Σε εγρήγορση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες εντείνεται. Η τελευταία σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04:46 τα ξημερώματα της Τρίτης με επίκεντρο 21 χλμ νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5 χλμ. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες καταγράφηκαν οι ισχυρότεροι σεισμοί των τελευταίων ημερών, 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με τρεις ώρες διαφορά. Οι κάτοικοι της Σαντορίνης και της Αμοργού έμειναν και το βράδυ της Δευτέρας ξάγρυπνοι αφού ένας σεισμός 4,8 βαθμών Ρίχτερ προκάλεσε έντονη ανησυχία, ενώ ακολούθησαν και δεκάδες άλλοι μικρότερης έντασης. Δύο φορές ήχησε μέσα στην ημέρα και το 112 που κάλεσε τους κατοίκους 4 νησιών να είναι σε επιφυλακή, την ώρα που στο λιμάνι της Σαντορίνης επικρατεί το αδιαχώρητο με κατοίκους και επισκέπτες να εγκαταλείπουν το νησί άρον άρον.
Από τις Βρυξέλλες όπου βρισκόταν χθες ο Πρωθυπουργός , στο πλαίσιο της άτυπης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ, αναφέρθηκε στη σεισμική δραστηριότητα στο τρίγωνο Σαντορίνης, Αμοργού, Ανάφης συνιστώντας ψυχραιμία προς τους κατοίκους και επισκέπτες των νησιών. «Έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ έντονο γεωλογικό φαινόμενο. «Θέλω να ζητήσω από τους νησιώτες μας πρώτα και πάνω απ’ όλα να είναι ψύχραιμοι, να ακούνε τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και έχω επίσης ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο εντός των επομένων ημερών να κάνει μια συνολική παρουσίαση, επιστημονική παρουσίαση των γεωλογικών δεδομένων, έτσι ώστε όλοι να γνωρίζουν τι είναι το φαινόμενο το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε», δήλωσε.
Στη Σαντορίνη, πέρα από τις ομάδες της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, παραμένουν και έμπειροι σεισμολόγοι και γεωλόγοι που παρακολουθούν προσεκτικά την ακολουθία του φαινομένου. Το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος έφτασε στην Άνδυρο – την νησίδα που βρίσκεται στο επίκεντρο του σεισμού – και τοποθέτησε σεισμογράφο. Πρόκειται για συσκευή που εντοπίζει και καταγράφει όλους τους τύπους των σεισμικών κυμάτων. Η εγκατάσταση σεισμογράφου στο συγκεκριμένο νησί κρίθηκε απαραίτητη και ήδη στέλνει δεδομένα που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του φαινομένου. Για αύριο μάλιστα έχει προγραμματιστεί και ενημέρωση σε ανώτατο επίπεδο από την κυβέρνηση για τους σεισμούς στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής ενημερώθηκε από τους επιστήμονες για τα δεδομένα αλλά και για όλα τα πιθανά σενάρια της σεισμικής ακολουθίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προετοιμάζονται για κάθε σενάριο και βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή. Μιλώντας στη Βουλή, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας επεσήμανε ότι «έχουν γίνει αυτά που πρέπει σε επιχειρησιακό επίπεδο» από την Πολιτική Προστασία, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αυτοδιοίκηση και τους επιστήμονες. Ορισμένοι πάντως δεν αποκλείουν και το σενάριο να πραγματοποιήσει αυτοψία στην Σαντορίνη ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.
Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Επιφυλακτικοί παραμένουν οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο, καθώς όπως λένε αντί να αποκλιμακώνεται η σεισμική δραστηριότητα, εντείνεται. Από το Σάββατο έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 240 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο του 3 στην κλίμακα Ρίχτερ, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι σεισμοί με μέγεθος άνω του 4 έφτασαν τους 39.
«Είναι ένα ασυνήθιστο πλήθος τέτοιων σεισμών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Η ακολουθία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά που θα μας επέτρεπαν να είμαστε καθησυχαστικοί», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης.
Παράταση έκτακτων μέτρων
Με απόφαση των επιτροπών εκτίμησης σεισμικού και ηφαιστειακού κινδύνου κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία έως και την Παρασκευή (7/2) σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. Ακόμα, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτηρίων, να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών, να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες), να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα, να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης. Οι επιτροπές θα συνεδριάσουν και πάλι το πρωί της Τετάρτης.