Μέχρι να αποκλιμακωθεί η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή, οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν σαφώς σε κίνδυνο να εκτιναχθούν υψηλότερα. Ωστόσο, σε ένα πλαίσιο υποτονικής ζήτησης και μεγαλύτερης προσφοράς στην ευρύτερη αγορά πετρελαίου, οι κίνδυνοι για τις τιμές του πετρελαίου το επόμενο έτος είναι αναμφισβήτητα χαμηλοί, εκτιμά η Capital Economics.
Η άνοδος κατά 12% περίπου στις τιμές του πετρελαίου από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, με σημαντική άνοδο να καταγράφεται την ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ συζητούν εάν θα υποστηρίξουν πιθανές ισραηλινές επιθέσεις στην ιρανική ενεργειακή υποδομή, αντανακλά την αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου παρά μία αλλαγή στα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, τονίζει ο οίκος.
Οι άμεσες προοπτικές για το πετρέλαιο εξαρτώνται από το πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ. Σαφώς, η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ή/και μια κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα μπορούσε να διατηρήσει το ασφάλιστρο κινδύνου υψηλό ή ακόμη και να το οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση. Ομοίως, όμως, το ασφάλιστρο κινδύνου θα μπορούσε να υποχωρήσει γρήγορα εάν η κατάσταση αποκλιμακωθεί. Για ό,τι και αν σημαίνει, η Capital Economics υπενθυμίζει ότι οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 8% τον μήνα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν τον Απρίλιο….
Σε κάθε περίπτωση, ενώ τα μάτια των traders είναι επί του παρόντος καρφωμένα στα ειδησεογραφικά δίκτυα, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε και τις αλλαγές στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς, όπως τονίζει.
Σε αυτό το πλαίσιο, τρία βασικά σημεία ξεχωρίζουν.
Πρώτον, το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ+ αντλεί επί του παρόντος πολύ κάτω από την δυναμικότητά του – και έτσι έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή εάν διακοπεί η προσφορά πετρελαίου από το Ιράν – περιορίζει τη δυνατότητα για παρατεταμένη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Το Ιράν αντιπροσωπεύει περίπου το 4% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αλλά ο ΟΠΕΚ ως σύνολο περιορίζει επί του παρόντος την παραγωγή πετρελαίου κατά σχεδόν 6% της παγκόσμιας παραγωγής.
Ομολογουμένως, οποιαδήποτε διακοπή των μεταφορών στα Στενά του Ορμούζ θα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη και τα τάραζε σημαντικά τα νερά των αγορών, τουλάχιστον αρχικά, ενώ μόνο και μόνο επειδή ο ΟΠΕΚ+ έχει τη δυνατότητα να αντλεί περισσότερα δεν σημαίνει ότι θα βιαστεί να το κάνει. Παρά την απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου την τελευταία περίπου εβδομάδα, αξίζει να σημειωθεί ότι εξακολουθεί να είναι περίπου 15% χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αλλά εάν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν, ας πούμε, στα 90-100 δολάρια και παρέμεναν εκεί λόγω της απώλειας της ιρανικής παραγωγής αργού, ο ΟΠΕΚ+ θα ήταν ακόμη πιο διατεθειμένος να ενισχύσει την προσφορά το επόμενο έτος, εκτιμά η Capital Economics.
Το δεύτερο και σχετικό σημείο είναι ότι φαίνεται ότι η Σαουδική Αραβία αναζητά ολοένα και περισσότερο οποιαδήποτε ευκαιρία να αλλάξει στάση από την τρέχουσα πολιτική περιορισμού της προσφοράς. Η Capital Economics εδώ και καιρό έχει επισημάνει πως η πιθανότητα η Σαουδική Αραβία να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου για να ανακτήσει μερίδιο αγοράς ενισχύεται, και οι πρόσφατες σχετικές αναφορές στον διεθνή τύπο απλώς προσθέτουν στην αίσθηση ότι το Βασίλειο γίνεται όλο και περισσότερο »ανυπόμονο» σχετικά με αυτό.
Τέλος, αν και η προσοχή της αγοράς στράφηκε γρήγορα στην προσφορά, αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγαλύτερες ανησυχίες το καλοκαίρι αφορούσαν τις προοπτικές ζήτησης – ιδιαίτερα στο πλαίσιο της Κίνας, τονίζει ο οίκος Τα μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης που ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες η χώρα ενδέχεται να βοηθήσουν στη στήριξη της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα βραχυπρόθεσμα. Αλλά η μεγαλύτερη εικόνα είναι ότι η ταχεία υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων και φορτηγών που κινούνται με LNG στην Κίνα θα περιορίσει την αύξηση της ζήτησης για αργό πετρέλαιο.
«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε άνοδος των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε γρήγορα να χαλαρώσει. Η προσπάθεια του Ιράν να μπλοκάρει τα στενά του Ορμούζ θα ωθούσε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να παρέμβουν και να καθαρίσουν την πλωτή οδό. Και ακόμη κι αν καταστραφεί η ιρανική πετρελαϊκή υποδομή, υποπτευόμαστε ότι ο ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα παρέμβει για να αντισταθμίσει οποιαδήποτε απώλεια εφοδιασμού πετρελαίου», τονίζει ο οίκος
Συνολικά, η πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή παρουσιάζει προφανείς ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές του πετρελαίου βραχυπρόθεσμα και στις αρχές του 2025, επισημαίνει η Capital Economics.
Ωστόσο, σε ένα πλαίσιο σημαντικής πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας στον ΟΠΕΚ+, αυξημένου «θορύβου» από τη Σαουδική Αραβία για αύξηση του μεριδίου αγοράς και αναδυόμενων διαρθρωτικών αλλαγών στη ζήτηση, οι κίνδυνοι για την πρόβλεψή της ότι το αργό πετρέλαιο Brent έως το τέλος του 2025 θα κινηθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι είναι αναμφισβήτητα καθοδικοί, όπως τονίζει.