Κατά σχεδόν 30% έπεσε το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ που διαμορφώνεται στα 9,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα δίχως την όποια έκπτωση αποφασίσει να προσφέρει η επιχείρηση.
Τον προηγούμενο μήνα η ΔΕΗ είχε τιμή 12,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (10,32 σεντς το νυχτερινό) και 13,76 για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα.
Ταυτόχρονα με βάση τον τρόπο υπολογισμού αναμένεται στις επερχόμενες ανακοινώσεις των παροχών η τιμή σε πράσινα να πέσει και κοντά στα 8 λεπτά/KWh.
Σημειώνεται ότι στο πράσινο ειδικό τιμολόγιο, η τελική τιμή προμήθειας πρέπει να ανακοινώνεται έως την πρώτη ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.
Οι τιμές, ουσιαστικά θα ακολουθήσουν την τάση της χονδρεμπορικής αγοράς. Συγκεκριμένα το κόστος της ενέργειας από τον Δεκέμβριο του 2023 μέχρι και τον Φεβρουάριο 2024 έχει μειωθεί σχεδόν κατά 30%. Με βάση τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ) διαμορφώθηκε στα 73,61 ευρώ ανά MWh τον Φεβρουάριο από 93,02 ευρώ που ήταν το Ιανουάριο και 102,20 ευρώ ανά MWh τον Δεκέμβριο του 2023.
Επίσης, τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο η ΤΕΑ ήταν χαμηλότερη κατά 20,86% γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερες χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο, καθώς η ΤΕΑ καθορίζει την τιμή του παράλληλα με άλλες παραμέτρους, Συγκεκριμένα, εμπεριέχει, και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις. Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης. Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για έξι μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.
Σημειώνεται οτι οι χρεώσεις μετά και τις εκπτώσεις που εφαρμόζουν ορισμένες εταιρείες (με προϋπόθεση τη συνέπεια στην πληρωμή ή και την εξόφληση του λογαριασμού με πάγια εντολή) διαμορφώθηκαν τον Φεβρουάριο ως εξής:
· ELPEDISON 11 λεπτά/KWh
· ΕΛΙΝΟΙΛ 11,798 λεπτά/KWh
· NRG 12,453 λεπτά/KWh
· Volton 12 λεπτά/KWh
· ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ 12,688 σεντς ανά κιλοβατώρα
· ΔΕΗ 12,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (10,32 σεντς το νυχτερινό) και 13,76 για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα
· Volterra 13,5 σεντς ανά κιλοβατώρα
· Ήρων 13,924 σεντς ανά κιλοβατώρα
· Solar Energy 13,975 σεντς ανά κιλοβατώρα
· Protergia 14 σεντς ανά κιλοβατώρα
· Ζενίθ 14,468 σεντς ανά κιλοβατώρα
· We Energy 14,55 σεντς ανά κιλοβατώρα
· Elpedison 14,65 σεντς ανά κιλοβατώρα
· OTE Estate 17,82 σεντς ανά κιλοβατώρα
Το μήνυμα Σκυλακάκη
«Οι τιμές αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα σταθεροποιηθούν σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Θα έλεγα σε επίπεδα προ της κρίσης. Αυτό το μήνα, τουλάχιστον τον επόμενο, θα είμαστε σε επίπεδα προ της κρίσης», ανέφερε πάντως μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή «PRIME» με τον Ηλία Σιακαντάρη, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ερωτηθείς για το ποια είναι η εκτίμησή του για την πορεία των τιμών στην ενέργεια.
Ως προς το αν οι τιμές φυσικού αερίου υποχωρούν, ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών εντείνεται προς όφελος του καταναλωτή, επισήμανε:
«Παρατηρώ ότι έχει ενταθεί ο ανταγωνισμός. Οι τιμές πέφτουν γιατί μεταφέρεται η πτώση των τιμών και η ένταση του ανταγωνισμού στα τιμολόγια του καταναλωτή. Θα το δούμε αυτό τον Μάρτιο.
Ένα μόνο με παραξενεύει -αλλά και με δικαιώνει με κάποιο τρόπο- είναι ότι έχουν ξεχυθεί οι πάροχοι να κάνουν διαφημίσεις λέγοντας όλοι ότι είναι πάρα πολύ φθηνοί, αλλά κανένας δεν λέει τις τιμές (…)
Δικαίωση για το πράσινο τιμολόγιο
Αποδεικνύεται ότι το να φτιάξουμε το πράσινο τιμολόγιο που ξέρει ο καταναλωτής ήταν κατά τη γνώμη μου μια πάρα πολύ σωστή κίνηση για να μπορέσουμε να έχουμε γνώση του καταναλωτή. Η γνώση είναι δύναμη και οδηγεί σε ανταγωνισμό και καλύτερες τιμές (…)» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Στο μεταξύ, αναμένονται μειωμένες τιμές στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάρτιο. Οι νέες χρεώσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τους προμηθευτές με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε χρεώσεις κάτω των 10 λεπτών ανά κιλοβατώρα.