Μενού Ροή
Η ώρα του λογαριασμού στο ΕΤΜΕΑΡ: έως 300 χιλ. ευρώ καλούνται να επιστρέψουν επιχειρήσεις –Στα 120 εκατ. οι οφειλές στις ενεργοβόρες βιομηχανίες - ΕΒΙΚΕΝ: Έγινε κατάχρηση των μειωμένων χρεώσεων στο παρελθόν

Ποσά που ανέρχονται έως 300.000 ευρώ καλούνται να επιστρέψουν επιχειρήσεις που χρεώνονταν από το 2019 με μειωμένο Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) χωρίς να το δικαιούνται, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει να επιστραφούν 120 εκατ. ευρώ σε ενεργοβόρες βιομηχανίες για την 3ετία 2021-23 καθώς χρεώνονταν με μεγαλύτερα ποσά.

Από την εκκαθάριση των χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ για την διετία 2019-20 από τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προέκυψε ότι η Ελλάδα, κυρίως λόγω των πολιτικών αποφάσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον κ. Κ. Σκρέκα, δεν προχώρησε στην εναρμόνιση με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μειωμένη χρέωση ΕΤΜΕΑΡ με αποτέλεσμα η χρέωση να εξακολουθεί να γίνεται με κριτήριο την τάση του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής κι όχι εάν εντάσσεται στους επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους που καθορίζει η ΕΕ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άλλες επιχειρήσεις να πληρώνουν λιγότερο και άλλες περισσότερο απ’ όσο προβλέπεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ωστόσο έφθασε πλέον η ώρα του… λογαριασμού:

-πολλές επιχειρήσεις κυρίως του αγροτικού τομέα που πλήρωναν λιγότερο θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά έως 300.000 ευρώ και συνολικά 130 εκατ. ευρώ μόνο για την διετία 2019-20, ενώ υπολείπεται η εκκαθάριση των ετών 2021-23 και του 2024 έως σήμερα (θεωρείται βέβαιο ότι το τελικό ποσό προς ανάκτηση θα υπερδιπλασιασθεί)

-ενώ στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, κυρίως της μέσης τάσης, που πλήρωναν περισσότερο θα πρέπει να επιστραφούν 120 εκατ. ευρώ για την 3ετία 2021-23, όπως υπολογίζει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ).

ΕΒΙΚΕΝ: Έγινε κατάχρηση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ, αποτέλεσμα το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ

Σε επιστολή που απέστειλε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με κοινοποίηση στη ΡΑΑΕΥ, η ΕΒΙΚΕΝ εντοπίζει  «σημαντική καθυστέρηση» στην υποχρέωση της Ελλάδας να κοινοποιήσει προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο επικαιροποιημένο μηχανισμό κρατικής ενίσχυσης για την παροχή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ (η προθεσμία εξέπνευσε στις 31/12/2023), σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ.

«Οι νέες κατευθυντήριες περιορίζουν την εφαρμογή μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ μόνο σε επιλέξιμους βιομηχανικούς κλάδους και δεν επιτρέπουν πλέον  την επέκταση της εφαρμογής του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ και σε άλλες κατηγορίες καταναλωτών (grandfathering), δυνατότητας που παρείχε η προηγούμενη εγκριτική και της οποίας δυστυχώς έγινε μεγάλη κατάχρηση τα προηγούμενα έτη με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΛΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός για ΑΠΕ) να εμφανίζει έλλειμμα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΒΙΚΕΝ.

Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας χαρακτηρίζει «απαράδεκτο  η χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ να γίνεται ακόμη και σήμερα με κριτήριο την τάση του δικτύου στο οποίο είναι συνδεδεμένος κάθε καταναλωτής (λανθασμένη τιμή χρέωσης exante), γεγονός που αποτελεί την κύρια αιτία του προβλήματος, ήτοι ότι η τελική ορθή χρέωση του ΕΤΜΕΑΡ γίνεται μόνο για όσους εισέλθουν στην πλατφόρμα του ΔΑΠΕΕΠ (expost)».

«Η υποχρεωτική συμμόρφωση με τις νέες κατευθυντήριες, ότι δηλαδή πλέον μόνο επιλέξιμοι βιομηχανικοί κλάδοι δικαιούνται μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, δίνει τη δυνατότητα και πρέπει η νέα Υπουργική Απόφαση να καθορίσει exante τους επιλέξιμους κλάδους, ώστε η χρέωση  να γίνεται ορθά από την πηγή.  

Θεωρούμε δεδομένο, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να δοθεί προτεραιότητα στη διαδικασία κοινοποίησης του ανανεωμένου μηχανισμού προς έγκριση στην Επιτροπή, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στη λύση των σημερινών προβλημάτων, ήτοι της μη σωστής είσπραξης  του ΕΤΜΕΑΡ  από την πηγή και όχι από την εκκαθάριση», σημειώνει η Ένωση παραπέμποντας στα παραδείγματα Γερμανίας και Ιταλίας που έχουν λάβει ήδη την απαιτούμενη έγκριση από την ΕΕ.

Η ΕΒΙΚΕΝ ζητεί, πέραν της αναδρομικής είσπραξης των ποσών για την διετία 2019-20, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκκαθάριση του ΕΤΜΕΑΡ την τριετία 2021-23 καθώς και ενίσχυση του ΔΑΠΕΕΠ με προσωπικό, ώστε να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις της εν λόγω διαδικασίας.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να επισπευστεί η κοινοποίηση της αναθεώρησης του μηχανισμού για μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, καθώς αποτελεί μοναδική λύση εξορθολογισμού του υφιστάμενου σχήματος και  η οποία ταυτόχρονα θα κατοχυρώσει τη συνέχιση της εφαρμογής μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ στη εγχώρια βιομηχανία», υπογραμμίζει η Ένωση.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας