Μενού Ροή
Μετά τη Σίλικον Βάλεϊ και Λίθιον Βάλεϊ;

Η ανακάλυψη σημαντικού κοιτάσματος λιθίου στη λίμνη Σάλτον στα νότια της Καλιφόρνιας κάνει πολλούς στις ΗΠΑ να μιλούν πλέον για «λευκό χρυσό». Σημειώνεται ότι χωρίς λίθιο δεν κινείται τίποτα στον κόσμο της τεχνολογίας. Αυτονόητο είναι ότι η ζήτηση για λίθιο έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια.

Η Salton Sea ήταν αγαπημένο τουριστικό θέρετρο στη δεκαετία του ΄50 και του ΄60.

Σήμερα ωστόσο κανείς δεν θέλει πια να επισκέπτεται την περιοχή, η οποία έχει εγκαταλειφθεί επειδή θεωρείται τοξική.

Ο Μάικελ Κοέν από το ερευνητικό ινστιτούτο Pacific Institute εξηγεί: «Στα νερό της λίμνης βρίσκονται τόσα πολλά υπολείμματα λιπασμάτων και υψηλό ποσοστό άλατος, που είναι σχεδόν αδύνατη η επιβίωση ψαριών. Και επειδή τα πουλιά δεν βρίσκουν πλέον τροφή δεν έρχονται πια στις όχθες της λίμνης».

Για win win κάνουν λόγο περιβαλλοντικές οργανώσεις

Στην λίμνη Σάλτον έχει συντελεστεί περιβαλλοντική καταστροφή

Στο βυθό της λίμνης, κάτω από τα θολά νερά, βρίσκεται ο θησαυρός λιθίου, ο οποίος, όπως εκτιμούν ειδικοί, δεν αποκλείεται να καλύψει το 40% της παγκόσμιας ζήτησης.

Τρεις εταιρίες δηλώνουν έτοιμες να ξεκινήσουν την εξόρυξη του πολύτιμου μετάλλου.

Ο Τζόναθαν Γουάισγκαλ από την εταιρία Berkshire Hathaway δηλώνει σε τοπικά μέσα ενημέρωσης: «Εκτιμούμε ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε από την λίμνη περίπου 90.000 τόνους το χρόνο. Και αυτό τη στιγμή που σε παγκόσμιο επίπεδο η εξόρυξη λιθίου φθάνει περίπου τους 300.000 τόνους ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρία μας δεν θα διασφαλίσει μόνο πρωτιά στις ΗΠΑ ως προς τις ποσότητες εξόρυξης, αλλά θα ήμασταν σε θέση να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις εταιρίες από την Αυστραλία και τη Νότια Αμερική».

Για τις ΗΠΑ, οι οποίες φιλοδοξούν μέχρι το 2030 ένα στα δύο καινούργια αυτοκίνητα που πωλείται να είναι ηλεκτροκίνητο, η είδηση για τα αποθέματα λιθίου στην Καλιφόρνια είναι περισσότερο από ευπρόσδεκτη.

Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο είναι τεράστια. Ήδη ο κολοσσός General Motors έχει διασφαλίσει ποσοστά σε μια από τις τρεις υποψήφιες εταιρίες εξόρυξης.

Αντιδράσεις από πλευράς περιβαλλοντικών οργανώσεων στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν. Το αντίθετο μάλιστα. Οργανώσεις όπως η Audubon κάνουν λόγο για «τριπλό κέρδος, για την Καλιφόρνια, την ευρύτερη περιοχή και τις ΗΠΑ στο σύνολό τους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας