Μενού Ροή
MITSOTAKIS
Κ. Μητσοτάκης σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και τις στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

O πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής και σχετικά με την ανταγωνιστικότητα και τις στρεβλώσεις στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με δεδομένη και την πρόσφατη σχετική επιστολή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε:

«Η επιστολή αυτή είχε αποτέλεσμα διότι πια υπάρχουν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μια παράγραφος η οποία δίνει σαφή εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει τις στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν στην αγορά ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα, σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, για δύο μήνες το περασμένο καλοκαίρι. Είναι στρεβλώσεις οι οποίες δεν εξηγούνται εύκολα, που έχουν να κάνουν με τον εξαιρετικά περίπλοκο τρόπο που είναι δομημένη η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Είναι όμως πολύ παράξενο, όχι για κάποιες ώρες ή για κάποιες μέρες αλλά για δύο μήνες μία ολόκληρη περιοχή της Ευρώπης, δεν αναφέρομαι μόνο στην Ελλάδα, να πληρώνει τιμές ρεύματος πολύ υψηλότερες από την υπόλοιπη Ευρώπη σε μια υποτιθέμενη ενιαία αγορά, χωρίς να έχουν αυξηθεί οι τιμές του φυσικού αερίου. 'Αρα το αίτημά μας έγινε δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και αναμένουμε άμεσα τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η στρέβλωση».

Τέλος ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις προς τα πάνω για το ΑΕΠ όπως και για τις επενδύσεις και τι σηματοδοτούν αυτά τα στοιχεία για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Θα ανησυχούσα αν συνέβαινε το ανάποδο. Όπως ξέρετε η ΕΛΣΤΑΤ σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα προχωρά σε μια συνολική αναθεώρηση των οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΑΕΠ. Και είναι πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι τα τελικά στοιχεία του ΑΕΠ δείχνουν ότι η ανάπτυξη την οποία πέτυχε η κυβέρνηση μας ήταν ακόμη υψηλότερη από αυτήν την οποία γνωρίζαμε, όπως τουλάχιστον είχε αποτυπωθεί από τα προηγούμενα και δεν αλλάζει κάτι στην οικονομική μας πολιτική. Απλά τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, ότι αυτή η αναπτυξιακή δυναμική δεν τροφοδοτείται μόνο από την κατανάλωση, όπως συνέβαινε συχνά στο παρελθόν, αλλά σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη δυναμική παίζουν και οι επενδύσεις και θα έλεγα ότι είναι μια επιβεβαίωση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και σίγουρα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα, το οποίο τελικά, επειδή αλλάζει όλη η βάση του ΑΕΠ, θα αποτυπωθεί και στους δείκτες όπως ο δείκτης του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, αλλά και όλα τα στατιστικά δεδομένα τα οποία λαμβάνουν υπόψη το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, αν αυξάνεται αυτό ή βελτιώνεται συνολικά η θέση της χώρας και συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε όλους αυτούς τους δείκτες», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας