Σφοδρή κριτική δέχτηκε η κυβέρνηση από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη για τις επιλογές της στα ενεργειακά θέματα.
Σε σχέση με το ενεργειακό ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για ολιγοπωλιακή εικόνα και περιέγραψε τη ΔΕΗ ως “όχημα του Μαξίμου”.
“Λόγω των δικών σας πολιτικών επιλογών, έχουν προκύψει τρία μεγάλα προβλήματα:
-Μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο που έκανε τη χώρα ευάλωτη σε γεωπολιτικές κρίσεις,
-άναρχος και πελατειακός σχεδιασμός της ενεργειακής μετάβασης. Στον βωμό της εξυπηρέτησης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και με υπουργικές παρεμβάσεις έχετε αποκλείσει επί της ουσίας την παραγωγική Ελλάδα να έχει πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, να καταναλώνει δηλαδή την ενέργεια που παράγει μέσα από έργα Ανανεώσιμων Πηγών.
-Και δεν φτάνει μόνο αυτό, υπονομεύσατε με τις ραδιουργίες σας και την αυτόνομη λειτουργία των ενεργειακών κοινοτήτων, δίνοντάς τες βορά στους ισχυρούς παίκτες της ενέργειας. Είναι στρατηγικός σας σχεδιασμός η ολιγοπωλιακή λειτουργία της αγοράς.
Δεσμεύομαι ότι ως κυβέρνηση θα δημιουργήσουμε σταθερούς και διαφανείς κανόνες στην αγορά ενέργειας που θα εξασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και φθηνή ενέργεια” τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και σημείωσε:
“Καθυστερήσατε τις επενδύσεις στο δίκτυο και την αποθήκευση. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ότι το 2024, η χώρα βίωσε δύο φορές τιμές ενεργειακής κρίσης -το καλοκαίρι και τον Δεκέμβριο – χωρίς να υπάρχει εξωγενής παράγοντας. Από αστοχίες και παραλείψεις σας, οι καταναλωτές έχουν εγκλωβιστεί σε ακραίες διακυμάνσεις της τιμής του ρεύματος, μία συνθήκη που όπως περιγράφετε και στον προϋπολογισμό του 2025 θα χρονίσει. Ακόμα και τα προγράμματα «Εξοικονομώ»είναι ανολοκλήρωτα και καθυστερούν πολύ στην υλοποίησή τους. Συνέπεια των πολιτικών σας, είναι ο διπλασιασμός του ποσοστού της ενεργειακής φτώχειας των νοικοκυριών από το 2019 έως σήμερα. Η αλήθεια είναι ότι έχετε μετατρέψει την Πράσινη Μετάβαση από μία ευκαιρία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, σε μια τεράστια μπίζνα για λίγους και εκλεκτούς της Νέας Δημοκρατίας.
Και έρχομαι στον ελέφαντα, που είναι στο δωμάτιο: τη ΔΕΗ. Τη διαφημίζετε ως success story, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα πολιτικό όχημα του Μαξίμου. Αντί να ακολουθεί πολιτικές εξυγίανσης και να είναι πυλώνας ενεργειακής ανάπτυξης με στόχο να φτάνει φθηνό ρεύμα στον καταναλωτή, ακολουθεί πολιτικές που θα έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικές επιπτώσεις. Πολιτικές βραχυπρόθεσμου κέρδους εις βάρος του ελληνικού λαού. Κέρδος που χρησιμοποιεί για να πληρώσει αμφιλεγόμενες επενδυτικές κινήσεις, παχυλές αμοιβές στελεχών, εξυπηρετήσεις και σπατάλες εκατομμυρίων ευρώ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Πριν λίγες εβδομάδες εγκαινιάσατε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων. Είναι μια απόφαση του 2018 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και κακώς την παρουσιάζετε ως δική σας επιτυχία. Εργάστηκα για να πετύχουμε 1,6 δισεκ. ευρώ, ως ευρωβουλευτής.”
Τι είπε ο Θ. Σκυλακάκης
Υπενθυμίζεται ότι κατά την παρουσία του στη Βουλή ο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί της συζήτησης για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025 αναφέρθηκε και στην στρατηγική αλλαγή που κάνει η κυβέρνηση, επιταχύνοντας την εισαγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην οικονομία. Υπογράμμισε πως οι ΑΠΕ παρέχουν πολύ φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα από οποιοδήποτε άλλο μέσο και πως η εγκατεστημένη ισχύς τους (φωτοβολταϊκών και αιολικών) θα φτάσει το 2025 περίπου στα 16GW και θα είναι -κατ’ αυτό τον τρόπο- κατά 6GW αυξημένη σε σχέση με το 2022.
Απαντώντας, στη δευτερολογία του, σε στελέχη της Αντιπολίτευσης για την ενεργειακή πολιτική σημείωσε: «Αν νομίζετε ότι μπορείς να κάνεις ενεργειακή πολιτική χωρίς χρήματα, νομίζω ότι δεν έχετε μεγάλη επαφή με την ενεργειακή πολιτική. Η ενεργειακή πολιτική αφορά επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων στα επόμενα χρόνια και στα προηγούμενα. Και το πώς θα γίνουν αυτές οι επενδύσεις, αν θα γίνουν αποτελεσματικά ή λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγεί στις ακριβές ή στις φθηνές τιμές. Οι φθηνές τιμές δεν διατάσσονται».
Σε σχέση με τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σημείωσε: «Το να βάλουμε και άλλα φωτοβολταϊκά, όταν θα έχουμε 14GW και 6GW μέση ζήτηση και 10GW μέγιστη, δεν ονομάζεται ευφυής κίνηση. Πρέπει να προωθήσουμε τις μπαταρίες και να σταματήσουμε τις επιδοτήσεις. Στις μπαταρίες αυτή τη στιγμή έχουμε δύο διαγωνισμούς απολύτως πετυχημένους, που έχουν τελειώσει και προχωράει η υλοποίησή τους, έχουμε ένα τεράστιο έργο αντλησιοταμίευσης που μπήκε στο Ταμείο Ανάκαμψης στην Αμφιλοχία και τελειώνει το 2026-2027, γιατί άργησε ο μηχανολογικός εξοπλισμός για λόγους πληθωρισμού και θα μας φέρει πάνω από 600MW δυνατότητα αποθήκευσης».