Μενού Ροή
Τάσος Χατζηβασιλείου
Τ.Χατζηβασιλείου στο energymag.gr για τον πόλεμο στο Ισραήλ και τον ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά projects που μπαίνουν στο ψυγείο

Το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας δυναμίτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα στη Μέση Ανατολή και τίναξε στον αέρα τις διαμεσολαβητικές προσπάθειες, με την κρίση μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς να βαθαίνει ακόμη περισσότερο και τις μάχες να συνεχίζονται.

Ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας και διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, μιλά στο energymag.gr για την κρίσιμη κατάσταση και τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά την αιματοχυσία αλλά και για τον ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής.

-Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα είναι ραγδαίες. Ο πληθυσμός αραβικών χωρών που προσπαθούν να παίξουν διαμεσολαβητικό ρόλο έχει ξεσηκωθεί. Μπορεί αυτό να σκληρύνει τη στάση τους έναντι του Ισραήλ και κατ’ επέκταση να εξαπλωθεί η κρίση;

-Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα αλλάζει τα πράγματα και στην ουσία υπονομεύει κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία στη Μέση Ανατολή. Από όπου κι αν προήλθε η ρουκέτα, το γεγονός λειτουργεί ως game changer, αλλάζει δηλαδή τις ισορροπίες και αναδιατάσσει τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές. Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή η Χαμάς έχει πετύχει τον πρώτο της στόχο, δηλαδή να διακοπεί η προσπάθεια προσέγγισης ανάμεσα σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία και στην ουσία να ακυρωθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία στο άμεσο μέλλον για γεφύρωμα ανάμεσα στο Ισραήλ και σε χώρες του αραβικού κόσμου. Αυτή τη στιγμή η περιοχή χρειάζεται έντιμους διαμεσολαβητές. Είναι δεδομένο ότι η Τουρκία, η οποία διεκδικεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο, δεν μπορεί να το επιτύχει, διότι η αξιοπιστία της είναι στο ναδίρ και οι σχέσεις της με το Ισραήλ σε κακό σημείο μετά και τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα στρέφονται στη διάσκεψη του προσεχούς Σαββάτου στην Αίγυπτο, όπου εκεί θα επιχειρηθεί μία προσπάθεια ειρήνευσης. Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή.

- Ποιος είναι ο ρόλος του Ιράν που εξαπέλυσε σήμερα νέες απειλές; Πόσο πιθανό είναι ένα σενάριο άμεσης εμπλοκής του στη σύγκρουση;

- Αν υποθετικά το Ιράν αποφάσιζε να εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση αυτή, τότε θα μπορούσαν να ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως. Δεν είμαι βέβαιος ότι το Ιράν θα επιθυμούσε να εμπλακεί ενεργά αυτή τη στιγμή. Όμως η έμμεση εμπλοκή της Χεζμπολάχ, της σιιτικής οργάνωσης που εδρεύει στο νότιο Λίβανο, στην παρούσα κρίση, εμπλέκει με έμμεσο τρόπο την Τεχεράνη στο πεδίο της αντιπαράθεσης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, με τη σημερινή κρίση βαθαίνει ακόμα περισσότερο το χάσμα που χωρίζει Ιράν και Ισραήλ.

-Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν για την Ελλάδα από μία γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής;

Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας και πάροχος περιφερειακής ασφάλειας. Επομένως, είναι από τις δυνάμεις σταθερότητας που επιθυμούν ευημερία και γαλήνη στην ευρύτερη γειτονιά μας. Αν η Μέση Ανατολή οδηγηθεί σε γενικότερη ανάφλεξη, η πρώτη επίπτωση θα είναι η αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, σίγουρα και μέσω της πατρίδας μας. Η δεύτερη εξέλιξη θα είναι η γενικότερη αστάθεια στην περιοχή, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ύφεση και προφανώς νέα προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα δεν σταματά να εργάζεται για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Η θέση μας είναι συγκεκριμένη: αναγνωρίζουμε τη διεκδίκηση του παλαιστινιακού λαού για εθνική εστία στα όρια του 1967 και ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το αναφαίρετο δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα και ασφαλή επιβίωση στη Μέση Ανατολή.

-Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς οδηγεί σε πάγωμα ενεργειακά project τα οποία ενδιαφέρουν άμεσα τη χώρα μας. Πρέπει να τα ξεχάσουμε και να αναζητήσουμε νέες λύσεις;

-Όχι. Εκτιμώ ότι αυτή τη στιγμή, μεσούσης της κρίσης, δεν είναι ορθό να προκαταλαμβάνουμε τις εξελίξεις. Τα ενεργειακά project παραμένουν στο τραπέζι. Σίγουρα αυτή τη στιγμή μπαίνουν στο «ψυγείο», όμως εκτιμώ ότι μετά την λήξη της κρίσης θα ξεκινήσει εκ νέου η σχετική συζήτηση. Άλλωστε, η Ευρώπη και η Δύση γενικότερα διψούν για νέες ενεργειακές πηγές, ακόμη περισσότερο μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτή την κατεύθυνση, τόσο η Ελλάδα όσο και χώρες όπως η Κύπρος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, μπορούν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο προς όφελος της περιοχής μας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας