Μενού Ροή
havie milei
Τα πάνω κάτω στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Αργεντινής

Ο Χαβιέ Μιλέι αναλαμβάνοντας τα ηνία της Αργεντινής προειδοποίησε στην παρθενική του ομιλία του, ότι δεν έχει άλλη επιλογή από ένα απότομο, επώδυνο δημοσιονομικό σοκ για να διορθώσει τη χειρότερη οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ο υπέρμαχος  της «θεραπείας του σοκ», άκρως φιλελεύθερος Χαβιέ Μιλέι έστειλε ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων στο Κογκρέσο, μέρος της προσέγγισης θεραπείας του επιδιώκοντας να επιβάλει τις οικονομικές πολιτικές του, όπως η άρση των ελέγχων στις εισαγωγές, η ανάληψη απότομων περικοπών δαπανών και η υποτίμηση του πέσο κατά περισσότερο από 50%. Το νέο νομοσχέδιο έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στον ενεργειακό τομέα της Αργεντινής. Σε μια εποχή που ένα κύμα εθνικοποίησης σαρώνει τη Λατινική Αμερική, ο Μιλέι πρότεινε την ιδιωτικοποίηση 41 κρατικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής εταιρείας πετρελαίου  YPF , της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας  Nucleoeléctrica Argentina  και της ενεργειακής υποδομής  Energía Argentina .

Ο Μιλέι επιδιώκει επίσης να αποδεσμεύσει τις εξαγωγές αργού και να αφήσει τις τοπικές τιμές καυσίμων στο έλεος των δυνάμεων της αγοράς. Οι διατάξεις για την ελεύθερη αγορά στο νομοσχέδιό του στοχεύουν στην αντικατάσταση κανόνων που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 και δίνουν προτεραιότητα στη διασφάλιση προσιτών προμηθειών καυσίμων στο σπίτι. Αυτοί οι κανόνες επιτρέπουν στην κυβέρνηση να παρεμβαίνει στην τιμολόγηση του αργού και της βενζίνης και επίσης δίνουν στα διυλιστήρια το δικαίωμα πρώτης άρνησης στα εξαγωγικά φορτία.

Σύμφωνα με την πρόταση του νέου προέδρου της Αργεντινής, « η εκτελεστική εξουσία δεν θα μπορεί να παρέμβει ή να καθορίσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά ». Το πετρέλαιο της Αργεντινής διαπραγματεύτηκε στα 58 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο, πολύ χαμηλότερα από τα 86 δολάρια ανά βαρέλι του Brent εκείνη την εποχή. Από τη στιγμή που ο Μιλέι εξελέγη πρόεδρος οι τιμές της βενζίνης εκτοξεύτηκαν.Ωστόσο, με λιγότερο από 3,10 $ ανά γαλόνι, οι Αργεντινοί εξακολουθούν να απολαμβάνουν μερικά από τα φθηνότερα αέρια οπουδήποτε στον πλανήτη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας