Μενού Ροή
mittsotakis
Κ. Μητσοτάκης: Μαγνήτης επενδύσεων σε data centers η φθηνή πράσινη ενέργεια -Γιατί οι Γάλλοι επενδύουν 300 εκατ. στην Παιανία

Η δυνατότητα που έχει η Ελλάδα στο να παρέχει φθηνή καθαρή -ηλιακή και αιολική- ενέργεια αποδεικνύεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την προσέλκυση επενδύσεων σε data centers, επισήμανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τελετή θεμελίωσης του ψηφιακού campus, επένδυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ με 500 νέες θέσεις εργασίας, της Γαλλικής εταιρείας Data4 στην Παιανία.

«Αυτό (σ.σ. η παροχή φθηνής ενέργειας) είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα τα μεγάλα data centers, καθώς είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, και η παροχή σταθερής ενέργειας, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι πράσινη ενέργεια, είναι κάτι το οποίο η χώρα μας μπορεί να προσφέρει, χωρίς αυτό -να τονίσω- να επιβαρύνει συνολικά άλλους ανταγωνιστές οι οποίοι μπορούν να ζητούν την ίδια ηλεκτρική ενέργεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το δεύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, όπως πρόσθεσε, είναι η γεωγραφική της θέση. «Προφανώς τα data centers συνδυάζονται και με πολύ σημαντικές επενδύσεις που γίνονται σε καλώδια μεταφοράς δεδομένων. Η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Και αυτό για μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης δεδομένων, είναι εξαιρετικά σημαντικό», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα εκπέμπει σιγουριά στους ξένους επενδυτές

Ο πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης στην προσέλκυση επενδύσεων τονίζοντας ότι «είμαστε πια μία χώρα η οποία είναι φιλική προς τις ξένες επενδύσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο αποδεικνύεται όχι μόνο από την επένδυση της Data4 αλλά συνολικά από τον αυξημένο αριθμό επενδύσεων που δρομολογούνται στην πατρίδα μας.

Και βέβαια, είναι και μία επιβεβαίωση της συνολικά πολύ καλής πορείας της οικονομίας, του γεγονότος ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πια ουσιαστικά κανέναν πραγματικό πολιτικό κίνδυνο, της σταθερότητας που εκπέμπει αυτή η κυβέρνηση και της σιγουριάς που τελικά δίνει σε σημαντικούς ξένους επενδυτές να επενδύουν σημαντικά κεφάλαια -στην προκειμένη περίπτωση, στην πρώτη φάση 300 εκατομμύρια- για να δρομολογήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια», ανέφερε.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην προσέλκυση επενδύσεων σε  data centers καθώς, όπως εξήγησε, «τα δεδομένα είναι ο νέος μεγάλος πλούτος, η επεξεργασία τους οδηγεί στις μεγάλες καινοτομίες, τις οποίες ήδη βλέπουμε μέσα από την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης».

Χαρακτήρισε μάλιστα «την ψηφιακή επανάσταση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη» ως «μεγάλη ευκαιρία για τη κυβέρνηση» αφού, όπως εξήγησε, «εάν την πρώτη τετραετία η πορεία μας ταυτίστηκε μέσα από τις εφαρμογές που περιστρέφονται γύρω από το gov.gr, δηλαδή υπηρεσίες σημαντικής απλοποίησης της επικοινωνίας του κράτους με τον πολίτη και την επιχείρηση, νομίζω ότι η δεύτερη τετραετία είναι η τετραετία στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα «εισβάλλει», με την καλή έννοια, για τα καλά στη ζωή μας και θα μπορούμε να την αγκαλιάσουμε ως προς τις ευκαιρίες της και να προστατευθούμε από τις απειλές της».

Εξαιρετικές οι ελληνογαλλικές οικονομικές σχέσεις

«Αυτή η επένδυση με τον τρόπο της επιστεγάζει και τις εξαιρετικές οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας», είπε με έμφαση ο πρωθυπουργός, ενώ η Γαλλίδα πρέσβειρα Laurence Auer ανέφερε από την πλευρά της «το campus της Data4 αποτελεί το τελευταίο ορόσημο σε μια πλούσια και διαφοροποιημένη ελληνογαλλική σχέση, καταδεικνύοντας τη σημαντική πρόοδο της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, καθώς και τις δυνατότητές της στις προηγμένες τεχνολογίες».

Η πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα τόνισε ακόμη ότι «το campus στην Παιανία θα είναι ο νέος χώρος μιας γαλλικής εταιρείας που φημίζεται για το δυναμισμό της, το ενδιαφέρον της για τις ευρωπαϊκές αγορές, την αναζήτησή της για τεχνολογική καινοτομία και την προσοχή της στο περιβάλλον».

Το μεγαλύτερο ψηφιακό campus στην Ελλάδα

«Είμαι ενθουσιασμένος που ξεκινάμε αυτή τη νέα συναρπαστική ελληνική περιπέτεια της Data4. Η ελληνική αγορά έχει απίστευτες δυνατότητες. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, η χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, η Data4 επενδύει 300 εκατομμύρια ευρώ στην τοπική οικονομία, δημιουργώντας το μεγαλύτερο ψηφιακό campus στην Ελλάδα με δύο data centers, και θέλουμε να αναπτύξουμε επιπλέον υποδομές και να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Data4, Olivier Micheli.

Το campus στην Παιανία θα ανεγερθεί σε έκταση 75 στρεμμάτων με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας του πρώτου από τα δύο data centers τελευταίας τεχνολογίας το 2027. Η επένδυση στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου επενδυτικού προγράμματος επέκτασης της Data4 στην Ευρώπη, ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, με στόχο να καταστεί από τους ισχυρότερους «παίκτες» υπηρεσιών data centers.

Η Data4, από την ίδρυση της το 2006, έχει γίνει εξέχων παράγοντας στην ευρωπαϊκή αγορά των data centers, με 35 τέτοιες μονάδες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία, ενώ πλέον εισέρχεται και στην ελληνική αγορά, έναν πολλά υποσχόμενο κόμβο συνδεσιμότητας στη Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, ένας στρατηγικός κόμβος συνδεσιμότητας

Η πλεονεκτική θέση της Ελλάδας ως κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής την καθιστά ιδανική τοποθεσία για διεθνή έργα συνδεσιμότητας. Η ενσωμάτωση της χώρας στο παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται περαιτέρω από την άφιξη αρκετών σημαντικών υποθαλάσσιων καλωδίων, όπως το σύστημα καλωδίων AAE-1, που συνδέει την Ελλάδα με βασικές αγορές στην Άπω Ανατολή, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2024, 20 υποθαλάσσια καλώδια θα συνδέουν την Ελλάδα με τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική (MENA) και την Ασία.

Παράλληλα, η ελληνική αγορά κέντρων δεδομένων αναπτύσσεται ραγδαία, με τη συνολική χωρητικότητα της αγοράς να αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 2030.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός των κέντρων δεδομένων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5 φορές, φτάνοντας περίπου τα 23 GW εγκατεστημένης χωρητικότητας. Σχεδόν το ήμισυ αυτής της χωρητικότητας (11 GW) θα είναι αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες της Data4. Η Ελλάδα δεν θα αποτελέσει εξαίρεση σε αυτή τη θεμελιώδη τάση.

Με ισχύ έως 90 MW θα τροφοδοτείται το campus -στα θερμοκήπια η θερμότητα

Το νέο campus βρίσκεται σε βιομηχανική ζώνη, εξασφαλίζοντας εγγύτητα σε σημαντικούς ενεργειακούς πόρους. Το ATH1 θα τροφοδοτείται με ισχύ έως και 90 MW και θα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων όπως διευθυντές, μηχανικούς, τεχνικούς, εργαζόμενους. Ο Όμιλος εκτιμά ότι έως το 2030 θα έχει δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 μόνιμες θέσεις εργασίας στα campus του στην Ευρώπη και πάνω από 500 μόνιμες θέσεις εργασίας στο ελληνικό campus.

Επισημαίνεται ότι σχεδιάζεται η θερμότητα που θα παράγεται ως υποπροϊόν από το campus να χρησιμοποιείται για την θέρμανση θερμοκηπίων στην Ανατολική Αττική.

«Ενθαρρύνω καινοτόμες σκέψεις για την αξιοποίηση της θερμότητας η οποία παράγεται από τα data centers. Βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιδέα. Είμαστε σε μια περιοχή όπου έχουμε σημαντικό πρωτογενή τομέα και σε μία περίοδο όπου ενδιαφερόμαστε πάρα πολύ να αναπτύξουμε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Θα ήταν πραγματικά κρίμα η θερμότητα που παράγεται από τα data center να πηγαίνει χαμένη στο περιβάλλον, αν θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άλλους σκοπούς. Εξάλλου, η αρχική χρήση αυτής της έκτασης ήταν αγροτική γη και αυτή είναι ίσως και μια πολύ ενδιαφέρουσα αναλογία για το πώς παραδοσιακές χρήσεις γης μπορούν να συμβαδίζουν με τις νέες επενδύσεις που η εποχή μας απαιτεί», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας