Παράταση 12 μηνών (έως τον Ιούλιο του 2022) πήρε η ειδική διαχείριση που τρέχει την Λάρκο. Η παράταση κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να λυθούν οι πολλές εκκρεμότητες που υπάρχουν και εμποδίζουν την ολοκλήρωση των δύο διαγωνισμών.
Συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου δημοσιεύτηκε απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, με την οποία παρατείνεται η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε. για 12 μήνες, προθεσμία που τρέχει από τις 7 Ιουλίου του 2021. Υπενθυμίζεται ότι χωρίς αυτή την παράταση η εταιρεία θα οδηγούνταν σε πτώχευση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η περιβαλλοντική τακτοποίηση του εργοστασίου, αλλά και οι ανανεώσεις των περιβαλλοντικών αδειών ήταν τα βασικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατο να προχωρήσει ο ένας από τους δύο διαγωνισμούς ως τις 15 Οκτωβρίου που λήγει η σχετική προθεσμία.
Μυτιληναίος, Περιστέρης και ο βρετανός
Πληροφορίες δε της Καθημερινής, αναφέρουν ότι οι έξι επενδυτές, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, έχουν ήδη μειωθεί σε τρεις, καθώς οι υπόλοιποι αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τη διαδικασία.
Ενεργοί προσώρας παραμένουν ο Όμιλος Μυτιληναίου, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΑD Holdings και η βρετανική Commodity & Mining Insight. Αντιθέτως, εκτός συνέχειας έχουν θέσει εαυτόν οι Trafigura Group, Solway Investment και Tharisa. Κατά πάσα πιθανότητα οδηγούμαστε σε μάχη μεταξύ δύο από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, τον όμιλο Μυτιληναίου και τον Όμιλο Περιστέρη.
Ως εκ τούτου, καλά πληροφορημένες πηγές εκτιμούν ότι θα δοθεί παράταση και στο διαγωνισμό, η οποία θα συμπαρασύρει σε παράταση και τη δεύτερη καταληκτική ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, η οποία αφορά τον διαγωνισμό του Ειδικού Διαχειριστή για τα μεταλλεία της Καστοριάς και της Εύβοιας.
Ενα δεύτερο, μετά τα περιβαλλοντικά, θέμα που απασχολεί τους υποψηφίους, είναι ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές μοντέλο, με το οποίο θα καταστεί δυνατόν ο επενδυτής που θα πλειοδοτήσει στον έναν από τους δύο διαγωνισμούς να έχει το δικαίωμα, αν δεν πλειοδοτήσει και στον άλλον, να ανεβάσει την προσφορά του σε επίπεδα τα οποία θα του επιτρέψουν την απόκτηση και του έτερου περιουσιακού στοιχείου.
Στο μεταξύ, η πίεση του χρόνου για την πώληση της ΛΑΡΚΟ, πάντοτε υπό τη βαριά σκιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, είναι μεγάλη. Και το ελληνικό Δημόσιο, έχοντας χρηματοδοτήσει την εταιρεία ήδη τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με 52 εκατομμύρια και δεσμευτεί πως θα καλύψει και τις αποζημιώσεις των περίπου 1.080 εργαζομένων, δεν μπορεί να αιμοδοτήσει περαιτέρω τον όμιλο χωρίς να βρεθεί υπόλογο για νέες κρατικές ενισχύσεις. Ως έχουν σήμερα τα πράγματα, πάντως, λεφτά για μισθοδοσίες και άλλα λειτουργικά έξοδα επαρκούν μόνον έως και τον Οκτώβριο, εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές.
Μέτοχοι στη ΛΑΡΚΟ, είναι, το ΤΑΙΠΕΔ με 55,2%, η Εθνική Τράπεζα με 33,4% και η ΔΕΗ με 11,4%.
Οι δύο διαγωνισμοί
Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά:
-τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και
-τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με την πρόσκληση στο αντικείμενο του δεύτερου διαγωνισμού που προωθεί ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:
-Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας.
-Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις.
-Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
-Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη).
-Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια.
-Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα).