Μενού Ροή
ALUMIL
Alumil Μυλωνάς: Το ράλι +48% φέτος, τα υψηλά 13,5 ετών και οι στρατηγικές κινήσεις

Μια από τις πλέον εντυπωσιακές αποδόσεις σε όλο το χρηματιστήριο έχει φέτος η μετοχή της Alumil Μυλωνάς, η οποία την περασμένη Πέμπτη έκλεισε στα 4,60 ευρώ, επίπεδα που είχε να δει από τα μέσα του 2011, ήτοι 13,5 χρόνια πίσω. Μάλιστα, ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η πορεία της μετοχής το τελευταίο δίμηνο, όπου επηρεασμένη από τις θετικές εξελίξεις στον όμιλο και τα εξαιρετικά αποτελέσματα 9μήνου 2024, καταγράφει ράλι +53%, καθώς στις 14 Οκτωβρίου είχε κλείσει στα 2,98 ευρώ.

Πλέον, η αποτίμηση του ομίλου έχει ανέλθει στα 147,8 εκατ. ευρώ και αν συνεχίσει έτσι, είναι θέμα χρόνου η μετοχή να επιστρέψει στον Mid Cap, το δείκτη με τις μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Θυμίζουμε ότι η μετοχή είχε διαγραφεί από το δείκτη μεσαίας αποτίμησης τον περασμένο Μάιο μαζί με την Premia, καθώς τότε τη θέση τους είχαν πάρει οι Optima Bank και Quest Συμμετοχών.

Το «σκληρό» μνημόνιο που έφερε αποτελέσματα

Ο όμιλος Alumil, τα τελευταία χρόνια έχει εφαρμόσει ένα «σκληρό» μνημόνιο σε όλη τη χρηματοοικονομική λειτουργία του, με στόχο να καταφέρει να ελαφρύνει τη θέση του από τα μεγάλα δάνεια παλαιότερων ετών.

Η εταιρεία δέχτηκε ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση – σε Ελλάδα και διεθνώς – από το 2008 και εντεύθεν, κάτι που είχε αντανάκλαση στα λειτουργικά κέρδη του ομίλου, που από περίπου 37 εκατ. το 2008, έπεσαν στα 5 εκατ. το 2014. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου τη δεκαετία από το 2008 έως και το 2018 με τον δανεισμό να «πνίγει» κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, όμως η συμφωνία με τις τράπεζες το 2021 που μετέτρεψε τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε μακροπρόθεσμο, άλλαξε εντελώς τα δεδομένα και το status quo στον ιστορικό όμιλο.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει διαρκή βελτίωση μεγεθών, με τακτοποίηση δανείων προς τις τράπεζες, επαναλειτούργησε το εργοστάσιο στην Ξάνθη που είχε κλείσει το 2013, ενώ κλείνει διαρκώς νέα ισχυρά συμβόλαια με ξένους ομίλους για την παροχή νέας γενιάς τελικών προϊόντων αλουμινίου.

Η Alumil Μυλωνάς αποτελεί την κορυφαία ελληνική πολυεθνική στον κλάδο των αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου, με δεκάδες θυγατρικές και παρουσία σε περισσότερες από 60 χώρες ανά τον πλανήτη. Πρόκειται για εταιρεία που διατηρεί 32 θυγατρικές, καθώς και 12 εργοστάσια στην Ευρώπη με τις πλέον σύγχρονες γραμμές παραγωγής, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων ανέρχονται σε ποσοστό 80% των συνολικών της πωλήσεων!

Επενδύσεις 20 εκατ. το 2024

Το 2024 η εταιρεία «έτρεξε» επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ πριν δύο μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, ανακοίνωσε νέες στρατηγικές επενδύσεις, με κυριότερη τις νέες παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Κιλκίς όπου στοχεύει να δημιουργήσει νέα σύγχρονη μονάδα.

Στο Κιλκίς η επένδυση της Αlumil αφορά τη δημιουργία ρομποτικής αποθήκης που θα προσφέρει πλήρη αυτοματοποίηση και ιχνηλασιμότητα στη διακίνηση υλικών εντός των παραγωγικών εγκαταστάσεων, καθώς και τη διεύρυνση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην παραγωγή. Η εν λόγω επένδυση θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ και είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συνάμα, η Alumil προχωρά σε ενίσχυση των καθετοποιημένων δομών engineering και υποστήριξης έργων σε κομβικά σημεία όπως στη Θεσσαλονίκη, το Ντουμπάι, το Μουμπάι και οι ΗΠΑ.

Σημαντικό ρόλο στη πορεία της Alumil θα παίξει και η απόσχιση του κλάδου χύτευσης αλουμινίου και της πώλησης συμμετοχής αυτού σε στρατηγικό επενδυτή με το ποσό των 26 εκατ. ευρώ γεγονός που θα μειώσει σημαντικά τις δανειακές της υποχρεώσεις ενώ θα προβεί σε αναχρηματοδότηση αυτών με χαμηλότερο επιτόκιο κατεβάζοντας παράλληλα και το δείκτη Net Debt / EBITDA στο 3,0x.

Φιλόδοξο εγχείρημα επίσης αποτελεί η έναρξη στρατηγικής συνεργασίας με το investment fund «One World Impact Partners», με στόχο την από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων σε όλο τον κόσμο. Οι μονάδες αυτές θα εξυπηρετούν τόσο τις ανάγκες της Alumil όσο και τις ανάγκες των άλλων συνεργατών της OWI.

H παρουσίαση στο συνέδριο των mid caps

Στο προ μερικών εβδομάδων επενδυτικό συνέδριο για την προβολή των εταιρειών μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο επικεφαλής της εταιρείας Γεώργιος Μυλωνάς, αλλά και στελέχη κορυφής της επιχείρησης είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές.

Κατά την παρουσίαση, δόθηκε έμφαση στις θετικές εξελίξεις για την εταιρεία, η οποία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις 87 εκατ. ευρώ τα τελευταία έξι χρόνια, χωρίς τραπεζικό δανεισμό, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ίδια κεφάλαια.

Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες της εταιρείας:

1)  Εξωστρέφεια και διεθνής ανάπτυξη:

Η Alumil εστιάζει στην ενίσχυση του δικτύου διανομής της και στην αύξηση των εξαγωγών, μέσω νέων εταιρειών και γραφείων σε Ταϊλάνδη (Μπανγκόκ), ΗΠΑ (Όστιν, Τέξας), Καναδά (Τορόντο), Ινδία και Σαουδική Αραβία.

2)  Στρατηγική συνεργασία με το investment fund "One World Impact Partners":

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που στοχεύει στην από κοινού ανάπτυξη παραγωγικών μονάδων παγκοσμίως, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τόσο της Alumil όσο και των συνεργατών της OWI.

3)  Καινοτόμα βιώσιμα προϊόντα υψηλής ενεργειακής απόδοσης:

Παραγωγή ενεργειακών αρχιτεκτονικών συστημάτων από πιστοποιημένο ανακυκλωμένο αλουμίνιο LOOP 80, μέσω της χρήσης του οποίου μειώνονται οι εκπομπές ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2eq) έως και 85% σε σύγκριση με το πρωτόχυτο αλουμίνιο, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα και καλύπτοντας τις απαιτήσεις των σύγχρονων κατασκευαστικών προτύπων.

4)  Κομβικής σημασίας επενδύσεις σε υποδομές και παραγωγικές μονάδες:

Η Alumil ενισχύει την παραγωγική ικανότητά της μέσω νέων εγκαταστάσεων, με δημιουργία ρομποτικής αποθήκης στο Κιλκίς, μια επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ που είναι ενταγμένη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα 9μήνου 2024

Εντυπωσιακή αύξηση +173,4% - σε ετήσια σύγκριση - κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους του ομίλου στο εννεάμηνο 2024, με το ποσό να διαμορφώνεται σε 17,5 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου έφτασε στα 332 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας άνοδο 13,7% έναντι της επίδοσης του 9μήνου 2023 που ήταν στα 291,9 εκατ. ευρώ, ενώ το μεικτό κέρδος ανήλθε στα 91,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 31,8% σε σχέση με τα 69,2 εκατ. ευρώ του 2023.

Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 21,1 εκατ. ευρώ από 8,6 εκατ. ευρώ (+145,3%), ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) κατέγραψαν αύξηση 55,5%, διαμορφούμενα στα 40,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 145,3%, φτάνοντας τα 21,1 εκατ. ευρώ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας