Μενού Ροή
gREAT SEA INTERCONNECTOR
Αποκάλυψη: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μελετά ξανά τη δανειοδότηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου –Υπό πίεση η Nexans, βυθίστηκε η μετοχή της -Κύπριοι: Άλλα μας είπαν γραπτά, άλλα προφορικά

Νέο αίτημα για χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου έχει λάβει τα τελευταία 24ωρα και μελετά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αυτό αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΤΕπ στο energymag, αναφέροντας ότι την πρωτοβουλία για την δανειοδότηση είχε αυτή τη φορά η κυπριακή πλευρά, η οποία προσκόμισε νέα στοιχεία.

Στη βάση αυτών των (νέων) στοιχείων οι υπηρεσίες της ΕΤΕπ αξιολογούν εκ νέου το έργο, παρά το γεγονός ότι προ ολίγων εβδομάδων το είχαν κρίνει «μη βιώσιμο» όταν είχε υποβάλλει ανάλογο αίτημα χρηματοδότησης ο ΑΔΜΕ ως φορέας υλοποίησης.

Το ίδιο στέλεχος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι αυτή τη φορά θετική η αξιολόγηση του έργου λόγω των νέων στοιχείων που έχουν προσκομίσει οι Κύπριοι, ενώ και το πολιτικό κλίμα στα κέντρα λήψης αποφάσεων της ΕΕ είναι πλέον διαφορετικό καθώς δεν περνά απαρατήρητο ότι μια τρίτη χώρα (Τουρκία) επιδιώκει να σταματήσει ένα έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, προϋπολογισμού άνω των 2 δις ευρώ, το οποίο προωθούν δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη στήριξη και τη (γενναία) χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Κύπριοι παίζουν το χαρτί της ΕΤΕπ

Προφανώς η αξιολόγηση του έργου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δεν θα έχει ολοκληρωθεί  έως το μεσημέρι της Τρίτης 10 Σεπτεμβρίου, όταν θα ξεκινήσει η κρίσιμη σύσκεψη στη Λευκωσία μετά την πρωτοβουλία που πήρε και ανακοίνωσε χθες η κυπριακή κυβέρνηση, ωστόσο η κυπριακή πλευρά θεωρείται δεδομένο ότι θα παίξει το χαρτί της ΕΤΕπ αφού σε περίπτωση που αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το έργο, αυτομάτως το καθιστά πιο ελκυστικό στους επενδυτές και ταυτόχρονα μειώνεται η πίεση για τη χρηματοδοτική συμβολή των Κυπρίων καταναλωτών.

Στους ρυθμούς της ηλεκτρικής διασύνδεσης «χορεύει» η μετοχή της Nexans

Εξίσου αν και όχι και περισσότερο σημαντικό θεωρεί η κυπριακή πλευρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα έλθει σε απ’ ευθείας επαφή με εκπροσώπους της γαλλικής εταιρείας Nexans, που έχει αναλάβει την κατασκευή του καλωδίου προς 1,4 δις ευρώ, σύμβαση που αποτελεί το 20% του ανεκτέλεστου και ως εκ τούτου «βαραίνει» σημαντικά στα οικονομικά της στοιχεία.

Αυτό αποτυπώνεται και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου του Παρισιού όπου διαπραγματεύεται η μετοχή της, η οποία «βυθίστηκε» χθες κατά -4,44% στα 118,5 ευρώ χάνοντας 5,5 ευρώ. Αντίθετα, προχθές Τρίτη, όταν κυκλοφόρησαν τα νέα περί επίτευξης συμφωνίας για τη συνέχιση του έργου, η μετοχή της έφθασε ενδοσυνεδριακά στα 127,4 ευρώ, που αποτελεί και ιστορικό υψηλό.

Οι έντονες διακυμάνσεις της μετοχής δείχνουν ότι η αγορά αξιολογεί την εν λόγω σύμβαση ως καθοριστικής σημασίας για τη Nexans, ως εκ τούτου μένει να φανεί πόσο ευέλικτη θα εμφανιστεί η εταιρεία στη σύσκεψη της προσεχούς Τρίτης όταν για πρώτη φορά τα στελέχη της θα βρεθούν ενώπιοι ενωπίω με τους Κυπρίους καθώς μέχρι τώρα η επικοινωνία γινόταν μέσω του ΑΔΜΗΕ.

Έχει τη σημασία του ότι το ένα μετά το άλλο τα χρονοδιαγράμματα που κατά τον ΑΔΜΗΕ έχει θέσει η γαλλική εταιρεία καταπίπτουν. Αρχικά ο ΑΔΜΗΕ έλεγε στην κυπριακή πλευρά ότι η προθεσμία που έθετε η Nexans προκειμένου να λάβει την τελική δέσμευση για την ανάληψη του συνολικού κόστους για το καλώδιο (full notice to proceed) εξέπνεε στις 14 Αυγούστου. Στη συνέχεια, η προθεσμία μετατέθηκε για τις 31 Αυγούστου, μετά για τις 2 Σεπτεμβρίου, ακολούθησε νέα παράταση για σήμερα 6 Σεπτεμβρίου και πλέον η ημερομηνία είναι ανοικτή μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Υποβαθμίζεται ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ -Ερωτηματικό για την τοποθέτηση Θ. Σκυλακάκη

Η σύνθεση της σύσκεψης οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ υποβαθμίζεται εκ των πραγμάτων, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν κυπριακά μέσα ενημέρωσης, είναι πιθανό να τεθεί από την κυπριακή πλευρά ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, πιθανότατα ζητώντας από τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας, κ. Θοδωρή Σκυλακάκη να λάβει θέση.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση χθες του προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας της Κυπριακής Βουλής, κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη: «Κάθετη η διαφωνία μου για τις πιέσεις που εξασκούνται στη Κυβέρνηση μέσω ανακοινώσεων για να στηριχθεί το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης χωρίς τις απαιτούμενες διασφαλίσεις και με τις τεράστιες αβεβαιότητες που υπάρχουν και για τις οποίες δεν δεσμεύονται οι κατασκευαστές του έργου (Siemens, Nexans και ΑΔΜΗΕ)! Τέτοιες πιέσεις επενεργούν ως θετικές στις ατεκμηρίωτες διεκδικήσεις του ΑΔΜΗΕ σε βάρος της Κύπρου και των καταναλωτών».

Αν κυβ. εκπρόσωπος Κύπρου: άλλα μας είπαν γραπτά, άλλα προφορικά

«Η κυβέρνηση της Κύπρου θέλει να υλοποιηθεί το έργο, αλλά αυτό δεν θα γίνει με κάθε κόστος», επισήμανε χθες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αντωνίου.

Επισημαίνοντας ότι δεν μέμφεται κανένα για τις θέσεις που εκφράζονται γύρω από τις εξελίξεις, αναφέρθηκε σε «συμφέροντα», καθώς και σε δύο σχολές σκέψης σε σχέση με το έργο, εκ των οποίων η μια τάσσεται αναφανδόν υπέρ και η άλλη αναφανδόν εναντίον.

Ο κ. Αντωνίου έθεσε ως παράδειγμα προς αποφυγήν την κατάληξη του έργου του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου στο Βασιλικό, υποδεικνύοντας ότι μια παρόμοια κατάσταση είναι ακριβώς αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση. Υπογράμμισε πως γι’ αυτό τον λόγο γίνονται προσπάθειες διασφάλισης των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας προς αποφυγή νομικών ή άλλων περιπετειών.

Σε σχέση με τις επιφυλάξεις που διατηρεί η κυβέρνηση, ο κ. Αντωνίου εξήγησε ότι αυτές αφορούν στην ολοκλήρωση του έργου για διάφορους παράγοντες αυξημένου ρίσκου καθώς και για την βιωσιμότητα του έργου.

«Θέλουμε να είμαστε βέβαιοι γύρω από αυτά τα δύο ζητήματα, ούτως ώστε να πάμε στο επόμενο βήμα και να είμαστε σωστοί έναντι των πολιτών ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν έχουν αυξημένο ρίσκο», ξεκαθάρισε προσθέτοντας με νόημα: «Δεν έχει νόημα να αποφασίσουμε για ακόμη ένα έργο, να το προικοδοτήσουμε και στο τέλος να μην υλοποιηθεί για διάφορους λόγους».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν αμφιβάλει για την χρησιμότητα του έργου, σημειώνοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με το δίκτυο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς μεταξύ άλλων, θα μειώσει δραστικά σε συνδυασμό με άλλες ενέργειες, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα και τις επιφυλάξεις που διατηρούνται παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μετά από πρόταση του υπουργείου Ενέργειας, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε ότι οι διατυπώσεις που τέθηκαν γραπτώς, διέφεραν ουσιαστικά από τα όσα ειπώθηκαν λεκτικώς και επί της αρχής. «Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε ρητώς κάποια ζητήματα», τόνισε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας