Μενού Ροή
Τέμπη
«Λαοθάλασσα» στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τα Τέμπη σε όλη τη χώρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, που γίνεται με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Πλήθος κόσμου έχει κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, για να τιμήσει τη μνήμη των 57 νεκρών και με αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, ενώ έντονη είναι και η παρουσία των νέων, φοιτητών και μαθητών.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί (με προσκλητήριο των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος) ωστόσο από πολύ νωρίς μαζεύονταν πολίτες και φορείς σε διάφορα σημεία προσυγκέντρωσης, ώστε να πορευθούν συντεταγμένα προς το Σύνταγμα.

Σε ένδειξη συμπαράστασης ένα μεγάλο μέρος του εμπορικού κόσμου και της εστίασης παραμένει σήμερα κλειστό και ειδικά στο κέντρο της πόλης σχεδόν τίποτα δεν είναι ανοιχτό. Κλειστά θα παραμείνουν και τα θέατρα, αλλά και γενικότερα οι χώροι πολιτισμού.

Επιπλέον σε όλες τις περιοχές της χώρας λαμβάνουν χώρα μαζικά συλλαλητήρια.

Πάτρα: Σε εξέλιξη η μεγάλη συγκέντρωση για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών

Ξεκίνησε στην Πάτρα η μεγάλη συγκέντρωση στη μνήμη των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, με κυρίαρχο αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στην πλατεία Γεωργίου, η οποία είναι κατάμεστη από κόσμο, όπως και οι γειτονικοί δρόμοι.

Στην πολυπληθή συγκέντρωση συμμετέχουν μαζικά φορείς της πόλης, εργατικά σωματεία και συνδικάτα, φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί, έμποροι, επαγγελματίες, συλλογικότητες, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, κομμάτων, συλλόγων και απλοί πολίτες.

Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας.

Ιωάννινα: Μεγάλη συγκέντρωση πολιτών με σύνθημα "Δικαιοσύνη για τα Τέμπη"

Τέσσερις γενιές ανθρώπων βρίσκονται στη μεγάλη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Παιδάκια στα καρότσια, νήπια, μαθητές, φοιτητές, επαγγελματίες, ακόμα και υπερήλικες, ενώνουν τις φωνές τους με κεντρικό σύνθημα "Δικαιοσύνη για τα Τέμπη".

 

Η πόλη των Ιωαννίνων έχει νεκρώσει, έχουν κλείσει ακόμη και τα περίπτερα. Το παρόν στη μεγάλη συγκέντρωση δίνουν και αγρότες με τα τρακτέρ τους.

   Ανάλογη είναι και η εικόνα σε όλες τις πόλεις και κωμοπόλεις της Ηπείρου.

   Μετά τις συγκεντρώσεις θα ακολουθήσουν πορείες διαμαρτυρίας.

   Ενισχυμένα είναι και τα μέτρα της αστυνομίας προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

   Η πορθμιακή γραμμή, Ηγουμενίτσα -Κέρκυρα και Ηουμενίτσα -Λευκίμμη, δεν λειτουργεί καθώς οι ναυτεργάτες συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία και τα πλοία είναι δεμένα στα λιμάνια.

Μαζικές οι συγκεντρώσεις για το δυστύχημα των Τεμπών στο νησί καθώς και σε όλα τα Δωδεκάνησα

Ξεκίνησε στη Ρόδο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το δυστύχημα των Τεμπών, που πραγματοποιείται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Από νωρίς, στην πλατεία δημαρχείου βρίσκονται εκατοντάδες Ροδίτες και Ροδίτισσες, ενώ συνεχίζεται μαζικά η προσέλευση του κόσμου. Με πρωτοβουλία της Μητρόπολης Ρόδου, στις 12:15 θα χτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες της εκκλησίας του Ευαγγελισμού 57 φορές για τα θύματα των Τεμπών και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί μνημόσυνο.

Ανάλογες συγκεντρώσεις, με την παρουσία αρκετού κόσμου, έχουν ξεκινήσει σε όλα τα Δωδεκάνησα.

Ηράκλειο: Συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας για την τραγωδία στα Τέμπη

Δύο χρόνια από την τραγωδία στα Τέμπη, πλήθος τοπικών και συνδικαλιστικών φορέων, εκπροσώπων σωματείων, ενώσεων και συλλόγων, αλλά και απλών πολιτών, συμμετέχουν στη συγκέντρωση που πραγματοποιείται στην Πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου. Πολίτες όλων των ηλικιών, μεταξύ των οποίων μαθητές και φοιτητές, δίνουν το παρών στη συγκέντρωση, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν θα δεχθούν «οποιαδήποτε μορφή συγκάλυψης» και πως η τραγωδία των Τεμπών «δεν πρέπει να ξεχαστεί». Στη συγκέντρωση του Ηρακλείου, παραβρίσκεται και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος συνοδευόμενος από βουλευτές και τοπικά στελέχη του κόμματος, δεν προχώρησε σε οποιαδήποτε δήλωση, ξεκαθαρίζοντας ότι θέλησε να βρεθεί στο πλευρό των πολιτών, ως απλός πολίτης και γονιός.

Οι συγκεντρωμένοι πέριξ της πλατείας Ελευθερίας, στους γύρω δρόμους και τον πεζόδρομο της Δικαιοσύνης, ζητούν δικαιοσύνη, επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες σε όσους αυτές αναλογούν. Με νωπές τις μνήμες από το σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στο οποίο τη ζωή τους έχασαν 57 άνθρωποι, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, επισήμαναν ότι θα βρίσκονται στις πλατείες και στις διαμαρτυρίες για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να αναδειχθεί όλη η αλήθεια και να τιμωρηθούν όλοι οι ενοχοι. Ανάμεσα στα πανό που κρατούν στα χέρια τους, αναγράφονται συνθήματα, όπως «δεν έχω οξυγόνο», αλλά και «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας», ενώ ανάμεσα στα συνθήματα που ακούγονται είναι «το σύστημά τους είναι με αίμα ποτισμένο, ποτέ δε θα ξεχάσουμε το έγκλημα στο τρένο».

Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης πραγματοποιούνται σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων του δημοσίου αλλά και ιδιωτικού τομέα, μαθητών αλλά και φοιτητών, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και μουσικά δρώμενα.

Αμέσως μετά, οι συγκεντρωμένοι αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στο κέντρο του Ηρακλείου που πραγματοποιείται η κινητοποίηση, το μεγαλύτερο μέρος των καταστημάτων παραμένει κλειστό.

Βόλος: Μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο για το δυστύχημα των Τεμπών

Μαζική είναι η συμμετοχή των κάτοικων του Βόλου στο συλλαλητήριο στο κτήριο Παπαστράτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ζητώντας δικαιοσύνη για το πιο τραγικό και συγκλονιστικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της χώρας, αυτό των Τεμπών, που στέρησε τη ζωή 57 ανθρώπων, κυρίως νέων και φοιτητών.

Ο κόσμος έχει γεμίσει την παραλιακή περιοχή αλλά και τους παρακείμενους δρόμους, ενώ τα καταστήματα είναι κλειστά.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας