Η άποψη της αγοράς είναι ότι το 2025 θα είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, σημειώνει η Goldman Sachs. Εκτός από τη γενικευμένη δυσαρέσκεια της αγοράς με τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατανέμουν τα κεφάλαιά τους, αυτή η επιφυλακτικότητα πηγάζει από τις προσδοκίες λιγότερης υποστήριξης για την Ενεργειακή Μετάβαση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τις ανησυχίες για το αυξανόμενο κόστος κεφαλαίου στις ΗΠΑ και την απειλή μείωσης των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη. «Συμφωνούμε ότι η αρχή της χρονιάς μπορεί να φέρει προκλήσεις. Ωστόσο, επισημαίνουμε επίσης ότι η κατάσταση για τον κλάδο είναι πιθανό να αλλάξει κάποια στιγμή το πρώτο εξάμηνο του έτους, λόγω τριών διαρθρωτικών θετικών εξελίξεων», τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, τις εξής:
1) Ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας: Έρχονται τα Data centers
Μερικούς μήνες, η Godman είχε επισημάνει ότι μετά από 15 χρόνια πτώσης, η ευρωπαϊκή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί σύντομα να πραγματοποιήσει «στροφή». Τώρα, όπως τονίζει, υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτή η στροφή βρίσκεται σε εξέλιξη: ο αριθμός των αιτημάτων σύνδεσης που ελήφθησαν από φορείς εκμετάλλευσης διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (κύριος δείκτης μελλοντικής ζήτησης) έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, οδηγούμενος κυρίως από τα Data Centers. Η Goldman υπολογίζει ένα pipeline data centers στην Ευρώπη περίπου 170 GW, που ισοδυναμεί με περίπου το 1/3 της κατανάλωσης ενέργειας της περιοχής. Σε αυτό το πλαίσιο υπολογίζει μια πιθανή ώθηση 10-15% στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, τα επόμενα 10-15 χρόνια. Σε έναν κλάδο με αυξημένο λειτουργικό και χρηματοοικονομικό προσανατολισμό, μια τέτοια «στροφή» στους όγκους θα είχε σημαντική επίδραση στα εταιρικά κέρδη. Αυτά τα συμπεράσματα υποστηρίζουν τη θετική άποψη της Goldman σχετικά με αυτό που ονομάζει ως το μεγάλο story του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη
2) Η ώρα της προσιτής Ενεργειακής Μετάβασης
Η Ενεργειακή Μετάβαση έχει εισέλθει σε μια νέα φάση – μια πιο ρεαλιστική φάση, όπου η οικονομική προσιτότητα παίζει κυρίαρχο ρόλο, σημειώνει η Goldman. Αναμένει ότι ο εξηλεκτρισμός θα συνεχιστεί στο… φουλ, μόνο όπου είναι οικονομικά βιώσιμο (π.χ. χερσαία, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας). Αντίθετα, αναμένει σοβαρές καθυστερήσεις για τεχνολογίες που απαιτούν κίνητρα (π.χ. EV, HP, υδρογόνο). Σε αυτή τη βάση, τα επόμενα δέκα χρόνια, εξακολουθεί να υπολογίζει την ανάγκη επένδυσης 1,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τον εκσυγχρονισμό/επέκταση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.
Παράλληλα, στις ΗΠΑ, οι ανησυχίες για την ενεργειακή πολιτική και τον αμερικανικό IRA ( νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού) ενδέχεται να αμβλυνθούν: η αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης ενέργειας καθιστά απίθανη την πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων φόρου. Οι χερσαίες ΑΠΕ θα πρέπει να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην παροχή ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή, όπως εκτιμά η Goldman.
Τέλος, η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει μέτρα για την υλοποίηση του «Σχεδίου Ντράγκι». Το «Σχέδιο Ντράγκι» περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων για την προώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης και τη κάλυψη του χάσματος παραγωγικότητας με τις ΗΠΑ και την Κίνα. Ο εξηλεκτρισμός (και επομένως η βιομηχανία κοινής ωφελείας) εμφανίζεται στον πυρήνα του σχεδίου: περίπου οι μισές επενδύσεις που προτείνει το σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας αφορούν καθαρή ενέργεια και ηλεκτρική κινητικότητα (περίπου 450 δισ. ευρώ από τα συνολικά €800 δις ετησίως). Μεταξύ άλλων συστάσεων, το σχέδιο προτρέπει τη δημιουργία μιας ς εταιρικής αγοράς PPA για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (για μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανικούς πελάτες) και ζητά τον εκσυγχρονισμό των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας. «Πιστεύουμε ότι το σχέδιο είναι bullish για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας: εάν εφαρμοστεί, το θα υποστηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου για τις δραστηριότητες ΑΠΕ και θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάγκη ενός σούπερ κύκλου επενδύσεων τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», τονίζει η Goldman.
3) Η κατανομή κεφαλαίων από ανανεώσιμες πηγές βελτιώνεται συνεχώς
Η αγορά πιστεύει ότι οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές αποτυγχάνουν να δημιουργήσουν αξία: μεταξύ του 2021 και του 2024, οι εταιρείες ΑΠΕ με μεγάλα σχέδια κεφαλαίου στην πραγματικότητα «τιμωρήθηκαν» έντονα από την αγορά και υπέστησαν σοβαρή υποβάθμιση. Με άλλα λόγια, η αγορά αντιμετωπίζει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας ως καταστροφικές όσον αφορά την αξία.
Η ανάλυση της Goldman σχετικά με την απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου προτείνει ένα διαφορετικό συμπέρασμα: οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα τελευταία πέντε χρόνια οδήγησαν σε αποδόσεις περίπου 11% – πολύ υψηλότερες από ό,τι πιστεύεται.
Η G.S θεωρεί επίσης ότι το 2025 θα φέρει πολλά σημεία καμπής για τις ΑΠΕ: εκτός από την άμβλυνση των ανησυχιών για την ενεργειακή πολιτική των ΗΠΑ και τη συνεχή υποστήριξη του εξηλεκτρισμού στην Ευρώπη (Σχέδιο Ντράγκι), αναμένονται συνεχείς βελτιώσεις στην κατανομή κεφαλαίων καθώς οι εταιρείες ΑΠΕ θα υιοθετήσουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για την οργανική ανάπτυξη και θα αποδείξουν τη δημιουργία αξίας των έργων ΑΠΕ.