Μενού Ροή
“Ανάσα” στην τσέπη των οδηγών - Στο καλοκαιρινό φίνις, παρελθόν τα 2 ευρώ στα νησιά οι τιμές

Με τις προβολές ζήτησης πετρελαίου να κινούνται πτωτικά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 33 μηνών κινούνται από χθες οι τιμές του πετρελαίου.  Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Οκτωβρίου για το αμερικανικό WTI στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης κινούνται λίγο πάνω από τα 66 δολάρια/βαρέλι με πτώση, σε μηνιαία βάση, 17,51% και σε ετήσια βάση άνω του 24%, στα χαμηλότερα επίπεδα από την 1 Δεκεμβρίου του 2021.

Ανάλογη είναι και η εικόνα και για το ευρωπαϊκό brent, με τις τιμές  να κινούνται κοντά στα 69  δολάρια/βαρέλι. Η πρώση σε μηνιαία βάση είναι 15,58% και σε ετήσια 23,93%.  Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του brent από τον Δεκέμβριο του 2021.  

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο OPEC υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, στη δεύτερη διαδοχική προς τα κάτω αναθεώρηση του Οργανισμού, ενώ παράλληλα περιόρισε τις προσδοκίες του και για το 2025.

Στην Ελλάδα

Σε πτωτική τροχιά είναι και οι τιμές στην Ελλάδα με τις προβολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων  για τις παραδόσεις των επομένων ημερών να παραπέμπουν σε ακόμη πιο χαμηλές τιμές. Στο μεταξύ στα 1,77 ευρώ είναι η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων. Αξίζει, δε, να αναφερθεί ότι σε καμία περιφέρεια της χώρας δεν ξεπερνά, πλέον, τα 2 ευρώ η τιμή της αμόλυβδης.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται και στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Σε ετήσια βάση οι τιμές σε Καύσιμα και λιπαντικά μειώθηκαν 5,9%, ενώ τα καύσιμα και λιπαντικά έχουν αρνητικό πρόσημο με τη μείωση στο -2,2% τον Αύγουστο έναντι του περασμένου μήνα.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι με βάση πηγές της αγοράς η κατανάλωση στα καύσιμα κίνησης ήταν ανοδική σε σχέση με το περυσινό αντίστοιχο διάστημα. Ειδικότερα, τον Ιούλιο η κατανάλωση βενζίνης αυξήθηκε κατά 2% και το πετρέλαιο κίνησης κατά 3,5%. Αυξητική είναι η πορεία και στο επτάμηνο με την κατανάλωση να είναι αυξημένη για τις βενζίνες στο 2% και για το πετρέλαιο κίνησης στο 4,5%.

Σε ό,τι αφορά τον Αύγουστο, όπου και ο κύριος “πυρήνας” των αδειών των Ελλήνων οι εκτιμήσεις της αγοράς παραπέμπουν σε αύξηση, για τη βενζίνη, στο 6%.  Αντίστοιχη άνοδο σημείωσε και το πετρέλαιο κίνησης. 

Ενισχυτικό της κατανάλωσης ήταν και το ότι οι τιμές που εμφάνισαν μια μικρή αποκλιμάκωση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή την πρώτη εβδομάδα ήταν για την αμόλυβδη στο 1,859 ευρώ ανά λίτρο και το ντίζελ στο 1,608 ευρώ ανά λίτρο, την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου μειώθηκε οριακά στο 1,852 ευρώ ανά λίτρο η αμόλυβδη και στο 1,599 ευρώ ανά λίτρο το ντίζελ κίνησης ενώ στην τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου η μέση πανελλαδική τιμή έπεσε στο 1,811 ευρώ ανά λίτρο για την αμόλυβδη και στο 1,566 ευρώ ανά λίτρο για το ντίζελ κίνησης.

Πάντως, παρά την καθοδική τάση τιμών, τελευταία, παραμένει η Ελλάδα από τις ακριβότερες στην ΕΕ, ένεκα της φορολογίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας