Η καθυστέρηση του σχεδίου του ΟΠΕΚ+ για αύξηση της παραγωγής θα έχει οριακό αντίκτυπο στην προσφορά πετρελαίου το 2025, εκτιμά η Capital Economics, προβλέποντας πως το Brent θα κινηθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι το 2025. Εξακολουθεί να αναμένει ότι η πιο πιθανή πορεία δράσης του οργανισμού είναι να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή το 2025, ωστόσο, οι κίνδυνοι μιας πιο επιθετικής μετατόπισης στην πετρελαϊκή πολιτική έχουν αυξηθεί, κατά την άποψή της, τους τελευταίους μήνες.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η Capital Economics, η ανακοίνωση της παράτασης κατά ένα μήνα από οκτώ μέλη του ΟΠΕΚ+ των εθελοντικών περικοπών της παραγωγής τους δεν θα κάνει, από μόνη της, τεράστια διαφορά στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Εάν η καθυστέρηση έχει διάρκεια όντως έναν μόνο μήνα, η αγορά πετρελαίου θα είναι κατά 165.000 βαρέλια την ημέρα (περίπου το 0,2% της παγκόσμιας προσφοράς) πιο περιορισμένη το 2025. Δεδομένου ότι τα νέα ήρθαν το ίδιο Σαββατοκύριακο που ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε για «συντριπτική απάντηση» στις επιθέσεις του Ισραήλ, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως υποτονική, όπως τονίζει ο οίκος.
Ο ΟΠΕΚ+ βρίσκεται σαφώς σε ένα σταυροδρόμι για το τι θα κάνει τους επόμενους μήνες και χρόνια. Η σταδιακή αύξηση της παραγωγής από τον Ιανουάριο είναι πιθανώς η πορεία δράσης που εξισορροπεί καλύτερα τους ανταγωνιστικούς στόχους των μελών του ΟΠΕΚ να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου όσο το δυνατόν υψηλότερα και την επιθυμία να ανακτήσουν το χαμένο μερίδιο αγοράς τα τελευταία χρόνια. Εάν πάντως η Σαουδική Αραβία αύξανε σταδιακά την παραγωγή, τα έσοδα από το πετρέλαιο θα ήταν σε καλύτερη θέση από ό,τι με την τρέχουσα παραγωγή και τις τρέχουσες τιμές, εφόσον η τιμή του πετρελαίου δεν πέσει κάτω από τα 60 δολάρια.
Εντωμεταξύ, όπως προσθέτει η Capital Economics, υπάρχει η πιθανότητα ότι εάν τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που νωρίτερα αυτό το έτος είχαν υπερβολική παραγωγή, τηρήσουν τις προσαρμογές των αποζημιώσεων, θα έδινε μεγαλύτερο περιθώριο στη Σαουδική Αραβία και σε άλλους να αυξήσουν την παραγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει αποδειχθεί κατά τη διάρκεια του 2024, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ΟΠΕΚ+ να συνεχίσει να καθυστερεί και να επεκτείνει την τρέχουσα στάση του έως τις αρχές του 2025.
Σε τελική ανάλυση, η προσέγγιση "wait and see" ακολουθούμενη από περαιτέρω καθυστερήσεις ήταν το σενάριο πολιτικής φέτος – αυτή είναι η δεύτερη καθυστέρηση μέσα σε λίγους μήνες – και το αδύναμο περιβάλλον ζήτησης δεν θα μετριάσει τους περιορισμούς σύντομα. Σημειώνεται πως η αύξηση του Δεκεμβρίου θα ήταν της τάξης των 180.000 βαρελιών την ημέρα, ένα μικρό μέρος της συνολικής παραγωγής των 5,86 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα που «κρατά» ο ΟΠΕΚ+, ίσο με περίπου το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης. Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε αυτές τις περικοπές σε ξεχωριστά βήματα από το 2022 για να στηρίξει την αγορά.
Γενικότερα, αυτή η προσέγγιση φαίνεται μη βιώσιμη μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι ο ΟΠΕΚ+ παραχωρεί «κατά λάθος» μερίδιο αγοράς σε άλλους και θέλει να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα ενώ η ζήτηση εξακολουθεί να αυξάνεται. Αυτό, κατά την Capital Economics, αυξάνει τις πιθανότητες μιας ακόμη μεγαλύτερης αλλαγής στην πολιτική πετρελαίου – ένα σενάριο «πλημμύρας της αγοράς» - λίγο αργότερα.
Ο οίκος επισημαίνει ότι πάντως η Σαουδική Αραβία και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου χαμηλού κόστους παράγουν πολύ κάτω από την παραγωγική τους ικανότητα. Έτσι, εκτιμά ότι κάποια στιγμή, προκειμένου να επιτύχουν τον σιωπηρό στόχο τους να παράγουν επίπεδα ίσα με τη δυναμικότητά τους πριν κορυφωθεί η ζήτηση πετρελαίου, μπορεί να επιλέξουν να πάρουν την πρωτοβουλία και να αυξήσουν επιθετικά την παραγωγή.
Υπήρχαν αυξανόμενοι θόρυβοι πριν από ένα μήνα για μια τέτοια πιθανότητα και η Capital Economics δεν πιστεύει ότι αυτή η επέκταση στις περικοπές από μόνη της έχει μειώσει την πιθανότητα. Η πιθανότητα η Σαουδική Αραβία να πραγματοποιήσει μια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πολιτική της κάποια στιγμή το 2025 είναι περίπου 30%, κατά την άποψή της. Υπάρχει άλλωστε προηγούμενο, αφού έχει κάνει ακριβώς το ίδιο και άλλες φορές στο παρελθόν: στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και στα μέσα της δεκαετίας του 2010. Και στις δύο περιπτώσεις οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν.
Συνολικά, η απόφαση για επέκταση των περικοπών της παραγωγής κατά ένα μήνα θα οδηγήσει σε οριακή μόνο σύσφιξη την αγορά πετρελαίου το 2025, καταλήγει η Capital Economics και επομένως διατηρεί την πρόβλεψή της ότι το αργό πετρέλαιο Brent στο τέλος του 2025 θα κινηθεί στα 70 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, στο βαθμό που τα μέλη του ΟΠΕΚ+ συνεχίζουν να καθυστερούν τις αυξήσεις της παραγωγής, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει παραδόξως τις πιθανότητες για ακόμη πιο απότομη αύξηση της προσφοράς πετρελαίου.