Στον κατάλογο των χωρών προμηθευτών πράσινου υδρογόνου της Γερμανίας, περιλαμβάνεται η Τουρκία, σύμφωνα με τη νέα στρατηγική υδρογόνου της χώρας, επισήμανε ο Markus C. Slevogt, επικεφαλής του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (AHK Turkey) την Τρίτη.
Η Τουρκία, μαζί με τη Νορβηγία, την Ισλανδία, την Αυστραλία και τη Χιλή, έχουν χαρακτηριστεί ως πιθανοί προμηθευτές υδρογόνου που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Slevogt, στο πρακτορείο Anadolu.
Η γερμανική κυβέρνηση δημοσίευσε μια εθνική στρατηγική υδρογόνου το 2020 με το σύνθημα "Κάνουμε τη Γερμανία χώρα υδρογόνου".
Στα μέσα Μαΐου, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσαν ότι θα επενδύσουν 8 δισεκατομμύρια ευρώ (9,4 δισεκατομμύρια δολάρια) για την ανάπτυξη 62 έργων υδρογόνου μεγάλης κλίμακας.
Σύμφωνα με αυτήν τη στρατηγική, η Γερμανία προβλέπει αύξηση της ζήτησης υδρογόνου από περίπου 90 σε 110 TWh έως το 2030.
Πως θα καλυφτεί η ζήτηση
Το πράσινο υδρογόνο παράγεται με τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο χρησιμοποιώντας έναν ηλεκτρολύτη που τροφοδοτείται από ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ο άνεμος και ο ήλιος.
Για να καλυφθεί η ζήτηση για αυτές τις εγκαταστάσεις, πρόκειται να κατασκευαστούν στη Γερμανία ηλεκτρολύτες συνολικής ισχύος έως 5 GW έως το 2030, συμπεριλαμβανομένης της υπεράκτιας και χερσαίας παραγωγής αιολικής ενέργειας που απαιτείται για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για ηλεκτρόλυση.
Με τα ρεκόρ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Τουρκίας και τα σημεία εστίασης για ηλιακούς και αιολικούς χερσαίους και υπεράκτιους, η χώρα λέγεται ότι είναι εξαιρετικά καλά τοποθετημένη ώστε να αντιδρά πολύ γρήγορα στην ανάπτυξη ανανεώσιμου υδρογόνου.
Αξιωματούχοι δήλωσαν πρόσφατα ότι η παραγωγή υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες ευκαιρίες για τις εξαγωγές της Τουρκίας στην Ευρώπη, τη μεγαλύτερη αγορά της.
Δεν υπάρχει Τουρκική στρατηγική υδρογόνου
Αν και η Τουρκία δεν έχει επί του παρόντος εθνική στρατηγική υδρογόνου, πολλοί πιστεύουν στο δυναμικό εξαγωγών πράσινου υδρογόνου τα επόμενα 10 χρόνια. Για παράδειγμα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με το Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας για να υποστηρίξει μια τέτοια πρωτοβουλία.
Αναφερόμενος στις δυνατότητες της Τουρκίας, ο Slevogt, είπε ότι η χώρα θα μπορούσε να βασιστεί στην ενεργειακή εταιρική σχέση μεταξύ Γερμανίας και Τουρκίας που δημιουργήθηκε το 2012 σε μια μακροπρόθεσμη και σταθερή σχέση εφοδιασμού.
«Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία εκπόνησης μιας εθνικής στρατηγικής υδρογόνου. Εκτός από το οικονομικά πλεονεκτικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο είναι αναμφίβολα διαθέσιμο στην Τουρκία, οι ασφαλείς μεταφορές παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο », είπε.
Υποστήριξε την εξέταση της AHK Turkey, του οργανισμού που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της ενεργειακής συνεργασίας, για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός γερμανικού-τουρκικού δικτύου εταιρειών για την ενίσχυση του τομέα του υδρογόνου και τη διευκόλυνση των κοινών επενδύσεων.