Μενού Ροή
Παντού επισπεύδουν τις γεωτρήσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο - Στην Ελλάδα ακόμα στο περίμενε η άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κοίτασμα των Ιωαννίνων

Παραφωνία στην παγκόσμια τάση επίσπευσης της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων παραμένει η Ελλάδα. Την στιγμή που σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ο ενεργειακός σχεδιασμός μεταβάλλεται, επιστρέφοντας παράλληλα με την στροφή στις ΑΠΕ, σε επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να ενισχυθεί σε αυτή την συγκυρία, η ενεργειακή ασφάλεια των Κρατών αλλά και να αντιμετωπισθούν οι αυξανόμενες τιμές κυρίως του πετρελαίου, στην Ελλάδα συνεχίζουμε να κινούμαστε με τον αραμπά.

Στην Μεγάλη Βρετανία μόλις την περασμένη εβδομάδα δόθηκε το πράσινο φως για ένα από τα μεγαλύτερα νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου, το κοίτασμα της Equinor North Sea Rosebank, αναφέροντας ρητά ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης Sunak είναι η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Στα τέλη Αυγούστου στην Νορβηγία εγκρίθηκε ένας νέος γύρος αδειών εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου που προσέλκυσε προσφορές από 25 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Shell, ConocoPhilips, Aker BP και Equinor.

Αλλά και άλλες χώρες πιο κοντά μας γεωγραφικά, όπως η Ιταλία πριν από μερικούς μήνες είχε επεκτείνει τα δικαιώματα γεωτρήσεων στην Αδριατική σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις εξορύξεις φυσικού αερίου.

Ούτε λόγος βέβαια, για την τεράστια κινητικότητα που παρατηρείται στην Νοτιοανατολική Μεσόγειου με επίκεντρο τα κοιτάσματα της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, που έχουν καταστήσει σημαντικό γεωπολιτικό πόλο και για αυτόν τον λόγο, την περιοχή.

Στην Ελλάδα

Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν στο εξωτερικό στην Ελλάδα δεν δείχνουμε να πολυπιστεύουμε στο εγχείρημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλέον ώριμη περιοχή για την εκτέλεση της πρώτης γεώτρησης, το χερσαίο μπλοκ των Ιωαννίνων, ακόμα αναζητείται η απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους εδώ και μήνες, όταν τα πρώτα έγγραφα έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές από τον Δεκέμβριο του 2022. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να πιαστεί πλέον ο στόχος της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης που ήταν για κάποια στιγμή μέσα στο 2024. Οι πλέον αισιόδοξοι έκαναν λόγο πέρυσι ότι ο χρόνος της πρώτης γεώτρησης θα μπορούσε να είναι και μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Πλέον αυτή η πιθανότητα δείχνει αδύνατη.

Παρά το γεγονός ότι η περιοχή είναι έτοιμη για να υποδεχτεί γεωτρύπανο, εντούτοις η εταιρεία Energean, που τρέχει το project λόγω της αναμονής της έκδοσης της ΑΕΠΟ δεν είναι σε θέση να υπολογίσει με σαφήνεια τον χρόνο εκτέλεσης της γεώτρησης.

Σε αυτή την μοναδική συγκυρία για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων, η κατάσταση και στα υπόλοιπα οικόπεδα παραμένει στάσιμη.

Πηγές της αγοράς θέλουν τις εταιρείες Energean, Helleniq Energy και ExxonMobil που έχουν μισθώσει τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου και της Κρήτης να σταθμίζουν τα δεδομένα στο προσεχές χρονικό διάστημα και να λαμβάνουν τις σχετικές επενδυτικές αποφάσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραχωρήσεις είναι: «Μπλοκ 2 – Βορειοδυτικά της Κέρκυρας» που έχει μισθώσει η κοινοπραξία Energean – Helleniq Energy, «Ιόνιο» η οποία έχει παραχωρηθεί στη Helleniq Energy, «Μπλοκ 10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος», την οποία εκμεταλλεύεται επίσης η Helleniq Energy και τα δύο θαλάσσια οικόπεδα «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας