Οι διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (ΔΣΜ) από τη Σλοβακία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία συμφώνησαν σε μια στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη του δικτύου υδρογόνου της περιοχής.
Σύμφωνα με τη συμφωνία συνεργασίας, οι εταιρείες θα συνεργαστούν επίσης για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, την ανάπτυξη πράσινων αερίων και τη διερεύνηση των δυνατοτήτων του CO2.
Η συνεργασία ξεκίνησε από τον ρουμανικό TSO Transgaz και περιλαμβάνει την πολωνική Gaz-System, τη Σλοβακική Eustream και την ουγγρική FGSZ. Τέσσερις ΔΣΜ έχουν ήδη υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο καλεί και άλλους στην περιοχή να συμμετάσχουν.
Σύμφωνα με το Eustream, η συνεργασία θα επέτρεπε την έναρξη κοινής εργασίας σε πολλούς τομείς.
Ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών
Οι στόχοι περιλαμβάνουν την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στον τομέα της μεταφοράς υδρογόνου και CO2 και την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της λειτουργικής παραγωγής και της παραγωγής υδρογόνου.
Η συμφωνία συνεργασίας επιδιώκει επίσης τον εντοπισμό αγορών και εφαρμογών υδρογόνου σε διάφορους κλάδους, καθώς και τη σύνταξη σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV Σλοβακίας, θα υπάρξει συνεργασία και για την εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας.
«Το Μνημόνιο Συνεννόησης υποστηρίζει σε μεγάλο βαθμό όλες τις πρωτοβουλίες που προωθούν την ανάπτυξη της αλυσίδας αξίας του υδρογόνου στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης και εφιστούν την προσοχή στα περιφερειακά χαρακτηριστικά για μια ομοιόμορφη εξέλιξη του δικτύου υδρογόνου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στο δελτίο τύπου.
Οι δραστηριότητες της Eustream υποδηλώνουν ότι η εταιρεία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εξερεύνηση χρήσης υδρογόνου. Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την EP Infrastructure, τη NAFTA και την RWE Supply & Trading, η οποία εξετάζει την πιθανή ανάπτυξη της λεγόμενης παραγωγής μπλε υδρογόνου στη Σλοβακία.
Το «πράσινο» υδρογόνο
Το υδρογόνο αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2035.
Στη Σλοβακία, το υδρογόνο υποστηρίζεται σθεναρά από τον Υπουργό Οικονομίας Richard Sulík (SaS), ο οποίος υποσχέθηκε επένδυση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο υδρογόνο. Περίπου 200 εκατ. ευρώ προορίζονται να δαπανηθούν για την εξερεύνηση χρήσης υδρογόνου στον τομέα των μεταφορών.
Σύμφωνα με τον Patrik Križanský, διευθυντή της Σλοβακικής Ένωσης Ηλεκτρικών Οχημάτων (SEVA), το υδρογόνο έχει μεγάλες δυνατότητες στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βιομηχανίας, αλλά όχι στον τομέα των μεταφορών, καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρία.
(Michal Hudec | EURACTIV.sk)