Μενού Ροή
SKYLAKAKIS
Ενέργεια - ΑΔΜΗΕ: Ελλάδα και Βουλγαρία έρχονται όλο και πιο κοντά - Το επόμενο μεγάλο βήμα και οι τηλεπικοινωνίες

Για νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ισχύος 2 GW με την οποία θα μεταφέρονται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα, αλλά επίσης ηλεκτρική ενέργεια και από τη βουλγαρική πλευρά έκανε λόγο ο Θ. Σκυλακάκης στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνδιάσκεψης του CESEC (Central and South Eastern Europe Energy Connectivity) που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19/1 στην Αθήνα.  

Ουσιαστικά "φωτογράφισε" τη σημασία της "σύζευξης" των αγορών Ελλάδας-Βουλγαρίας αλλά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται  για την ενίσχυση του ηλεκτρικού δικτύου και της αγοράς ηλεκτρισμού στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποκαλύπτοντας το επόμενο μεγάλο βήμα, που είναι ένα βασικό στο όλο πλάνο της ΕΕ για την ευρύτερη περιοχή.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ESO EAD κ. Angelin Tsachev, υπογράμμισε ότι ανοίγεται και ένας δρόμος για στενότερη τηλεπικοινωνιακή σύνδεση, που άλλωστε προωθείται κι από άλλους παρόχους: «Μετά την επιτυχή θέση σε λειτουργία της γραμμής Maritsa East – Νέα Σάντα, έχουμε δύο διασυνοριακές γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε λειτουργία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της συνδεσιμότητας και την αύξηση της μεταφορικής μας ικανότητας. Οι διευρυμένες δυνατότητες των υποδομών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ESO και του ΑΔΜΗΕ διαφοροποιούν τη λειτουργία μας. Μας δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε επίσης τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στους πελάτες μας» ανέφερε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.

Μάλιστα, την πρόθεση της Διοίκησης ΑΔΜΗΕ να αναπτύξει και το χαρτοφυλάκιο των τηλεπικοινωνιών του του Ομίλου ανέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης σε συνέντευξη του στην εκπομπή «Αντιθέσεις» με τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι της Κρήτης «ΚρήτηTV». Ειδικότερα, ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι η στρατηγική του Ομίλου, όπως έχει κατασταλάξει τα τελευταία χρόνια, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του συνόλου των υποδομών που διαθέτει ο Όμιλος. Τέτοιες υποδομές είναι οι οπτικές ίνες που «συνοδεύουν» σχεδόν το σύνολο της Υψηλής Τάσης. Σε αυτή την κατεύθυνση ο ΑΔΜΗΕ μετράει ήδη σημαντικές ενέργειες στρατηγικής σημασίας, όπως είναι η δημιουργία της Grid Telecom, η οποία έχει φτάσει πλέον να αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη εταιρεία στο κλάδο με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.  

Ουσιαστικά, με την αύξηση των υποθαλάσσιων καλωδίων που συνδέονται με τη χώρα  και με τα νέα data centers το “υπόστρωμα” για προσέλκυση, νέων επενδύσεων από τηλεπικοινωνιακούς παρόχους  ενισχύεται. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η αναμένεται μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια να τριπλασιαστεί η κίνηση σε Βουλγαρία, Ελλάδα, Τουρκία, κάτι που αναδεικνύει τη χώρα ως σημείο αναφοράς, καθώς μάλιστα η γεωπολιτικός της προσανατολισμός είναι σταθερός, σε αντίθεση με την Τουρκία, κι έτσι γίνεται πιο εύκολα υποδοχέας οδεύσεων. Επίσης, όπως αναφέρεται η Κρήτη είναι το πιο κοντινό σημείο στους “ψηφιακούς” δρόμους από Ερυθρά Θάλασσα κι έτσι γίνεται κέντρο των εξελίξεων.

Η ενέργεια και οι διασυνδέσεις

Τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις του ΑΔΜΗΕ, που προωθούν την διείσδυση στο ενεργειακό μείγμα και μεταφορά καθαρής ενέργειας στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και ευρύτερα και ενισχύουν την ασφάλεια εφοδιασμού ολόκληρης της Ηπείρου παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης κατά την ομιλία του στην Υπουργική Συνδιάσκεψη του CESEC, του φόρουμ για την ενεργειακή συνδεσιμότητα στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Όπως σημείωσε, οι εγχώριες διασυνδέσεις είναι ο ένας εκ των δυο πυλώνων, του επενδυτικού προγράμματος του Διαχειριστή που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση. Ο άλλος  είναι οι διασυνοριακές διασυνδέσεις που δρομολογούνται, με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και πιο πέρα, προς ανατολάς. «Πρέπει όχι μόνο να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό το δυναμικό ΑΠΕ που διαθέτουμε, ηλιακό και αιολικό (χερσαίο και υπεράκτιο) αλλά και να μεταφέρουμε την περίσσεια της καθαρής ενέργεια που παράγουμε από τα κέντρα παραγωγής προς τα κέντρα κατανάλωσης», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανουσάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, ειδική αναφορά έκανε στην δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας -Βουλγαρίας - έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος που περιλαμβάνεται και στα Έργα Προτεραιότητας του CESEC- που ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο καλοκαίρι αυξάνοντας ουσιωδώς την μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δυο χωρών και την ευστάθεια του δικτύου στην περιοχή των Βαλκανίων. Ανέδειξε επίσης και τη σημασία της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας -Ιταλίας που έχει ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο Σχέδιο Δράσης του CESEC για τον Ηλεκτρισμό και τις ΑΠΕ καθώς και στα Σχέδια Ανάπτυξης τόσο του ΑΔΜΗΕ όσο και του Διαχειριστή Μεταφοράς Συστήματος της Ιταλίας TERNA, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα τριπλασιάσει τη δυνατότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των δυο χωρών δημιουργώντας ακόμα έναν απαραίτητο ηλεκτρικό διάδρομο στο Νότο της Ευρώπης, όπου το δίκτυο είναι πιο ασθενές σε σχέση με τον Βορρά. Την ίδια στιγμή, ο ΑΔΜΗΕ ωριμάζει την δεύτερη διασύνδεση Υπερυψηλής Τάσης με την Αλβανία και σχεδιάζει την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας στη υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η δεύτερη γραμμή

Όπως, δε, χαρακτηριστικά τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρος Σκυλακάκης «λόγω της κλιματικής κρίσης, η πράσινη μετάβαση δεν μπορεί και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ανακοπεί. Με τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας, το μέγιστο ονομαστικό περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών ανέρχεται πλέον σε 1,7 GW. Αυτή είναι η μεγαλύτερη διασύνδεση με οποιαδήποτε άλλη γειτονική χώρα και καταδεικνύει τη σημασία της νέας αυτής υποδομής, μια από τις πλέον επωφελείς που μοιράζονται οι δυο χώρες. Η αξία της νέας διασύνδεσης είναι πολύ υψηλή. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που είχα αυτή την εξαιρετικά στενή συνεργασία με τους φίλους και συνεργάτες από τη Βουλγαρία. Θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα σε κάθε πτυχή και θα συνεργαστούμε τα επόμενα χρόνια για να δημιουργήσουμε οικονομικά και περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη μέσα από τις πρωτοβουλίες μας στο ενεργειακό πεδίο. Στο μέλλον οραματιζόμαστε μία νέα διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, ισχύος 2 GW με την οποία θα μεταφέρονται ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα, αλλά επίσης ηλεκτρική ενέργεια και από τη βουλγαρική πλευρά».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Rumen Radev, τόνισε ότι : « Η μεγαλύτερη διασύνδεση μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, η δεύτερη γραμμή υπερυψηλής τάσης, είναι πλέον πραγματικότητα. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε μαζί προκειμένου να διασυνδεθούμε όσο γίνεται περισσότερο, με κοινό όραμα την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την καθαρή ηλεκτροδότηση και την υποστήριξη των στόχων της απανθρακοποίησης, όχι μόνο των χωρών μας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Συγχαρητήρια στους Διαχειριστές και των δύο χωρών για την εξαιρετική συνεργασία και την έγκαιρη ολοκλήρωση του έργου».

Το στίγμα άλλωστε έδωσε και η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Kadri Simson, τονίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί « να καταστεί σημαντική πηγή “πράσινης” ενέργειας».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας