Ξεκινά σήμερα η 2η φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» και η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων θα διαρκέσει ως το τέλος Απριλίου.
Η εταιρεία αποτελεί 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και συνιστά το φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.
Κατόπιν της σχετικής απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), η οποία ενέκρινε την επιλεξιμότητα των σχημάτων που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους κατά την 1η Φάση του Διαγωνισμού (Expression of Interest), και σε συνέχεια της υπογραφής των αναγκαίων Συμφωνιών Εμπιστευτικότητας, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στην αποστολή της πρόσκλησης για υποβολή δεσμευτικών προσφορών (Request for Binding Offers – RfBO).
Μέσω της πρόσκλησης παρέχονται λεπτομερείς οδηγίες αναφορικά με τη διεξαγωγή της 2ης φάσης του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα θα δοθεί στους υποψήφιους πρόσβαση στο Virtual Data Room (VDR) που έχει δημιουργηθεί σχετικά, κατόπιν της αποδοχής των όρων πρόσβασης.
Το VDR περιλαμβάνει τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, καθώς και το υλικό εκείνο που κρίνεται αναγκαίο για τη διαμόρφωση των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών των υποψηφίων.
Οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις προσφορές τους μέχρι το τέλος Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία της αξιολόγησης από πλευράς ΑΔΜΗΕ η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2ου τριμήνου 2024.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής
Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό Σύστημα (Αττική) με ικανότητα μεταφοράς 1GW, τεχνολογίας συνεχούς ρεύματος (DC), αποτελεί το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς και ένα από τα ελάχιστα αυτού του είδους στον κόσμο που χρησιμοποιεί την καινοτόμο τεχνολογία VSC (Voltage Source Converters) για την μετατροπή του εναλλασσόμενου ρεύματος σε συνεχές, ενώ αποτελεί και μια από τις τρείς με το μεγαλύτερο θαλάσσιο βάθος παγκοσμίως.
Το 2025 το έργο θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία, ενώ όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, οι κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις του σταθμού πλησιάζουν στην ολοκλήρωση. Στο αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά και εγκατάσταση των μετασχηματιστών του Σταθμού Μετατροπής και των βαλβίδων μετατροπής του συνεχούς ρεύματος σε εναλλασσόμενο, καθώς και οι εργασίες των εναερίων Γραμμών Μεταφοράς για τη σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά και η κατασκευή του νέου GIS 150 kV, καθώς και τα βοηθητικά κτίρια και οι λοιπές εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών χώρων.
Με την ολοκλήρωση του έργου σε συνδυασμό με τη μικρή διασύνδεση Πελοποννήσου – Κρήτης που λειτουργεί αδιαλείπτως από το καλοκαίρι του 2021, αίρεται η ενεργειακή απομόνωση του νησιού και εξασφαλίζεται η ενεργειακή ασφάλειά του χωρίς τη χρήση των συμβατικών μονάδων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και βελτιώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την ποιότητα της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.
Τέλος, το νησί καθίσταται πλέον ενεργειακός κόμβος σε συνδυασμό με τη μελλοντική επέκταση της διασύνδεσης προς Κύπρο και Ισραήλ, ενώ τίθενται οι βάσεις για την περαιτέρω «πράσινη» ανάπτυξή του με τη δημιουργία ηλεκτρικού χώρου της τάξης των 2,5 GW για την εγκατάσταση χερσαίων και υπεράκτιων έργων ΑΠΕ.