Στο… κλαμπ των bears του πετρελαίου μπαίνει και η Société Générale, ακολουθώντας άλλους διεθνείς οίκους οι οποίο με μπαράζ εκθέσεών τους αυτή την εβδομάδα «ψαλίδισαν«» τις προβλέψεις τους για τον μαύρο χρυσό λόγω του «σεισμού» που φέρνουν στην παγκόσμια οικονομία οι δασμολογικές πολιτικές Τραμπ, έστω και αν το ίδιο το πετρέλαιο δεν περιλαμβάνεται άμεσα στο…. φάρμακο των δασμών με το οποίο θέλει ο Αμερικανός πρόεδρος να κουράρει τις αγορές.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο γαλλικός οίκος, ενώ οι συγκεκριμένες και άμεσες επιπτώσεις του εκτελεστικού διατάγματος 14257 της 2ας Απριλίου στα ενεργειακά προϊόντα παραμένουν περιορισμένες, οι δευτερογενής επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και συνεπώς στη ζήτηση αργού πετρελαίου είναι πιθανό να είναι σημαντικές και είναι επίσης πολύ πιο δύσκολο να εκτιμηθούν σε αυτή τη συγκυρία: οι αναλυτές της εκτιμούν ότι οι δασμοί είναι πιθανό να αφαιρέσουν κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες από το κινεζικό ΑΕΠ το 2025, αλλά αυτό δεν περιλαμβάνει το δυναμικό τόνωσης του ΑΕΠ από τα δημοσιονομικά κίνητρα. Καθώς η Κίνα υπήρξε η πιο αξιόπιστη πηγή αύξησης της ζήτησης αργού πετρελαίου τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι επιπτώσεις της μείωσης της ζήτησης που σχετίζεται με τους δασμούς στην Κίνα είναι ιδιαίτερα σημαντικές, όπως τονίζει η Société Générale.

Η εκτίμησή της για την αύξηση της ζήτησης πριν από τους δασμούς κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2025 φαίνεται πλέον σημαντικά ευάλωτη, με έως και 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ζήτησης υγρών καυσίμων να βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο λόγω των επιπτώσεων της εμπορικής πολιτικής του… Tariff Man.
Προς το παρόν, η SocGen αφαιρεί μόνο περίπου 350 χιλ. βαρέλια/ημέρα από την πρόβλεψή της για τη ζήτηση για το υπόλοιπο του 2025, καθώς δεν συνυπολογίζει την ύφεση. Ταυτόχρονα, η εκτίμησή της για την αύξηση της προσφοράς κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα πριν από τους δασμούς φαίνεται επίσης ευάλωτη (την προσαρμόζει κατά το ίδιο επίπεδο με την πρόβλεψη της ζήτησης, ώστε να ακυρώνει ουσιαστικά η μία την άλλη). Με τον σχιστόλιθο των ΗΠΑ να είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση της προσφοράς εκτός του ΟΠΕΚ, η αύξηση των break evens έχει κάνει τον κλάδο πιο ευαίσθητο στις χαμηλότερες τιμές. «Βλέπουμε να εμφανίζεται μια ουσιαστική απάντηση προσφοράς στην καθοδική πλευρά εάν διατηρηθούν τιμές κάτω των 65 δολ./βαρέλι στο αμερικάνικο αργό WTI», όπως τονίζει οίκος.
Παρά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ στις 3 Απριλίου για την επιτάχυνση της επαναφοράς πρόσθετων εθελοντικών περικοπών με τριπλάσιο από τον προηγουμένως αναμενόμενο ρυθμό για τον μήνα Μάιο, ο οργανισμός, κατά την άποψη της SocGen, παραμένει προσηλωμένος στη βελτιστοποίηση των εσόδων του.
Ειδικότερα, όπως εξηγεί, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για μια επιταχυνόμενη επαναφορά των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών για τον μήνα Μάιο στα 410 χιλ. βαρέλια τη ημέρα έπληξε την αγορά αργού πετρελαίου σε μια ατυχή στιγμή, όπως σημειώνει η SocGen, και εν μέσω της καταιγίδας των δασμών Τραμπ. Κατά την άποψή της η ανακοίνωση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι χώρες όπως το Καζακστάν, το Ιράκ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παράγουν περίπου 300 χιλ. βαρέλια την ημέρα πάνω από τους αντίστοιχους στόχους τους. Ο πραγματικός αριθμός των αυξημένων βαρελιών του ΟΠΕΚ που θα μπουν στην αγορά τον Μάιο θα πιθανόν χαμηλότερος από τον ανακοινωθέντα - πιθανώς πλησιέστερα στα 300 χιλιάδες, όπως εκτιμά.
Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ αντικατοπτρίζει ίσως την εσωτερική πολιτική του ΟΠΕΚ παρά την αντιστροφή μιας πολιτικής που μέχρι στιγμής έδινε προτεραιότητα στο κόστος της σταθερότητας των τιμών έναντι του κόστους του μεριδίου αγοράς. Ο γαλλικός οίκος πιστεύει ότι προς το παρόν ο ΟΠΕΚ θα παραμείνει προσηλωμένος στη βελτιστοποίηση των εσόδων μέσω της στόχευσης τιμών.
Αυτό που είναι πολύ ασαφές είναι εάν οι αυξήσεις θα επαναληφθούν μετά τον Μάιο, ειδικά υπό το φως της καταστροφής της ζήτησης μέσω των δασμών.
Όπως τονίζει, είναι πιθανές περαιτέρω πολιτικές απαντήσεις στους δασμούς της «Ημέρας της Απελευθέρωσης» σε ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, καθώς γίνεται πιο σαφές ποιοι δασμοί θα παραμείνουν ως μέρος μιας ευρύτερης επαναφοράς της βιομηχανικής πολιτικής των ΗΠΑ – και ποιοι μπορεί να εξαλειφθούν μέσω διαπραγματεύσεων.
Ταυτόχρονα, τροφοδοτώντας την bearish ψυχολογία της αγοράς, η πλήρης έκταση των αντιποίνων δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ως αποτέλεσμα, η Société Générale προσαρμόζει τον στόχο τιμής για το τέλος του 2025 για το Brent στα 60 δολ/βαρέλι (3 δολ./βαρέλι κάτω από την προθεσμιακή καμπύλη) και για το αμερικάνικο WTI στα 57 δολ./βαρέλι (2 $/βαρέλι κάτω από την προθεσμιακή καμπύλη).
Ωστόσο, αυτό το σενάριο, όπως τονίζει, δεν υπολογίζει την διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση, όπως προβλέπεται όλο και περισσότερο από την αγορά καθώς προς το παρόν όλα δείχνουν ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να διατηρήσουν ή και να εντείνουν την επιθετικότητά τους στο μέτωπο των δασμών.
Συνεπώς, εάν συνυπολογιστεί η ύφεση, κατά τον γαλλικό οίκο, το Brent θα βυθιστεί προς τα 50 δολάρια το βαρέλι φέτος και στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020 και το ξέσπασμα της πανδημίας.