Την 1η Ιουνίου αναμένεται ανακοινώσουν οι προμηθευτές τις τιμές των πράσινων τιμολογίων για τον Ιούνιο, που όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ενδέχεται να είναι υψηλότερες σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Κι αυτό γιατί ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσης των τιμών στη λιανική, η μέχρι σήμερα πορεία των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, είναι αυξητική.
Πιο συγκεκριμένα, η μέση χονδρεμπορική τιμή τον Μάιο με βάση και τη και την τιμή εκκαθάριση για σήμερα Δευτέρα 27/5 διαμορφώνεται στα 78,53 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τη μέση τιμή του Απριλίου στα 60,11 ευρώ ανά μεγαβατώρα η αύξηση που καταγράφεται προσεγγίζει το 30%.
Βέβαια, μένουν τέσσερις συνεδριάσεις αλλά όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς η εικόνα είναι δύσκολο να ανατραπεί. Έτσι, το ύψος των ανατιμήσεων θα εξαρτηθεί, μεταξύ άλλων, από το εύρος των εκπτώσεων που θα κάνουν οι προμηθευτές τον Ιούνιο και από το αν θα αποφασίσουν να τις επεκτείνουν ώστε οι τελικές τιμές καταναλωτή να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις από τις χρεώσεις του Μαΐου.
Υπενθυμίζεται ότι η υψηλότερη μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά καταγράφηκε τον Ιανουάριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής του νέου καθεστώτος στην λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με τα πολύχρωμα τιμολόγια και στους επόμενους μήνες κινήθηκε πτωτικά με τις λιανικές τιμές ρεύματος να ακολουθούν τουλάχιστον τους τρεις πρώτους μή
Έτσι ο Ιανουάριος για τους καταναλωτές με πράσινο τιμολόγιο στο οποίο άλλωστε συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών, ξεκίνησε με χρεώσεις από 13,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον Φεβρουάριο η χαμηλότερη χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο ήταν στα 11,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα καταγράφοντας μια σημαντική πτώση σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Τον Μάρτιο για πρώτη φορά η τιμή της κιλοβατώρας έπεσε κάτω από τα 9 λεπτά με την ΕΛΙΝ να έχει το πράσινο τιμολόγιο στα 8,18 λεπτά ανά κιλοβατώρα και την Elpedison στα 9,89 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές Απριλίου διαμορφώθηκαν οριακά υψηλότερα αρχίζοντας από τα 9 λεπτά ανά κιλοβατώρα και τον Μάιο οι χαμηλότερες χρεώσεις διατηρήθηκαν κάτω από τα 10 λεπτά κινήθηκαν ωστόσο ελαφρά ανοδικά ξεκινώντας από τα 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Σήμερα στη χονδρεμπορική αγορά η Τιμή Εκκαθάρισης στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας έφτασε στα 90,35 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 59,54 ευρώ την προηγούμενη ημέρα καταγράφοντας αύξηση κατά 51,73%. Η χαμηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ωρου ήταν στα 53,30 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η υψηλότερη στα 164,01 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν οι ΑΠΕ με το μερίδιο να ανέρχεται στο 55,31%. Ακολουθεί το φυσικό αέριο με το μερίδιο στο 33,55% και τα υδροηλεκτρικά με 4,69%. Το μερίδιο των εισαγωγών είναι στο 2,53%.
Η ανοδική πορεία των τιμών πυροδοτείται από τη χαμηλότερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα στις προηγούμενες εβδομάδες και με το φυσικό αέριο να κυριαρχεί κάποιες ημέρες στο ενεργειακό μείγμα και την τιμή του να κινείται πέριξ και πάνω από τα 30 ευρώ, επιφέροντας αυξήσεις στο κόστος των προμηθευτών.
Μήνυμα Σκυλακάκη
Να σημειωθεί ότι μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Θ, Σκυλακάκης ανέφερε ότι το υπουργείο το πώς θα διευκολύνει αυτό που λέγεται απόκριση ζήτησης, που σημαίνει, όπως είπε ο υπουργός, “να επιταχύνουμε την είσοδο του δυναμικού τιμολογίου και να εξετάσουμε και τη δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να πηγαίνουν σε διαφορετικές ώρες που να έχει πολύ περισσότερη λογική από πλευράς συστήματος, δηλαδή να είναι πολύ φθηνότερες οι τιμές.
Οι επιχειρήσεις έχουν σε μεγάλο κομμάτι περάσει στους έξυπνους μετρητές αλλά δεν έχουν ακόμη μπει στο δυναμικό τιμολόγιο, στο λεγόμενο πορτοκαλί, το οποίο θα το επιταχύνουμε και θα έχουν τη δυνατότητα πολύ γρήγορα να το αξιοποιήσουν. Σε λίγους μήνες έρχεται το πορτοκαλί τιμολόγιο. Αυτό αφορά περίπου το 45% της ενέργειας που καταναλώνουμε, η υψηλή τάση έχει ήδη τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν περιλαμβάνεται.
Ταυτόχρονα τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών μαζικά και θα έχουμε πια εκατοντάδες χιλιάδες μετρητές να εγκαθίστανται κάθε εξάμηνο. Έχουμε όμως πολλά εκατομμύρια νοικοκυριά, πολλά εκατομμύρια συνδέσεις συνεπώς θα μας πάρει κάποια χρόνια αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης δηλαδή πάνω από το 50% της ζήτησης, θα έχει καλυφθεί με δυναμικό τιμολόγιο μέχρι το τέλος του χρόνου.
Το βασικό όφελος που θα έχει ο καταναλωτής είναι πολύ φθηνή ενέργεια, την οποία θα χρειαστούμε και για την αντιμετώπιση των άλλων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής από τη λειψυδρία, για την οποία θα πρέπει να έχουμε αφαλατώσεις μέχρι τη ζέστη, για την οποία θα πρέπει να έχουμε κλιματισμό. Και ταυτόχρονα μια πολύ πιο ανταγωνιστική οικονομία διότι καθότι θα υποκαθιστούμε τα ορυκτά καύσιμα με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια θα μειώνουμε τη εξάρτησή μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που είναι εισαγόμενα καύσιμα και θα τα αντικαθιστούμε με εγχώρια παραγωγή. Αποκτούμε δηλαδή ενεργειακή αυτάρκεια, γινόμαστε λιγότερο ευάλωτοι στις ενεργειακές κρίσεις και έχουμε φθηνότερη ενέργεια.”