Η Σλοβακία δεν κατάφερε να δαπανήσει περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ από τη στήριξη της ΕΕ που προοριζόταν για τη Μπρατισλάβα από την τελευταία δημοσιονομική περίοδο 2014-2020, γεγονός που την καθιστά ένα από τα κράτη μέλη με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ένωση.
Η Σλοβακία απορρόφησε μόνο 1,87 δισ. ευρώ το 2021 και 2,2 δισ. ευρώ το 2022, επιπλέον των κονδυλίων που δεν δαπανήθηκαν κατά τα άλλα έτη. Όσον αφορά τα χρήματα που έχουν ήδη δαπανηθεί, η Σλοβακία είναι η τρίτη χειρότερη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Όταν η Βερόνικα Ρεμίσοβα ανέλαβε καθήκοντα υπουργού επενδύσεων και περιφερειακής ανάπτυξης, δεσμεύτηκε να άρει ορισμένα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να καταστήσει έτσι την απορρόφηση πιο αποτελεσματική. Το 2020, παρουσίασε ένα σχέδιο για την απορρόφηση 2,9 δισ. ευρώ το 2021 και 3,4 δισ. ευρώ το 2022.
Το πρόβλημα είναι ότι η Ρεμίσοβα και το υπουργείο της δεν έχουν πραγματική επιρροή για να αναγκάσουν τα άλλα υπουργεία να δαπανήσουν πιο αποτελεσματικά κάτι που ορκίστηκε να αλλάξει στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.
Η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στη μεταφορά των χρημάτων από τα ταμεία της ΕΕ για τον μετριασμό της κρίσης τους τελευταίους μήνες, αλλά η Επιτροπή της ΕΕ δεν επέτρεψε στη Σλοβακία να μεταφέρει όσα ήθελε η Ρεμίσοβα.
Φέτος, το Υπουργείο Επενδύσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης κατάφερε να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την Επιτροπή σχετικά με τους κανόνες για τα νέα κονδύλια της ΕΕ. Η κύρια αλλαγή θα είναι η απλούστευση – αντί για δέκα διαχειριστικές αρχές, μόνο το Υπουργείο Επενδύσεων θα ηγείται του συστήματος.
Αυτό, ωστόσο, δεν είναι ευπρόσδεκτο στους δήμους, οι οποίοι ζητούν περισσότερη εξουσία στην απορρόφηση των κονδυλίων της ΕΕ.
Εν τω μεταξύ, η Σλοβακία έχει ήδη ξεκινήσει με την απορρόφηση της νέας περιόδου προγραμματισμού. Οι πρώτες προσκλήσεις από το πακέτο των σχεδόν 13 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την ανάπτυξη σχολείων, αθλητικών κέντρων, δρόμων και τη μόνωση σπιτιών και πολυκατοικιών.
Η Ρεμίσοβα ανακοίνωσε ότι θέλει να υποστηρίξει γρήγορα τα έργα από τα Ταμεία Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία στοχεύουν στη στήριξη των περιοχών που εξαρτώνται από τα ορυκτά καύσιμα, όπως η περιοχή εξόρυξης άνθρακα Άνω Νίτρα, όπου η εξόρυξη θα σταματήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.