Ετοιμαστείτε να υποδεχθούμε τα φθηνά μεικτά τιμολόγια ρεύματος, μια υποκατηγορία των κυμαινόμενων, δηλαδή των «κίτρινων», με χαρακτηριστικά όμως και σταθερών.
Το θέμα που ξέσπασε με το 8μηνο σταθερό τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» το οποίο η ΡΑΑΕΥ ζητά από την εταιρεία να αποσύρει - κάνοντας την καλύτερη δωρεάν διαφήμιση στην εταιρεία - με το επιχείρημα ότι προκαλεί σύγχυση στον καταναλωτή, καθώς τα σταθερά έχουν διάρκεια 12 μήνες, θα έχει συνέχεια.
Κάποιοι πάροχοι τελούν εν αναμονή των διευκρινίσεων που πρόκειται να παράσχει η ΡΑΕΕΥ, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου, και είναι έτοιμοι να ρίξουν στην αγορά κι αυτοί, τα δικά τους μεικτά προϊόντα, με σταθερή τιμή για ένα χρονικό διάστημα της σύμβασης και κυμαινόμενη για το υπόλοιπο. Αναλόγως των διευκρινίσεων, μπορεί να δούμε να ξεφυτρώνουν στην αγορά πολλές παραλλαγές τέτοιων νέων προϊόντων.
Τι μπορεί να είναι αυτά; Από «σταθερά» προϊόντα 6μηνης ή ακόμη και 3μηνης διάρκειας μέχρι του να χαρακτηρίσουν κάποιοι «σταθερό» το πράσινο τιμολόγιο τους, μόνο και μόνο επειδή η χρέωσή του δεν μεταβάλλεται μέσα στον μήνα. Δηλαδή, κάποιοι να επιχειρήσουν να ερμηνεύουν διασταλτικά τις 4 κατηγορίες και να καταργήσουν έτσι την ταξινόμηση που δημιουργήθηκε, επαναφέροντας συνθήκες αδιαφάνειας για τους καταναλωτές.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, γι' αυτό και η ΡΑΑΕΥ δεν έχει παρά να βάλει εκείνη τα όρια. Η αλήθεια είναι ότι σήμερα επιτρέπεται η παροχή μεικτών τιμολογίων, χωρίς ωστόσο να θεωρούνται μπλε. Στο νέο πλαίσιο για τη λιανική του ρεύματος με τους νέους τύπους τιμολογίων, που είχε αναρτήσει τον Οκτώβριο στην ιστοσελίδα της η Αρχή, τα «μεικτά προϊόντα» αποτελούσαν μια υποκατηγορία των κυμαινόμενων.
Και όπως ανέφερε στο κείμενό της «πρόκειται για προϊόντα τα οποία επιδεικνύουν χαρακτηριστικά και των σταθερών και των κυμαινόμενων προϊόντων. Η τιμή τους ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του προμηθευτή και κοινοποιείται στη ΡΑΑΕΥ, είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της, είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της μεικτής τιμολόγησης».
Δεν πρόκειται επομένως να αλλάξουν οι κατηγορίες, αλλά θα παραμένουν τέσσερις, αφού το μεικτό τιμολόγιο είναι υποκατηγορία των κυμαινόμενων. Είναι δηλαδή ένα κίτρινο τιμολόγιο που επί της ουσίας έχει χαρακτηριστικά σταθερών τιμολογίων για ένα χρονικό διάστημα και κυμαινόμενων για το υπόλοιπο διάστημα. Εφόσον συναινεί σε αυτό ο καταναλωτής, γιατί να υπάρχει πρόβλημα;
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν έχει κανένα πρόβλημα με τα μεικτά προϊόντα, διαφωνώντας για μια ακόμη φορά με την ΡΑΕΕΥ που μιλά για παραβίαση του Κώδικα Προμήθειας. Κατά το υπουργείο, οι χρωματικές σημάνσεις θα πρέπει να ερμηνεύονται προς το συμφέρον του καταναλωτή, τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα και εν πάσει περιπτώσει, εάν κριθεί πως ο Κώδικας χρειάζεται αναθεώρηση, τότε αυτό θα γίνει.
Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν; Το πιθανότερο είναι ότι το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας. Και τι προβλέπει αυτός για την διάρκεια των σταθερών τιμολογίων;
Την υπογραφή συμβολαίων μικρότερης διάρκειας, ξεκινώντας από το 6μηνο, δυνατότητα ωστόσο που αφορά ειδικές μόνο περιπτώσεις, όπως την ηλεκτροδότηση μίας υπό ανέγερση οικοδομής. Και σύμφωνα με την Αρχή, θα πρέπει ο ίδιος ο καταναλωτής να ζητήσει από τον πάροχο του ένα συμβόλαιο μικρότερης διάρκειας, όχι να δημιουργήσει εκείνος, με δική του πρωτοβουλία, ένα τέτοιο προϊόν, το οποίο και θα προωθήσει στο ευρύ καταναλωτικό κοινό.
Κακώς επίσης κατά την ΡΑΕΕΥ, το τιμολόγιο της «Φυσικό Αέριο» από τη μία πλευρά είναι καταχωρημένο στα κίτρινα (κυμαινόμενα) προϊόντα αλλά από την άλλη πλευρά χαρακτηρίζεται σταθερό, φέροντας στην ονομασία του τον όρο «Fixed». Κακώς επίσης κατά την Αρχή περιλαμβάνει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, κάτι που δεν επιτρέπεται στα κίτρινα τιμολόγια.
Η «Φυσικό Αέριο» από την πλευρά της αναμένεται να αποστείλει ίσως και σήμερα επιστολή προς την Αρχή, λέγοντας ότι ο Κώδικας επιτρέπει μια σύμβαση κάτω των 12 μηνών, αρκεί να έχει συναίνεση του καταναλωτή, κάτι που ισχύει στην περίπτωση του προϊόντος της. Εξηγεί ότι το προϊόν μπορεί να έχει σταθερή χρέωση για το πρώτο 8μηνο, αλλά έχει ενταχθεί στα «κίτρινα» ακριβώς για να μην υπάρχει σύγχυση, και ότι εν πάσει περιπτώσει, δεν πρέπει να μένουμε στο τυπικό της υπόθεσης. Αυτό που μετράει είναι αν όντως προσφέρει μία εναλλακτική οικονομική λύση στους καταναλωτές.
Το θέμα δεν αποκλείεται να λήξει, αφού πρώτα δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις και υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα χαρακτηριστικά του προϊόντος. Μπορεί επίσης να χρειαστεί το ΥΠΕΝ να αλλάξει τον Κώδικα Προμήθειας, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη η προσφορά σταθερών συμβολαίων και να αποσαφηνισθεί πλήρως το «τοπίο».