Μενού Ροή
Κινδυνεύουν με απέλαση οι υπήκοοι της ΕΕ λόγω Brexit, σύμφωνα με βρετανικό δικαστήριο

Τέσσερις ημέρες μετά την πώληση των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία για 400 εκατ. ευρώ, η φινλανδική εταιρεία Nokian Tyres ανακοίνωσε την Τρίτη (1 Νοεμβρίου) τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός νέου εργοστασίου παραγωγής ελαστικών επιβατικών αυτοκινήτων στη Ρουμανία.

Μέχρι πρόσφατα, περίπου το 80% των ελαστικών επιβατικών αυτοκινήτων της εταιρείας παράγονταν στη Ρωσία, όπου η Nokian Tyres είχε ξεκινήσει ένα εργοστάσιο το 2005. Η απόφαση να αποσυρθεί από τη Ρωσία ελήφθη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Έκτοτε, η παραγωγή έχει εντατικοποιηθεί στη Φινλανδία και στο Dayton των ΗΠΑ, μαζί με την αναζήτηση νέας θέσης εργοστασίου.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τοποθεσία του νέου εργοστασίου στην Oradea στη βορειοδυτική Ρουμανία, κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία, βρέθηκε μετά από αξιολόγηση περίπου 40 τοποθεσιών. Η απόφαση, όπως ειπώθηκε, βασίστηκε στη «διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, στα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα και στο σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον».

Προφανώς, υπέρ της Oradea μίλησε επίσης η διαθεσιμότητα πράσινης ενέργειας που παράγεται στην περιοχή. Η Nokian Tyres ισχυρίζεται ότι το νέο εργοστάσιο θα είναι το πρώτο με μηδενικές εκπομπές CO2 στην παγκόσμια βιομηχανία ελαστικών.

Η κατασκευή της επένδυσης ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ που δημιουργεί περίπου 500 θέσεις εργασίας έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους και τα πρώτα ελαστικά εκτιμάται ότι θα παραχθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η εμπορική παραγωγή ελαστικών αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2025.

Η Nokian Tyres είναι ο μοναδικός σκανδιναβικός κατασκευαστής ελαστικών και ηγέτης της αγοράς στην περιοχή. Στην Κεντρική Ευρώπη, η εταιρεία πωλεί περίπου 260 εκατομμύρια ελαστικά επιβατικών αυτοκινήτων και φορτηγών ετησίως. Η Βόρεια Αμερική αποτελεί μια αναπτυσσόμενη αγορά. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 4.900 άτομα και είναι εισηγμένη στο Nasdaq Helsinki.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας