Μενού Ροή
Τσεκούρι στον γερμανικό προϋπολογισμό για να αποφευχθεί το παγόβουνο

Ο προϋπολογισμός της Γερμανίας για το επόμενο έτος περιλαμβάνει περικοπές δαπανών σε όλους τους τομείς εκτός από την άμυνα,  ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη, αλλά οι επικριτές ανησυχούν για τα έξτρα «ειδικά κονδύλια» που δεν υπολογίζονται στον επίσημο προϋπολογισμό.

Η δημοσιονομική σύνεση και η μείωση του δανεισμού έγιναν a priori για τον γερμανικό προϋπολογισμό από τον υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτη του φιλελεύθερου FDP.

«Υπάρχει ένα παγόβουνο στον ορίζοντα (…) και είμαστε υπεύθυνοι να μην περιμένουμε μέχρι να εμφανιστεί μπροστά μας – πρέπει να αλλάξουμε πορεία τώρα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στους βουλευτές την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι η σημαντική αύξηση των αποπληρωμών του χρέους μετά το 2027 καθιστά αναγκαία τη μείωση του δημοσιονομικού βάρους.

Ωστόσο, οι περικοπές αποδείχθηκαν αμφιλεγόμενες εντός της τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού της Γερμανίας. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) χρειάστηκε να μεσολαβήσει καθώς αρκετοί υπουργοί αντιστάθηκαν στους μειωμένους στόχους δαπανών που είχαν τεθεί για όλες τις υπηρεσίες εκτός από το υπουργείο Άμυνας.

«Αυτό προφανώς δεν είναι το σχέδιο της κυβέρνησης αλλά του FDP», σημείωσε στο κοινοβούλιο ο Ματίας Μίντελμπεργκ, βουλευτής του κεντροδεξιού CDU, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Ενώ ο προϋπολογισμός μειώθηκε ονομαστικά κατά 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2023, η αντιπολίτευση επέκρινε επίσης έναν αυξανόμενο σκιώδη προϋπολογισμό ειδικών κονδυλίων που δεν υπολογίζονται στον προϋπολογισμό, ώστε η Γερμανία να τηρεί τυπικά το «φρένο χρέους».

Ο συνασπισμός είχε προσθέσει πρόσφατα αρκετά νέα κονδύλια για τη χρηματοδότηση έργων όπως η πράσινη μετάβαση και οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες μετά τη ρωσική εισβολή. Το Bundesrechnungshof, η ομοσπονδιακή ελεγκτική υπηρεσία της Γερμανίας, εκτιμά ότι η κυβέρνηση δανείζεται στην πραγματικότητα τέσσερις φορές περισσότερα από όσα προβλέπονται στον προϋπολογισμό.

«Πρόκειται για μαζικό δανεισμό που κρύβεται μέσω ειδικών ταμείων», επέκρινε ο Πέτερ Μπόφινγκερ, βουλευτής του ακροδεξιού AfD.

Η Γερμανία είχε αυξήσει τον δανεισμό της τα τελευταία χρόνια για να προσφέρει στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ανέστειλε επίσης το λεγόμενο «φρένο χρέους», μια συνταγματική διάταξη που περιορίζει τον δανεισμό.

Το 2024 θα είναι το δεύτερο έτος κατά το οποίο η Γερμανία θα τηρήσει και πάλι το ανώτατο όριο, κάτι που ο Λίντνερ πανηγύρισε ως «έξοδο από την πολιτική της κρίσης».

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας