Μενού Ροή
Σε ελεύθερη πτώση στα 112 δολάρια το πετρέλαιο - Στο -30% στα 149 ευρώ/MWh το φυσικό αέριο

Σημαντική πτώση καταγράφουν οι τιμές πετρελαίου εν μέσω προσδοκιών για εξεύρεση διπλωματικής λύσης και αποκλιμάκωσης του πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας. Ειδικότερα, το brent χάνει 12,09% στα 112,73 δολάρια και το αμερικανικό αργό κινείται στο -11,25% στα 110 δολάρια το βαρέλι.

Πλήρης απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας σε όλες τις μεγάλες χώρες θα «μείωνε σοβαρά και θα προκαλούσε έντονες διαταραχές στον ενεργειακό εφοδιασμό» και οι τιμές θα μπορούσαν να εκτιναχθούν περαιτέρω σε «αχαρτογράφητα νερά», σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στην Capital Economics.

Αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών ορυκτών την Τρίτη, το αμερικανικό αργό διαπραγματεύτηκε πάνω από τα 128 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ εκτινάχθηκε πάνω από τα 130 δολάρια. Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν επίσης ότι θα καταργήσουν σταδιακά το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Οι τιμές είχαν ήδη ανέβει στα ύψη τις τελευταίες εβδομάδες, φτάνοντας σε υψηλά που δεν είχαν παρατηρηθεί από το 2008.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι αυτές οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα που προκαλείτε ύφεση στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, που θα φτάσει στις ΗΠΑ, που τελικά θα επηρεάσει την ικανότητα της Κίνας να πουλά καταναλωτικά αγαθά στον υπόλοιπο κόσμο», σημειώνει.

Η Ρωσία προμηθεύει το 11% της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, το 17% της παγκόσμιας κατανάλωσης φυσικού αερίου και έως και το 40% της κατανάλωσης φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη έως το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Goldman Sachs.

Θεωρητικά, οι ροές πετρελαίου θα μπορούσαν να αναδιαταχθούν για να μετριαστεί η μικρή προσφορά προς στη Δύση, αλλά πρακτικά μπορεί να μην λειτουργήσει, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Goldman Sachs, Τζαν Χάτζιους.

«Εάν οι δυτικές χώρες αγοράζουν λιγότερο ρωσικό πετρέλαιο, η Κίνα και η Ινδία θα μπορούσαν να αγοράσουν περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο και αντίστοιχα λιγότερο πετρέλαιο από τη Σαουδική Αραβία και άλλες περιοχές, το οποίο μπορεί στη συνέχεια να ρέει στη Δύση», καταλήγει.

Το φυσικό αέριο

Οι τιμές του φυσικού αερίου δείχνουν να σταθεροποιούνται κάτω από τα 200 ευρώ, καθώς απομακρύνεται το ενδεχόμενο κυρώσεων της ΕΕ στις ενεργειακές εξαγωγές της Ρωσίας. Το φυσικό αέριο σημειώνει απώλειες 30,3% στα 149,5 ευρώ η μεγαβατώρα.

Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν δήλωσε πως θα μειώσει τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου, αφενός δεν έδωσε ενδείξεις ότι προτίθεται να επιβάλλει κάποιας μορφής κυρώσεις, αφετέρου ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς είπε στην Uniper SE ότι μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές της ακόμα από τη Ρωσία, προκειμένου καλύψει τη ζήτηση στη χώρα.

Όπως επισημαίνει ο επικεφαλής ανάλυσης φυσικού αερίου της ICIS στο Λονδίνο, Tom Marzec-Manser, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει της χθεσινής ανακοίνωση δεν δείχνει πρόθεση επιβολής κυρώσεων στις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου και αυτό θα αμβλύνει περαιτέρω τις ανησυχίες για αντίποινα από τη Ρωσία».

Ο ίδιος προσθέτει ότι «η αγορά έχει αποτιμήσει ήδη την πιθανότητα διακοπής του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία», κάτι που σημαίνει ότι όσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο τόσο θα αποκλιμακώνονται οι πιέσεις στην τιμή του.

Η Κομισιόν δήλωσε ότι θα προχωρήσει στη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 100 δισ. κυβικά μέτρα μέχρι το τέλος του έτους θα προχωρήσει, όπως έκαναν γνωστό την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φ. Τίμμερμανς και η Επίτροπος Ενέργειας Κ. Σίμπσον.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας