω του οποίου, ο υπουργός ποντάρει σε ενίσχυση του ανταγωνισμού και άρα σε μείωση των τιμών.

Οι συντελεστές της φόρμουλας

Ένα θέμα που έχουν θέσει οι εκπρόσωποι των προμηθευτών στον κ. Σκυλακάκη κατά την προ ημερών συνάντηση της ΕΣΠΕΝ μαζί του, ήταν και το πόσο συχνά θα μπορούν να αλλάζουν τους κρίσιμους συντελεστές, οι οποίοι και καθορίζουν αυτή την τελική χρέωση.

Ο πιο σημαντικός εξ αυτών είναι ο συντελεστής «Α». Ο συγκεκριμένος αυξομειώνει την επίδραση της μέσης τιμής εκκαθάρισης της αγοράς (ΤΕΑ) και κάθε εταιρεία συμπεριλαμβάνει σε αυτόν και το περιθώριο ρίσκου της. Η αγορά ζητάει ο συγκεκριμένος συντελεστής της φόρμουλας υπολογισμού της χρέωσης να αλλάζει ανά μήνα, και όχι ανά τρίμηνο, όπως ήταν η αρχική σκέψη.

Το σκεπτικό είναι ότι ανά μήνα είναι πιο εύκολο για μια εταιρεία να εκτιμήσει ποια θα είναι τα κόστη του επόμενου. Μειώνεται δηλαδή το περιθώριο ρίσκου της. Οι πάροχοι είχαν εισπράξει από το υπουργείο ότι θα μελετήσει το αίτημά τους.

Θυμίζουμε ότι με βάση το νέο καθεστώς, κάθε πάροχος θα ενημερώνει αναλυτικά τους πελάτες του για το ειδικό πράσινο τιμολόγιο, στο οποίο θα μεταφέρονται αυτόματα αν δεν δηλώσουν την αντίρρησή τους. Επίσης, για όσους πελάτες έχει λήξει η σύμβαση, οι εταιρείες θα τους προτείνουν κάποιο νέο προϊόν, με κυμαινόμενη χρέωση. Και για όσους έχουν ακόμη ενεργό συμβόλαιο, κάποιοι προμηθευτές εξετάζουν να τους προτείνουν τη παραμονή στο ίδιο τιμολόγιο, όπου απλώς θα επανεργοποιηθούν οι όροι που βρίσκονταν σε αναστολή μέχρι τα τέλη του 2023, πάντα με κυμαινόμενη χρέωση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας