Βρισκόμαστε αντιμέτωποι μια περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας που οφείλεται σε μια συρροή παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των επερχόμενων εκλογών στις ΗΠΑ, της γεωπολιτικής της Μέσης Ανατολής, των μέτρων οικονομικής τόνωσης της Κίνας και του αν η Fed τελικά αποδειχθεί πολύ επιθετική στις μειώσεις επιτοκίων εν μέσω της οικονομικής επιβράδυνσης των ΗΠΑ, τονίζει η Citigroup. Προς το παρόν η ίδια επικεντρώνεται ωστόσο στον πιο «άμεσο» παράγοντα που δεν είναι άλλος από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι απόψεις της για τις προοπτικές των εμπορευμάτων ποικίλλουν ανάλογα με το ποιος υποψήφιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ. Όπως έχει σημειώσει άλλωστε, οι αμερικανικές εκλογές θα μπορούσαν να έχουν διάφορες επιπτώσεις στον ευρύτερο τομέα του πετρελαίου. Μια δεύτερη θητεία Τραμπ είναι bearish για τους εμπορικούς δασμούς, τις πολιτικές υπέρ των ορυκτών καυσίμων και θα υπάρξει πίεση στον ΟΠΕΚ+ να χαλαρώσει τις περικοπές πιο γρήγορα. Μια κυβέρνηση Χάρις θα μπορούσε να ασκήσει πίεση για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή, ενώ οι τομείς της καθαρής ενέργειας θα μπορούσαν να δουν πρόσθετη υποστήριξη.
Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση της Citi, εάν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει, θα έχει, όπως τονίζει, υψηλότερη πεποίθηση για τη βραχυπρόθεσμη bearish άποψή της για το αργό πετρέλαιο, για την bullish άποψή της για τα πολύτιμα μέταλλα και για την μεσοπρόθεσμη bullish άποψή της για τα μέταλλα.
Αντίθετα, όπως σημειώνει, μία πιθανή νίκη του Τραμπ δίνει στη Citi χαμηλότερη πεποίθηση σε αυτές τις απόψεις, δηλαδή θα οδηγήσει σε… αντίθετες εκτιμήσεις για τα προαναφερόμενα εμπορεύματα. Ωστόσο σε περίπτωση που ο Τραμπ κερδίσει και δεν προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις και επιβάλει έτσι τους δασμούς του άρθρου 301 στην Κίνα, η στάση της Citi θα γίνει ιδιαίτερα αρνητική για τα εμπορεύματα, δεδομένου του μεγάλου αντίθετου ανέμου που θα δημιουργηθεί για όλα τα risk assets και της πιθανής μείωσης της προσφοράς πετρελαίου στην αγορά.
Όσον αφορά το πετρέλαιο ειδικότερα, η Citi επισημαίνει πως μετά τη μετρημένη στρατιωτική δράση του Ισραήλ, οι τιμές του Brent πραγματοποίησαν sell-off από τα 76 δολ./βαρέλι στα χαμηλά των 70 δολ./βαρέλι πριν ανακάμψουν στα 72 δολ./βαρέλι, αν και ο κίνδυνος για μία ιρανική απάντηση παραμένει. Σε αυτό το πλαίσιο η Citi προχώρησε στη μείωση της εκτίμησής της για το Bent σε ορίζοντα τριών μηνών στο βασικό της σενάριο, και στα 70 δολ. από 74 δολ. το βαρέλι πριν, ενώ το τοποθετεί στα 65 δολ. το βαρέλι στο α’ τρίμηνο του 2025.
Συνεπώς, οι επενδυτές, όπως τονίζει, θα επικεντρωθούν εκ νέου στα πιο αδύναμα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς πετρελαίου και σε τρεις βασικούς παράγοντες τις επόμενες εβδομάδες: 1) τις εκλογές στις ΗΠΑ, με τον Τραμπ να είναι bearish για τις τιμές του πετρελαίου, 2) τη συνάντηση ηγεσίας της Κίνας όπου θα αποφασιστεί το μέγεθος της μακροοικονομικής στήριξης το οποίο και αναμένεται να δώσει περιορισμένη περιορισμένη ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου, και 3) τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+.
Τα δύο τελευταία θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του πρώτου, δηλαδή από το ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά είχαν ελπίδες ότι τα μέτρα οικονομικής τόνωσης της Κίνας θα ενίσχυαν τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά το αποτέλεσμα είναι πιθανότατα απογοητευτικό, δεδομένου ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας έχει μικρότερη ευαισθησία στη μακροοικονομική στήριξη. Η επικείμενη συνεδρίαση της κινεζικής ηγεσίας - η Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Συνεδρίου (NPC) - πρόκειται να αποφασίσει για το μέγεθος της μακροοικονομικής υποστήριξης, με το βλέμμα στις εκλογές των ΗΠΑ, για να διαπιστωθεί εάν η κυβερνητική στήριξη θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη ή πιο μέτρια, όπως τονίζει η Citi.
Ενώ διάφορα μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να αναφέρουν ότι η κεντρική κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει 1,4 τρις δολ. χρέους για την υποστήριξη των τοπικών κυβερνήσεων και του τομέα ακινήτων, η οικονομική αναδιάρθρωση που κάνει η Κίνα θα πρέπει να σημαίνει ότι η οικονομική στήριξη δεν θα τονώσει τη ζήτηση πετρελαίου όσο στο παρελθόν. Η Citi εκτιμά ότι η ζήτηση πετρελαίου της Κίνας μπορεί να αυξηθεί μόνο κατά 0,1–0,15 εκατ. βαρέλια την ημέρα για κάθε 1% αύξηση του ΑΕΠ.
Τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ θα επηρεάσουν και τη στρατηγική παραγωγής του ΟΠΕΚ+, τονίζει η Citi. Συνολικά, θεωρεί ότι ο ΟΠΕΚ+ είναι απίθανο να θέλει να διακινδυνεύσει μια μεγάλη υπερπροσφορά στην αγορά. Ο οργανισμός έχει προγραμματίσει την συνεδρίασή του για την 1η Δεκεμβρίου, αλλά η απόφαση για το αν θα προχωρήσει ή θα αναβληθεί η προγραμματισμένη αύξηση της προσφοράς φαίνεται να λαμβάνεται νωρίτερα. Όπως ανέφερε αυτή την εβδομάδα το Reuters, ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να καθυστερήσει την προγραμματισμένη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 180.000 βαρέλια ημερησίως που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο, κατά ένα μήνα ή και περισσότερο, λόγω των ανησυχιών για τη χαμηλή ζήτηση πετρελαίου και την αυξανόμενη προσφορά.