Μενού Ροή
revma
Τι προβλέπει για τα πορτοκαλί τιμολόγια το νέο ΕΣΕΚ - Πως θα μπορεί ο καταναλωτής να προσαρμόζει την κατανάλωση ρεύματος

O σχεδιασμός του ΥΠΕΝ για τα λεγόμενα «δυναμικά» (πορτοκαλί) τιμολόγια ως εργαλείο για την τόνωση του ανταγωνισμού στη λιανική αγορά προμήθειας περιγράφεται στο αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως τονίζεται στο κείμενο, οι προμηθευτές θα προχωρήσουν «στη διαμόρφωση ενός νέου τύπου προϊόντος κυμαινόμενης τιμολόγησης, που θα παρακολουθεί ευθέως τη διακύμανση των τιμών  στις χονδρεμπορικές αγορές και επιπλέον θα δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να προσαρμόζει το προφίλ του φορτίου του στην εν λόγω διακύμανση μέσω κατάλληλων σημάτων  που θα λαμβάνει από τους αρμόδιους φορείς της αγοράς». Με άλλα λόγια ο καταναλωτής θα μπορεί να προσαρμόζει την κατανάλωσή του για να εκμεταλλεύεται τις ώρες όπου η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή  κατά κανόνα τις μεσημεριανές ώρες της ημέρας όπου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά.

Το ΥΠΕΝ σημειώνει ότι  « καθώς προϊόντα παρόμοιων χαρακτηριστικών παρέχονταν κατά το παρελθόν μόνο σε πελάτες μέσης ή/και υψηλής τάσης (….) καθίσταται αναγκαία η άμεση θέσπιση ενιαίων κανόνων σε  όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πλαίσιο εφαρμογής της δυναμικής τιμολόγησης, που σχεδιάζεται να εφαρμοστεί έως το τέλος 2024 στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα περιγράφει τα  δικαιώματα και τις υποχρεώσεις διαχειριστών, προμηθευτών και καταναλωτών, λαμβάνοντας υπόψη μεταξύ άλλων και τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

 Αντικείμενο του πλαισίου εφαρμογής Δυναμικής Τιμολόγησης αποτελούν ιδίως:

  • Ο  Προσδιορισμός της αγοράς (αγορά επόμενης ημέρας, ενδοημερήσια αγορά) που θα μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της τιμής αναφοράς του δυναμικού σκέλους τιμολόγησης
  • Η τυποποίηση της δομής των τιμολογίων με κριτήρια τη διαφάνεια του τρόπου τιμολόγησης, τη δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ των διαθέσιμων τιμολογίων προμηθευτών και την τυχόν σκοπιμότητα πρόβλεψης διακριτών τιμολογίων ανά κατηγορία καταναλωτών.
  • Η Εφαρμογή ορίων στη διακύμανση της τιμής του δυναμικού σκέλους των τιμολογίων.
  • Ο Καθορισμός περιόδου εκκαθάρισης για τον υπολογισμό της χρέωσης του δυναμικού σκέλους του τιμολογίου.
  • Οι Γενικοί και ειδικοί όροι συμβάσεων δυναμικής τιμολόγησης, ιδίως δε η διάρκεια της σύμβασης και οι δυνατότητες μονομερούς καταγγελίας από τον πελάτη για μετάπτωση σε άλλο τιμολόγιο ή προμηθευτή.
  • Το περιεχόμενο της ειδικής προσυμβατικής ενημέρωσης για τις συμβάσεις δυναμικής τιμολόγησης, περιλαμβανομένης ιδίως της ενημέρωσης για τη σχετική αγορά προσδιορισμού της τιμής αναφοράς, τον ακριβή τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων (δυναμικό και μη δυναμικό σκέλος του τιμολογίου), τις ευκαιρίες και τους κινδύνους  της δυναμικής τιμολόγησης, λόγω διακύμανσης της τιμής αναφοράς κ.ά..
  • Το περιεχόμενο και ο τρόπος της συμβατικής ενημέρωσης  με έμφαση στην έγκαιρη ενημέρωση για  τη διαμόρφωση της τιμής του δυναμικού σκέλους του τιμολογίου,
  • Το  περιεχόμενο και η διαδικασία ενημέρωσης της ΡΑΑΕΥ για τα διαθέσιμα προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης και τους όρους των σχετικών συμβάσεων
  • Ο προσδιορισμός των  αναγκών  αφενός για τη συμπλήρωση του κανονιστικού πλαισίου (όπως νόμοι, κώδικες, κανονισμοί, εγχειρίδια), αφετέρου σε επίπεδο υλοποίησης (διαδικασίες, συστήματα, τεχνολογίες) κ.ά..

Το ΥΠΕΝ προαναγγέλλει την δρομολόγηση στοχευμένων μέτρων πολιτικής για την προώθηση της δυναμικής τιμολόγησης με στόχο την προώθηση της ενεργειακής  αποδοτικότητας και την επίτευξη της μείωσης του κόστους ενέργειας.  Όπως εκτιμά,  η δυναμική τιμολόγηση  θα ενθαρρύνει τη μείωση της κατανάλωσης κατά τις περιόδους αιχμής και θα προωθήσει  τη χρήση ενεργειακά αποδοτικών και έξυπνων συσκευών.

Η εφαρμογή αυτών των μέτρων περιλαμβάνει δύο περιόδους:

  • Βραχυπρόθεσμα, οι προμηθευτές θα προσφέρουν δυναμική τιμολόγηση για τις οάδες παροχών που ο ΔΕΔΔΗΕ παρέχει στους φορείς της αγοράς πιστοποιημένα μετρητικά δεδομένα ανά 15 λεπτό (παροχές Μέσης Τάσης και Χαμηλής Τάσης).
  • Μεσοπρόθεσμα, η σταδιακή ένταξη στην δυναμική τιμολόγηση κατά προτεραιότητα  και νέων σημαντικών ομάδων παροχών μέχρι την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών  στο σύνολο των παροχών Χαμηλής Τάσης.

Περαιτέρω, εκτός της δυναμικής τιμολόγησης, η ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην αγορά  λιανικής θα δώσει την δυνατότητα να αποφευχθεί ο υψηλός βαθμός συγκέντρωσης και η  χαμηλή κινητικότητα καταναλωτών.

Την ίδια στιγμή, προτεραιότητα αποτελεί και η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών σε όλους τους καταναλωτές  που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το έτος 2030, βάσει του υφιστάμενου  σχεδιασμού και την πορεία των εγκαταστάσεων και των διαγωνιστικών διαδικασιών.  Από το  2021, έχουν εγκατασταθεί 13.000 έξυπνοι μετρητές σε επίπεδο μέσης τάσης και 70.000 σε επίπεδο χαμηλής τάσης, κυρίως σε καταναλωτές με υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Το  2022, εγκαταστάθηκαν 100.000 έξυπνοι μετρητές, ενώ εκτιμάται ότι ο ετήσιος ρυθμός διείσδυσης θα ανέλθει σε 800.000- 1 εκατ. την περίοδο 2024-2030.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας