Με ιδιαίτερα καυστικό τόνο αναφέρεται στο ζήτημα της εμπορίας καυσίμων ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, με αφορμή τη δεύτερη έρευνα που πραγματοποίησε για την τιμολόγηση.
Σε ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων και για μη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού, ιδιαίτερα στην επαρχία Λευκωσίας.
Ο Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί τις αρμόδιες Αρχές να ερευνήσουν σε βάθος το ζήτημα.
Αναλυτικότερα, ο Σύνδεσμος οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι καταγράφεται τεράστια απόκλιση μεταξύ της μέγιστης και της ελάχιστης τιμής πώλησης καυσίμων. Και μάλιστα, επισημαίνεται ότι αυτό το φαινόμενο παρατηρείται κατά κανόνα στη Λευκωσία.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, στην επαρχία Λευκωσίας υπάρχει «πολύ μεγάλη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής καυσίμων», με την απόκλιση στις 14 Νοεμβρίου για την τιμή της βενζίνης 95 να ανέρχεται στα 12 σεντς το λίτρο, για το πετρέλαιο κίνησης στα 14 σεντς το λίτρο και για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 28,8 σεντς το λίτρο.
Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, την ψηλότερη μέση τιμή για όλα τα είδη καυσίμων την έχει η επαρχία Πάφου, ενώ η επαρχία Αμμοχώστου έχει τη μικρότερη απόκλιση μεταξύ της ψηλότερης και της χαμηλότερης τιμής.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, «τουλάχιστον στην επαρχία Λευκωσίας, δεν φαίνεται να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός. Φαίνεται να υπάρχει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική σε κάθε επαρχία χωριστά και αυτό θα πρέπει να μελετηθεί για να διαφανούν οι λόγοι της διαφορετικής τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ των επαρχιών. Οι ενδείξεις για στρεβλώσεις στην εμπορία καυσίμων συνεχίζουν να υπάρχουν», προσθέτει ο Σύνδεσμος.
Δεν λειτουργεί ανταγωνισμός
Μιλώντας στον «Φ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, επισήμανε ότι πρόκειται για τη δεύτερη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα και πως και οι δύο είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Οι τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές των καυσίμων στην επαρχία Λευκωσίας συνεχίζουν να υφίστανται, πρόσθεσε, κάτι που καταδεικνύει ότι οι στρεβλώσεις στην αγορά συνεχίζουν να υπάρχουν, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός. Όπως υπογραμμίζεται και στην ανακοίνωση του Συνδέσμου, ανέφερε ο κ. Δρουσιώτης, το μέσο περιθώριο κέρδους που παραχωρείται από τις εταιρείες εισαγωγής πετρελαιοειδών στα πρατήρια λιανικής πώλησης είναι 6 – 6,5 σεντς το λίτρο.
«Δεν μπορεί σε συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού να υπάρχουν οι αποκλίσεις τιμής που παρατηρούνται τον τελευταίο χρόνο, οι οποίες τον Σεπτέμβριο του 2024 έφθασαν τα 21 μέχρι τα 23 σεντς το λίτρο. Το επιχείρημα που προβάλλεται από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή ότι οι μεγάλες αποκλίσεις των τιμών είναι ένδειξη υγιούς και έντονου ανταγωνισμού, στην παρούσα περίπτωση των λιανικών τιμών των πετρελαιοειδών δεν φαίνεται να ευσταθεί», προσθέτει.
Ερωτηθείς ποια είναι η αιτία που προκαλεί την στρέβλωση αυτή στην αγορά, όπως ο ίδιος ο Σύνδεσμος την χαρακτηρίζει, ο κ. Δρουσιώτης ανέφερε ότι το όλο ζήτημα φαίνεται να σχετίζεται με τις τιμές που δίνει μια εταιρεία στα δικά της πρατήρια, σε σχέση με τις τιμές που δίνει στα πρατήρια που διαχειρίζονται πρατηριούχοι. Άλλωστε, σημείωσε, για το θέμα είχε προβεί σε καταγγελία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και ο ίδιος ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων.
Τι λένε οι πρατηριούχοι
Κληθείς από τον «Φ» να σχολιάσει τα πιο πάνω, ο Αντιπρόεδρος και Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Χριστόδουλος Χριστοδούλου σημείωσε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί τον Σύνδεσμο εδώ και περίπου μια δεκαετία. Ο τοπικός σύνδεσμος πρατηριούχων της Λευκωσίας είχε υποβάλει καταγγελία στην ΕΠΑ ότι ορισμένα πρατήρια πωλούν τα καύσιμα σε πολύ χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα υπόλοιπα, γεγονός που πλήττει τον ανταγωνισμό στην επαρχία.
Χαρακτηριστικά, ο κ. Χριστόδούλου ανέφερε ότι ορισμένοι πωλούν τα καύσιμα σε λιανική τιμή χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή που αγοράζουν χονδρικά οι υπόλοιποι! Και διερωτήθηκε: Πώς γίνεται ένα πρατήριο με υπολογιζόμενο κόστος 4 σεντ το λίτρο και με περιθώριο κέρδους 5-6 σεντ το λίτρο, να είναι σε θέση να πωλεί καύσιμα με κέρδος μόλις 1-1,5 σεντ το λίτρο;
Ερωτηθείς για την καταγγελία στην ΕΠΑ, ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι η καταγγελία έγινε με την υποβολή στοιχείων 1,200 σελίδων. Τρεις φορές η Επιτροπή ζήτησε από τον Σύνδεσμο πρόσθετα στοιχεία, για να καταλήξει ότι τελικά δεν μπορεί να προχωρήσει με την εξέταση της υπόθεσης λόγω μη επαρκών στοιχείων.
Πηγή: Φιλελεύθερος