Το σκηνικό που χοντραίνει από τον Θ. Σκυλακάκη στις ΑΠΕ, το παρασκήνιο πίσω από την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποθήκευση, η "σκοτεινή" πρεμιέρα του νέου Επιτρόπου, οι "σπόντες" Σιάμισιη για τους Ιταλούς της Edison και το ξεπάγωμα από τους Τούρκους του σχεδίου για τον αγωγό φυσικού αερίου από το Κατάρ είναι μόνο μερικές από τις ειδήσεις που αλίευσε ο Unabomber από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε και σας τις παρουσιάζει και αυτή την Κυριακή. Καλή απόλαυση!
- 2025: Η χρονιά των deals και της… αδρεναλίνης για την ενέργεια
- Η «σκοτεινή» πρεμιέρα του Επιτρόπου με τις τιμές ρεύματος στα ύψη
- Διασυνδέσεις: Βόρειοι (κατά) και Νότιοι (υπέρ) στην Ευρώπη
- Διασύνδεση Κρήτης: Το τεστ του Μαΐου και το όφελος των 300 εκατ.
- ΑΠΕ: Ο νομός χωρίς… νομό και το τέλος της κρατικοδίαιτης ζωής
- Το κομπιουτεράκι, το περιβάλλον και η ενέργεια
- ΕΕ: Το σχέδιο των 100 ημερών και η αύξηση εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ
- Το FSRU Αλεξανδρούπολης και η πιστοποίηση του «Προμηθέα»
- Οι Τούρκοι «ξεπαγώνουν» τον αγωγό αερίου από το Κατάρ στην Ευρώπη
- Η σπόντα Σιάμισιη για τους Ιταλούς
- Η ακύρωση και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις μπαταρίες
2025: Η χρονιά των deals και της… αδρεναλίνης για την ενέργεια
Χρονιά νέων μεγάλων deals, σημαντικών επενδύσεων αλλά και με ισχυρή δόση αδρεναλίνης «βλέπουν» το 2025 τα ανώτατα στελέχη των εταιρειών -όλων των επιπέδων, από τις μεγαλύτερες έως τις μικρότερες- της ενέργειας.
Στα καλέσματα που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες και θα κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα, πριν την εορταστική ανάπαυλα, το κλίμα αισιοδοξίας είναι διάχυτο καθώς όλοι ομνύουν στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις προοπτικές που ανοίγονται για την Ελλάδα ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου.
Η αισιοδοξία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν τρεις σημαντικές αβεβαιότητες: οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η κλιματική κρίση και η επίδραση του «φαινομένου Trump» στην παγκόσμια οικονομία και ειδικά τον ενεργειακό κλάδο.
Πάντως, η θετική προσέγγιση για τη νέα χρονιά υπερτερεί σαφέστατα της αρνητικής κι αυτό καταγράφεται.
Η «σκοτεινή» πρεμιέρα του Επιτρόπου με τις τιμές ρεύματος στα ύψη
Με θετική ενέργεια έχει ξεκινήσει την θητεία του και ο νέος Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Dan Jorgensen, παρ’ όλο που την περασμένη εβδομάδα συνέβη στην Κεντρική Ευρώπη αυτό που φοβόντουσαν οι… Γαλάτες: τους έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι.
Επανεμφανίστηκε στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας Θάλασσας το φαινόμενο Dunkelflaute, δηλαδή η σκοτεινή νηνεμία (σκοτάδι σε συνδυασμό με άπνοια), με αποτέλεσμα να μειωθεί δραματικά η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας και να χρειαστούν αθρόες εισαγωγές για να διατηρηθεί η ευστάθεια του συστήματος με την τιμή της κιλοβατώρας έως τα 936 ευρώ.
Το Dunkelflaute συνέπεσε με την επίσκεψη στις Βρυξέλλες του Γερμανού αντικαγκελάριου, υπουργού Οικονομίας και Κλίματος στην απερχόμενη κυβέρνηση και επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων στις επόμενες εκλογές Robert Habeck, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων τετ α τετ με τον Δανό Επίτροπο Ενέργειας απ’ όπου και το -εύγλωττο- φωτογραφικό στιγμιότυπο.
Διασυνδέσεις: Βόρειοι (κατά) και Νότιοι (υπέρ) στην Ευρώπη
Οι αθρόες εισαγωγές ενέργειας λόγω Dunkelflaute στη Γερμανία οδήγησαν στην εκτίναξη των τιμών και στις γειτονικές χώρες, ακόμη και στην ενεργειακά πλούσια Νορβηγία, όπου αναπτύσσεται έντονος σκεπτικισμός σχετικά με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.
Παρατηρείται, λοιπόν, το εξής παράδοξο φαινόμενο: στον Ευρωπαϊκό Βορρά όπου οι διασυνδέσεις είναι ανεπτυγμένες να συζητούν το ενδεχόμενο περιορισμού τους, ενώ στον Ευρωπαϊκό Νότο (και την Ανατολή) όπου οι διασυνδέσεις είναι λιγότερο ανεπτυγμένες να συζητούν το ενδεχόμενο αύξησής τους.
Διασύνδεση Κρήτης: Το τεστ του Μαΐου και το όφελος των 300 εκατ.
Η Ελλάδα αποδίδει, πάντως, πολύ μεγάλη σημασίας στις διασυνδέσεις, τόσο τις εγχώριες όσο και τις διεθνείς. Γι’ αυτό ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θόδωρος Σκυλακάκης έκανε ειδική αναφορά στην ομιλία του επί του προϋπολογισμού 2025 αναδεικνύοντας την διασύνδεση Αττικής-Κρήτης.
«Τον επόμενο Μάιο θα έχουμε δοκιμαστική λειτουργία του καλωδίου της Κρήτης, μια τεράστια ανακούφιση για όλους τους καταναλωτές, διότι αυτό τα επόμενα χρόνια θα μας μειώσει δραματικά, τουλάχιστον κατά 300 εκατομμύρια, τα κόστη των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) διότι η Κρήτη ηλεκτριζόταν πανάκριβα με θερμικές μονάδες. Αντίστοιχα προχωρούν αυτές οι τεράστιες επενδύσεις για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα που, επίσης, θα μειώσουν και αυτές τις ΥΚΩ που τελικά πληρώνουμε όλοι μας ως καταναλωτές», εξήγησε ο υπουργός.
ΑΠΕ: Ο νομός χωρίς… νομό και το τέλος της κρατικοδίαιτης ζωής
Ο Θόδωρος Σκυλακάκης επισήμανε ότι το ενεργειακό κόστος θα υποχωρήσει με τις διασυνδέσεις και τις ΑΠΕ, για την ανάπτυξη των οποίων επανέλαβε ότι ήταν λάθος οι υπερβολικές επιδοτήσεις που δόθηκαν στο παρελθόν με αποτέλεσμα σήμερα να καταβάλλονται 800 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Προσθέστε και την είδηση που αποκάλυψε το energymag για τις πολλές παρατυπίες που διαπιστώνουν οι υπηρεσίες του μετά από τον έλεγχο που γίνεται με δική του εντολή σε 6.000 φωτοβολταικά, όπου πολλοί "έξυπνοι" έχουν αυξήσει χωρίς άδεια την ισχύ τους κλέβοντας ηλεκτρικό χώρο.
«Τέλος η κρατικοδίαιτη ζωή», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους επενδυτές, ενώ με το φλεγματικό χιούμορ του σχολίασε και τις αντιδράσεις κατά της εγκατάστασης νέων ΑΠΕ:
«Συνέπεια της ταχύτατης ανάπτυξης των ΑΠΕ είναι η καθοδική τάση προς τις τιμές, παρά τις αντιδράσεις πολλών και διαφόρων. Διότι ένα φαινόμενο πρόσφατο με τις ΑΠΕ είναι ότι όλοι θέλουν τις ΑΠΕ στην Ελλάδα, αλλά κανένας τις ΑΠΕ σε οποιονδήποτε ελληνικό νομό. Οπότε, θα πρέπει να βρούμε ένα μέρος της Ελλάδας που να μην έχουμε ελληνικούς νομούς»(!)
Το κομπιουτεράκι, το περιβάλλον και η ενέργεια
Στα highlights της παρουσίας του Θ. Σκυλακάκη στη Βουλή ο διάλογος που είχε με την πρόεδρο της «Πλεύσης Ελευθερίας», Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του υπουργού και είπε:
«Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο συνδυασμός περιβάλλοντος και ενέργειας που έχει το υπουργείο σας έχει οδηγήσει στο να εμφανίζεστε κάθε φορά στη Βουλή και να μας μιλάτε για λεφτά, με κάτι δηλαδή που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση ούτε με το περιβάλλον ούτε με την ενέργεια».
Η απάντηση του Θ. Σκυλακάκη ήρθε «πληρωμένη»: «πάντα έλεγα ότι ο περιβαλλοντολόγος για να είναι σοβαρός πρέπει να έχει και κομπιουτεράκι για να καταλαβαίνει και τι κάνει και να μην είναι περιβαλλοντολόγος μόνο στα λόγια, να κάνει και καμιά δουλειά για το περιβάλλον».
ΕΕ: Το σχέδιο των 100 ημερών και η αύξηση εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ
Τα κομπιούτερ και τα κομπιουτεράκια πήραν φωτιά, μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Επιτρόπων, στις Βρυξέλλες. Κεντρικός στόχος του νέου Επιτρόπου Ενέργειας, όπως τον προσδιόρισε στις πρώτες του δηλώσεις, είναι η πλήρης ενεργειακή απεξάρτηση της ΕΕ από τη Ρωσία.
Μιλώντας στο «Politico» ο Dan Jorgensen χαρακτήρισε «επίτευγμα» τη συντελεσθείσα έως τώρα μείωση ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία -αν ληφθεί υπ’ όψιν ο βαθμός εξάρτησης της ΕΕ έως το 2022- και έθεσε στόχο τον εκμηδενισμό τους (έως το 2027, όπως είναι το άτυπο χρονοδιάγραμμα των Βρυξελλών).
Με δεδομένο ότι σταματά η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών στην Ευρώπη μετά την απόφαση της Ουκρανίας, ο Επίτροπος θέτει στο στόχαστρό του τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού LNG με την ταυτόχρονη αύξηση των εισαγωγών LNG από τις ΗΠΑ ώστε να μην διαταραχθεί η αγορά, κάτι που η ΕΕ επιδιώκει, πάντως, και ως εναλλακτική των δασμών που έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να επιβάλλει ο νέος πρόεδρος Donald Trump.
Πέραν του φυσικού αερίου, αγώγιμου και LNG, ο Dan Jorgensen επιδιώκει την πλήρη απεξάρτηση της ΕΕ και από τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πυρηνικής ενέργειας. Για όλα αυτά ετοιμάζει και θα παρουσιάσει οδικό χάρτη έως τα μέσα του ερχόμενου Μαρτίου, εντός δηλαδή των πρώτων 100 ημερών της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης και η πιστοποίηση του «Προμηθέα»
Η δρομολογούμενη αύξηση των εισαγωγών LNG αναβαθμίζει τη σημασία των λειτουργούντων FSRU και καθιστά επιβεβλημένη την επιτάχυνση των διαδικασιών για την δημιουργία νέων προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.
Το FSRU Αλεξανδρούπολης είναι φαβορί, σύμφωνα με πληροφορίες, να αναλάβει την πιστοποίηση του κυπριακού πλοίου «Προμηθέας» (πρώην LNG carrier Galea) ως πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU).
Το πλοίο πιστοποιήθηκε από τον οίκο Lloyd’s και απέπλευσε χθες από το ναυπηγείο της Cosco στη Σαγκάη. Πριν όμως εγκατασταθεί στην Κύπρο κι αφού γίνουν οι τελικές προσθηκομετατροπές θα χρειαστεί να πιστοποιηθεί ως FSRU σε πραγματικές συνθήκες αεριοποίησης, δηλαδή σε υποδομή όπου ήδη λειτουργεί FSRU.
Αρχικά είχε εξεταστεί το ενδεχόμενο η πιστοποίηση να γίνει σε υποδομές στην Αίγυπτο ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά τελικά οι Κύπριοι φαίνεται να κλίνουν προς την Αλεξανδρούπολη.
Οι Τούρκοι «ξεπαγώνουν» τον αγωγό αερίου από το Κατάρ στην Ευρώπη
Ενδεικτικό της κινητικότητας στην αγορά του φυσικού αερίου είναι ότι λίγα μόλις 24ωρα μετά την πτώση του καθεστώτος Assad στη Συρία, η Τουρκία επανέφερε μια παλιά πρόταση για την κατασκευή αγωγού ΦΑ από το Κατάρ έως την Ευρωπαϊκή Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.
Τον αγωγό είχε προτείνει το 2009 ο προηγούμενος κυβερνήτης του Κατάρ, Σεΐχης Hamad bin Khalifa Al Thani. Θα κόστιζε 10 δις δολάρια και θα είχε μήκος 1.500 χιλιομέτρων διασχίζοντας Σαουδική Αραβία, Ιορδανία και Συρία με προορισμό την Τουρκία. Από τους τερματικούς σταθμούς της Τουρκίας θα μεταφερόταν στους Ευρωπαίους καταναλωτές μέσω του αγωγού Nabucco.
Το 2009 ο τότε πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad είχε απορρίψει την πρόταση του Κατάρ καθώς ο προτεινόμενος αγωγός θεωρούνταν ανταγωνιστικός στα ρωσικά συμφέροντα.
Μόλις λοιπόν το καθεστώς του κατέρρευσε η Τουρκία, δια του υπουργού Ενέργειας και Κλιματικών Πόρων Alparslan Bayraktar επανέφερε το project στο δημόσιο διάλογο και μένει να φανεί ποια θα είναι η τύχη της πρότασης αυτή τη φορά.
Η σπόντα Σιάμισιη για τους Ιταλούς
Στην Helleniq Energy το είχαν πάρει απόφαση εδώ και καιρό ότι κάτι πρέπει να γίνει με την Elpedison, καθώς με τους Ιταλούς της Edison δεν υπήρχε σοβαρή συνεννόηση, με αποτέλεσμα να χάνει η εταιρεία μερίδια χρόνο με τον χρόνο, παρά να κερδίζει. Η σχέση με τους εκπροσώπους των Ιταλών στην Ελλάδα δεν ήταν καλή και φάνηκε στην διαδικασία εξαγοράς της. Ο κ. Σιάμισιης πρόσεξε τα λόγια του τονίζοντας μόνο την καλή σχέση που έχει με τον CEO της Edison Νίκολα Μόντι. Η Elpedison θα γίνει η ομπρέλα που θα έχει από κάτω της το πράσινο χαρτοφυλάκιο, τη θερμική ηλεκτροπαραγωγή, μέχρι το trading, την αντιστάθμιση κινδύνου και το δίκτυο σταθμών φόρτισης του ομίλου. Και βέβαια ξεκλειδώνουν υπεραξίες. Για παράδειγμα τα εκατοντάδες πρατήρια καυσίμων (35% της αγοράς) ΕΚΟ και BP, θα γίνουν σημεία πώλησης και προιόντων Elpedison.
Η ακύρωση και η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τις μπαταρίες
Μεγάλη ανησυχία και ερωτηματικά δημιούργησε η απόφαση της ΡΑΑΕΥ να ακυρώσει τον τρέχοντα διαγωνισμό για αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και σε περιοχές κοντά στην Μεγαλόπολη. Τελικά ο ρυθμιστής έπραξε το προφανές, αν και η φασαρία που δημιουργήθηκε δεν κάνει καλό στην διαδικασία. Είχε έναν ξεκάθαρα ασαφή όρο στην προκήρυξη που δυσκόλευε στην κατανοησή του τους επενδυτές και αφορούσε το μέγιστο όριο μονάδων αποθήκευσης για τις οποίες μπορεί να διεκδικήσει στήριξη ένας παραγωγός. Με την επαναπροκήρυξη γίνεται σαφές ότι ένας παραγωγός θα μπορεί να περάσει από τη δημοπρασία ένα χαρτοφυλάκιο 50 MW ανεξάρτητα από το αν αυτό το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από μια ή περισσότερες μπαταρίες. Νέα προθεσμία οπότε μετά την διευκρίνηση η 27η Ιανουαρίου και με τις ίδιες εγγυητικές.