Μενού Ροή
SDOUKOU EU
Μεσημέρι το… νυχτερινό τιμολόγιο και επενδύσεις για 700 MW αποθήκευση ενέργειας, η λύση στις περικοπές ΑΠΕ

Τιμολόγια ρεύματος με χαμηλή τιμή το μεσημέρι αντί του ισχύοντος σήμερα νυχτερινού (όπως πρώτο το energymag αποκάλυψε) και προώθηση επενδύσεων για αύξηση της αποθήκευσης ενέργειας κατά 700 MW το επόμενο 18μηνο, είναι η λύση που προωθεί η κυβέρνηση για να εξισορροπήσει προσφορά και ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μειωθούν και οι ολοένα αυξανόμενες το τελευταίο διάστημα περικοπές στις ΑΠΕ.

Η λύση που προωθεί το υπουργείο, όπως επισημαίνει η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, είναι διπλή:

-«Το πρώτο σκέλος είναι να μεταφέρουμε την πλεονάζουσα παραγωγή ενέργειας, την υπερπροσφορά, από το μεσημέρι που δεν την χρειαζόμαστε, στο απόγευμα και το βράδυ.  Αυτό για να το κάνουμε η λύση είναι η αποθήκευση ενέργειας. Ήδη σήμερα που μιλάμε, έχουμε τη βεβαιότητα ότι στους επόμενους δεκαοκτώ μήνες τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, 700 MW αποθήκευση ενέργειας με μπαταρία και αντλησιοταμίευση, είναι βέβαιο ότι θα δρομολογηθούν.

-Το δεύτερο σκέλος είναι το αντίστροφο: πώς θα μεταφέρουμε τη ζήτηση της ενέργειας από το βράδυ προς το μεσημέρι, να μπορούμε να καταναλώνουμε δηλαδή ενέργεια τις ώρες που έχουμε πλεονάζουσα ενέργεια. Εδώ η λύση που δρομολογούμε είναι τα δυναμικά τιμολόγια που θα δώσουν ένα κίνητρο χαμηλής τιμής, να μπορεί δηλαδή το μεσημέρι να έχει μια φθηνότερη χρέωση στην τιμή της κιλοβατώρας, για να μπορούμε να καλύπτουμε λοιπόν αυτήν την παραγωγή ενέργειας».

Περικοπή ΑΠΕ λόγω υπερπροσφορας ενέργειας

Η κ. Σδούκου εξηγεί ότι το σύστημα ενέργειας κινδυνεύει σήμερα όχι από έλλειψη ενέργειας όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν, ειδικά σε περιόδους με παρατεταμένους καύσωνες, αλλά από υπερπροσφορά.

Το πρόβλημα, αναφέρει, «προκύπτει όταν έχεις ιδανικές καιρικές συνθήκες που ευνοούν την υπερβολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη έχεις χαμηλά επίπεδα ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή, μια ηλιόλουστη ανοιξιάτικη μέρα που ευνοεί και παράγεται ενέργεια αρκετή και την ίδια στιγμή έχεις μια μείωση στην κατανάλωση, γιατί παραδείγματος χάρη δεν χρειάζεται να θερμαίνουμε τα σπίτια μας, ο κόσμος όλος είναι έξω. Αυτό, λοιπόν, όταν συμβαίνει κάτω από έκτακτες συνθήκες ενός συνδυασμού καιρικών συνθηκών και μείωση της ζήτησης, μπορεί να δημιουργήσει έναν κίνδυνο στην ευστάθεια του συστήματος».

Ξεκαθαρίζει, πάντως, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι «κάνουν κακό οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». «Κατηγορηματικά θα πω, προφανώς όχι, γιατί βεβαίως και θέλουμε αυξημένη διείσδυση σε ΑΠΕ. Μάλιστα, έχουμε πρωτιά στην Ελλάδα, ρεκόρ  πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Αυτό σίγουρα είναι ένα όπλο για τη χώρα μας, για να μειώσει το κόστος ενέργειας εν τέλει», επισημαίνει.

Στο 30-35% οι περικοπές στην Ευρώπη, λύση η αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας

Κατά την υφυπουργό Ενέργειας, πρόβλημα με περικοπές σε ΑΠΕ αντιμετωπίζει όλη η Ευρώπη σήμερα, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο: «Πολύ πρόσφατα στην ένωση των ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας αυτό που ειπώθηκε είναι ότι οι περικοπές των ΑΠΕ αναμένεται να φτάσουν το 30% με 35% σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης μέχρι το τέλος της δεκαετίας και ότι για να μπορέσει να μεγιστοποιηθεί η παραγωγή από ΑΠΕ θα πρέπει σίγουρα να αυξήσουμε την αποθηκευτική ικανότητα πανευρωπαϊκά τέσσερις φορές παραπάνω μέχρι το 2030, δηλαδή από 51 GW σε 191 GW».

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας