Μενού Ροή
revma
Ρεύμα: “Καίνε” οι τιμές χονδρικής - Δυσοίωνες προβλέψεις για τη λιανική Ιουλίου και τα κόστη νοικοκυριών κι επιχειρήσεων

Αγγίζει τα 100 ευρώ/MWh ο μέσος όρος της τιμής ρεύματος στην Αγορά Επόμενης Μέρας, κάτι που παραπέμπει σε νέες αυξήσεις στα “πράσινα” τιμολόγια που αναμένονται για τον Ιούλιο, καθώς οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, που είναι ένας από τους παράγοντες διαμόρφωσης της τιμής λιανικής, στα, εν λόγω τύπο, τιμολόγια, είναι ανεβασμένες κατά 20% σε σχέση με τον μήνα που προηγήθηκε, όπου βρέθηκαν στα 90 ευρώ/MWh.  Να σημειωθεί ότι σε αυτήν την εικόνα οδήγησε το ότι για πολλές μέρες του Ιουνίου οι τιμές στην Αγορά Επόμενης Μέρας ήταν άνω των 100 ευρώ/MWh.

Για σήμερα, δε, 25 Ιουνίου ο μέσος όρος τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας έκλεισε στα 131,74 ευρώ/MWh, με άνοδο 5,6% σε σχέση με την 24η Ιουνίου, οπότε ήταν στα 124,74 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά 29,14% από το επίπεδο της Κυριακής (23/6).

Κύριος παράγοντας για τη διαμόρφωση της εικόνας αυτής είναι η υψηλή ζήτηση αλλά και η μεγάλη συνεισφορά των μονάδων αερίου στο εθνικό μίγμα, που παρά τους ανέμους λειτουργούν ως βασικός πυλώνας ευστάθειας του συστήματος. Συγκεκριμένα, ο όγκος συναλλαγών έφτασε για σήμερα στις 433,24 GWh, κατά 13% αυξημένος σε σχέση με χθες. 

Να σημειωθεί ότι ζήτηση άνω των 400 GWh θεωρείται υψηλή με τα δεδομένα της χώρας. Σε σχέση με το μίγμα οι μονάδες φυσικού αερίου εισφέρουν με ποσοστό 43,1%, ακολουθούν οι ΑΠΕ με 41,4%, οι εισαγωγές με 8.6% και τα υδροηλεκτρικά με 6,1%. Οι εισαγωγές φθάνουν στο 8,6% και οι εξαγωγές στο 12,6%, ενώ για σήμερα δεν υπάρχει συμμετοχή των λιγνιτικών μονάδων. 

Έτσι ο ρόλος του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την τιμή που καταγράφει στις διεθνείς αγορές, όντας πάνω από τα 34 ευρώ/MWh στον Ολλανδικό Δείκτη TTF, με άνοδο 1,86% σε μηνιαία βάση, λειτουργεί ως "καύσιμο" ανόδου των τιμών χονδρικής. 

Οι τιμές λιανικής

Στο φόντο αυτό και με δεοδμένες τις πιέσεις για άνοδο των τιμών στη λιανική, “βαρόμετρο” και πάλι για την εικόνα στην αγορά και τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές θα αποτελέσουν οι εταρείες ΔΕΗ και Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταρεία Ενέργειας, που ελέγχονται από το κράτος.

Ειδικά, η ΔΕΗ λόγω κυρίαρχης θέσης στην αγορά δίνει τον τόνο. Άλλωστε και στα “πράσινα τιμολόγια” Ιουνίου απορρόφησε, όπως και η Φυσικό Αέριο, μεγάλο ποσοστό της αύξησης στη χονδική, ανεβάζοντας τις εκπτώσεις τους προς τους τελικιούς καταναλωτές. Ενδεικτικά, οι εκπτώσεις που έδωσε η ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 38% με αποτέλεσμα να περιοριστεί η αύξηση των τιμολογίων που σε κάποιους προμηθευτές έφτασε και το 70%.

Πάντως τελική εικόνα για τα τα πράσινα τιμολόγια Ιουλίου, που θα ανακοινωθούν 1η Ιουλίου, θα υπάρξει τις επόμενες μέρες, όπου θα φανεί εάν οι χονδρικές τιμές συνεχίσουν να καταγράφουν υψηλά επίπεδα τιμών.

Οι άμυνες

Πάντως μια λύση για τους καταναλωτές σε περίπτωση που οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, είναι να στραφούν σε επιλογές πέραν των πράσινων τιμολογίων, δηλαδή σε μπλε ή σε κίτρινα.

Εσχάτως, δε, όπως αναφέρεται, από παράγοντες της αγοράς κατά  70%-30%, επιλέγουν οι πολίτες τα κυμαινόμενα κίτρινα ex post τιμολόγια  σε σχέση με μπλε - σταθερά. Να σημειωθεί, δε, ότι  τα κίτρινα τιμολόγια εμφανίζονται φθηνότερα των "πράσινων" μια κι έχουν μικρότερο ρίσκο για τους προμηθευτές,  σε σχέση με τα ειδικά πράσινα τιμολόγια κι έτσι ο κάθε προμηθευτής δίνει πιο χαμηλές τιμές στη λιανική ενώ “χτίζει” και πιο δυναμική ‘παλέτα” επιλογών ώστε να προσελκύσει καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές για τα μπλε τιμολόγια ξεκινούν από τα 88 ευρώ/MWh ή 8,8 λεπτά/KWh, (με πάγιο στις περισσότερες περιπτώσεις στα 9,9 ευρώ) όταν η μέση τιμή των πράσινων τιμολογίων του Ιουνίου είναι στα 150 ευρώ/MWh  ή 15 λεπτά/Kwh. Βέβαια, με σταθερά τιμολόγια υπάρχει προβλεψιμότητα σε σχέση με τα κόστη, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, όπου ειδικά πολλές επιχειρήσεις σε εστίαση τουρισμό έχουν αυξημένες καταναλώσεις.

Πάντως, επίσης, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών – που βρίσκεται στη ΔΕΗ – παραμένει σταθερό στον “κυρίαρχο παίκτη” κι έτσι οι όποιες μετακινήσεις των καταναλωτών από προμηθευτή αφορούν “μεταγραφές” στο χάρτη των ανεξάρτητων παρόχων.  Το τοπίο, πάντως, αναμένεται να αλλάξει όταν θα μπουν στην ενεργειακή καθημερινότητα οι “έξυπνοι μετρητές” που θα επιτρέψουν πιο δυναμικές τιμολογήσεις με αναφορά στην προώθηση της απόκρισης-ζήτησης.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας