«Ξαναζεσταίνεται» αυτή την εβδομάδα η διαδικασία τελικού καταλογισμού της επιπλέον φορολόγησης των κερδών των προμηθευτών ενέργειας, που εκκρεμεί εδώ και μήνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του energymag.gr εντός του Ιουνίου θα ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία μετά από σχετική συνεννόηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Συγκεκριμένα, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις ξεπεράστηκε το «αγκάθι» της μεθοδολογίας υπολογισμού τους, ανοίγοντας τον δρόμο στις συνολικά 19 εταιρείες ενέργειας να επιστρέψουν τα απρόσμενα κέρδη που προέκυψαν μετά τον Ιούλιο του 2022 στους ισολογισμούς τους.
Το χρονικό σημείο που ξεπαγώνει η διαδικασία μόνο τυχαία δεν θεωρείται δεδομένης και της απόφασης των περισσότερων παρόχων να περάσουν το σύνολο της επιβάρυνσης στην χονδρική στα πράσινα τιμολόγια Ιουνίου της λιανικής, γεγονός που οδήγησε στην ανοιχτή αντίδραση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη. Οι προμηθευτές μάλιστα, φέρονταν όλο το προηγούμενο διάστημα να αντιδρούσαν έντονα στην μεθοδολογία που είχε προκριθεί για την επιπλέον φορολογησή τους, καθώς δεν αναγνώριζε όπως ισχυρίζονταν τις απώλειες στην Μέση Τάση, αλλά και το προφίλ του κάθε παρόχου, ως προς το κόστος λειτουργίας του.
Το επίμαχο διάστημα που θα αφορά ο καταλογισμός είναι ο Αύγουστος 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023. Το μεγαλύτερο ωστόσο ύψος αφορά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2022 όταν οι πάροχοι ανακοίνωσαν τιμές με μεγάλα περιθώρια κέρδους σε σχέση με τις τιμές ρεύματος στην χονδρική.
Για τον προσδιορισμό του ποσού της έκτακτης εισφοράς η ΡΑΑΕΥ υπολόγισε την τιμολογημένη ποσότητα ενέργειας ανά τάση, το έσοδο της προμήθειας που αντιστοιχεί στην τιμολόγηση των ποσοτήτων ενέργειας, τις επιπτώσεις από το μηνιαίο αντιστάθμισμα κινδύνου, τη μηνιαία μεσοσταθμική τιμή της αγοράς και τον συντελεστή προσαύξησης απωλειών χαμηλής τάσης και μέσης τάσης αντίστοιχα. Στο πλαίσιο αυτό προσδιόρισε και ένα εύλογο περιθώριο κέρδους στα επίπεδα του 25 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το συνολικό οφειλόμενο ποσό που θα πρέπει να καταλήξει στα κρατικά ταμεία εκτιμάται στα 250-270 εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο με Κοινή τους Απόφαση οι υπουργοί ΥΠΕΝ Θ. Σκυλακάκης και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, είχαν καθορίσει ως πρώτη περίοδο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς το αρχικό 5μηνο και στη συνέχεια θα υπολογίζεται σε τριμηνιαία βάση για το 2023, μέχρι την λήξη του μηχανισμού.