Δεν θα υπάρξει καμία επιστροφή σε σχέση με το μειωμένο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), που αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις που το έλαβαν, κατά παράβαση των σχετικών κανονισμών, όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θ. Σκυλακάκης, κατά την παρουσίαση των μέτρων την Τετάρτη το μεσημέρι.
Το ποσό, που αφορά χρεώσεις από το 2019 μέχρι σήμερα για την ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΠΑΠΕ), ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και αφορά την ανάγκη για άμεση επιστροφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, από επιχειρήσεις που έλαβαν την επιδότηση χωρίς να την δικαιούνται.
Μέχρι στιγμής, οι επιστροφές ανέρχονται σε 138 εκατ. ευρώ για την διετία 2019 – 2020 ενώ εκτιμάται πως για το σύνολο της περιόδου οι επιστροφές φθάνουν τα 400 εκατ ευρώ. Όμως θα πρέπει να βεβαιωθούν, έστω κι αν δεν εισπραχθούν, ώστε να αποφευχθεί και τυχόν “κίτρινη” κάρτα από την Κομισιόν για παράβαση των κανόνων ενισχύσεων. Σύμφωνα δε, με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΔΑΠΕΕΠ οι επιστροφές ΕΤΜΕΑΡ για τα έτη 2019, 2020 και 2021 είναι ύψους 78,2 εκατ. ευρώ, 60,39 εκατ. ευρώ και 78,23 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Είναι χρήματα, όμως, που θα πρέπει να καλυφθούν στο “ταμείο” του ΕΛΑΠΕ πιθανόν με χρήση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης κι ανάλογα των όσων επιτρέψει η ΕΕ.
Πάντως, με βάση την κυβέρνηση και τα όσα είπε, χθες, κατά τη συνέντευξη τύπου ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης στη συγκυρία με τις υψηλές τιμές χονδρικής, το ταμείο του ΕΛΑΠΕ “μαζεύει” πόρους. Βέβαια, όπως σημείωσε στο τέλος του έτους θα καταφανεί το όποιο έλλειμμα και θα ληφθούν αποφάσεις για την κάλυψή του. Όπως δήλωσε, συγκεκριμένα, ο κ. Σκυλακάκης έχει ήδη ενεργοποιηθεί παλαιότερη πρόβλεψη του Ταμείου Ανάκαμψης για χρηματοδότηση του ΕΛΑΠΕ με 200 εκατ ευρώ.
Τα χρήματα αυτά θα κατευθύνονταν στον ΕΛΑΠΕ για να καλύψουν το έλλειμμα του λογαριασμού το οποίο βαίνει αυξανόμενο και μάλιστα ήδη ο ΔΑΠΕΕΠ έχει εισηγηθεί αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για όλους τους καταναλωτές από τα 17 ευρώ/MWh στα 24 ευρώ/MWh.
Να σημειωθεί ότι το όλο ζήτημα έχει κρίσιμες “ουρές” με βάση όσα αναφέρονται από την την πλευρά της ενεργοβόρου βιομηχανίας. Συγκεκριμένα η διαδικασία αυτή, ενέχει ρίσκα και ενεργοποίηση πιθανών κυρώσεων από την πλευρά της Κομισιόν, ενώ θα πρέπει να αξιολογηθούν και οι επιπτώσεις που θα έχει στη βιωσιμότητα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ.
Όπως τονίζεται η απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπει την προσπάθεια για μια έστω μίνιμουμ κανονικότητα στην αγορά, ενώ πιθανόν να προξενήσει "απόνερα" σε άλλους κλάδους. Επίσης αν και διαβεβαιώσεις υπήρξαν και χθες στο περιθώριο των μέτρων για την απόδοση οφειλομένων σε άλλους κλάδους επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τις επιστροφές του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, μένει να φανεί εάν και πότε θα λάβουν βιομηχανίες Μέσης Τάσης οφειλόμενα από το 2021 που ανέρχονται συνολικά σε 40 εκατ ευρώ ανά έτος και τα οποία ξεπερνούν το 1 εκατ ευρώ ανά έτος για κάποιους μεγάλους δικαιούχους.
Παράλληλα η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) θεωρεί ότι η απόφαση της κυβέρνησης για μη επιστροφή του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί παράνομη κρατική ενίσχυση και θεωρεί ότι θα υπάρξει έγκλιση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Όπως επισημαίνει η ΕΒΙΚΕΝ ποτέ δεν καθορίστηκε με σαφήνεια ποιες επιχειρήσεις δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ. Έτσι οι χρεώσεις γίνονταν με βάση την τάση που είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής ενώ σε πολλές περιπτώσεις η αίσθηση ευθύνης κάθε επιχείρησης οδηγούσε σε είσοδο στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ για τις απολογιστικές χρεώσεις για το σωστό ΕΤΜΕΑΡ.
Στο φόντο αυτό η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι θα πρέπει καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ έχει τα σχετικά στοιχεία, να χρεώνεται το ΕΤΜΕΑΡ με βάση τη χρήση (δηλαδή, βιομηχανικό, εμπορικό κλπ.). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων «εάν δεν καταλογιστούν τα ορθά ποσά ΕΤΜΕΑΡ από 1/1/2019, πρόκειται για παράνομη κρατική ενίσχυση και είναι βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαλέσει τη χώρα».
Θέτει δε μια σειρά από ερωτήματα προς τους αρμόδιους και συγκεκριμένα: «Αφού όλοι συμφωνούν ότι χρεώνεται λάθος ΕΤΜΕΑΡ, γιατί συνεχίζεται το λάθος μέχρι και σήμερα; Γιατί καθυστερεί η κοινοποίηση του νέου μηχανισμού; Και βεβαίως γιατί οφείλονται από 2021 στις βιομηχανίες της χώρας 40εκ ευρώ/έτος;»