Μενού Ροή
ERDOGAN NETANYAHU GAZA
Aνοικτή ρήξη Ισραήλ - Τουρκίας μετά τη «σφαγή» στο νοσοκομείο της Γάζας - Οριστικό τέλος στα σενάρια για μεταφορά του ισραηλινού αερίου

Το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας όχι μόνο απειλεί να τινάξει στον αέρα κάθε ειρηνευτική προσπάθεια στην Μέση Ανατολή, αλλά φέρνει σε ανοικτή ρήξη και το Ισραήλ με την Τουρκία, βάζοντας τέλος στα σενάρια μεταφοράς του ισραηλινού αερίου μέσω της γείτονος.

Εκτός από την αναβολή της τετραμερούς συνάντησης που επρόκειτο να γίνει σήμερα στο Αμάν, με συμμετοχή του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος σπεύδει σήμερα στο Ισραήλ και την υπονόμευση κάθε προσπάθειας εκτόνωσης της έντασης, τα όσα ακολούθησαν το βομβαρδισμό του νοσοκομείου απομακρύνουν, αν δεν ματαιώνουν εντελώς, την προωθούμενη ισραηλινο-τουρκική επαναπροσέγγιση και τις όποιες ενεργειακές συνεργασίες αυτή θα συνεπάγονταν. Και ενώ ο ισραηλινός στρατός αρνείται την εμπλοκή του και δηλώνει ότι μετά από μελέτη των στοιχείων τον πύραυλο εκτόξευσε η Ισλαμική Τζιχάντ, η Τουρκία έσπευσε από τους πρώτους να χρεώσει την επίθεση στο Ισραήλ. 

Αντιησραηλινό κλίμα στην Τουρκία

Η πρόσκληση μάλιστα φιλικών προς το κυβερνών κόμμα AKP οργανώσεων να διαδηλώσουν μαζικά έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, συνδυαστικά με το αντιησραηλινό κλίμα που φουντώνει στην Τουρκία, δεν άργησε να οδηγήσει σε κλιμάκωση. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ ζήτησε από τους πολίτες του να φύγουν το συντομότερο δυνατό από την Τουρκία, ανεβάζοντας το επίπεδο επικινδυνότητας για την γειτονική χώρα στο επίπεδο 4.

Η τουρκική ηγεσία δεν έμεινε όμως στο κάλεσμα για διαδηλώσεις προς τις οργανώσεις. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Πρόεδρο Ερντογάν ο οποίος προ ημερών είχε εξαπολύσει σφοδρότατες επιθέσεις στους Αμερικανούς, ο τούρκος ΥΠΕΞ Χ.Φιντάν, από τους εμπνευστές της πολιτικής στήριξης της Χαμάς, εξαπέλυσε χθες επίθεση εναντίον του Ισραήλ, ενώ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την τρομοκρατική οργάνωση για την απελευθέρωση των ξένων, των πολιτών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι.

H ενόχληση στα ισραηλινά μέσα για την στάση της τουρκικής ηγεσίας αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν κρύβεται. Ειδικά όταν άλλοι ξένοι ηγέτες, όπως ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν προέβησαν σε μετρημένες δηλώσεις μετά το βομβαρδισμό του νοσοκομείου, καταδικάζοντας μεν την σφαγή, χωρίς ωστόσο να επιρρίψουν ευθύνες, καθώς το τοπίο είναι ακόμη θολό ως προς το ποιος εξαπέλυσε την επίθεση, ενώ σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες το χτύπημα «εξυπηρετεί» τη Χαμάς, η οποία έτσι αντιστρέφει το σε βάρος της κλίμα διεθνώς, στρέφοντας το κατά του Ισραήλ.

Τώρα μετά και την όξυνση της τουρκικής στάσης, τα όποια σενάρια είχε τροφοδοτήσει η συνάντηση του Σεπτεμβρίου μεταξύ Ερντογάν - Νετανιάχου στην Νέα Υόρκη, δεν έχουν καμία αξία. Τότε ο τούρκος πρόεδρος είχε προτείνει τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου μέσω κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού στις τουρκικές ακτές, ζήτημα το οποίο θεωρείτο ούτως ή άλλως απίθανο να δεχτεί το Ισραήλ, καθώς έτσι θα παρέδιδε σε τουρκικά χέρια το «όπλο» του φυσικού αερίου, με την Άγκυρα να θεωρείται από πολλούς ως αναξιόπιστη.

«Εισβάλλεις στη γη κάποιου. Όχι μόνο καταλαμβάνεις τη γη κάποιου, καταλαμβάνεις το σπίτι του, το καταστρέφεις, τον πετάς έξω, μετά φέρνεις κάποιον άλλο και τον βάζεις εκεί, εφευρίσκεις έναν ορισμό για αυτό και το ονομάζεις “εποικισμός”. Αυτό λέγεται κλοπή», δήλωσε χθες ο τούρκος ΥΠΕΞ, όταν η χώρα του βαφτίζει την κατοχή εδαφών στην Κύπρο και τη Συρία «ειρηνευτικές επιχειρήσεις».

Κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα ότι δεν τιμώρησε το Ισραήλ όταν έπρεπε, με αποτέλεσμα εκείνο να απορρίπτει σήμερα τη λύση των δυο κρατών και να επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού στο Αλ Ακσά, αντιτάχθηκε στην μετακίνηση των αμάχων από τον Βορρά στον Νότο, ενώ αποκάλυψε ότι η Τουρκία έχει προτείνει να γίνει εγγυητής των Παλαιστινίων.

Στην πράξη, με δηλώσεις σαν αυτές, η Τουρκία, πιστή στην στρατηγική επιλογή να εμφανίζεται ως ηγέτιδα δύναμη στον μουσουλμανικό κόσμο, επιχειρεί  να εκθέσει άλλες αραβικές χώρες οι οποίες ναι μεν καταδικάζουν τη δυσανάλογη αντίδραση του Ισραήλ αλλά αποφεύγουν ακραίες δηλώσεις που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας

Αν και η κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το τι θα συμβεί, είναι βέβαιο ότι επανέρχεται η ρήξη στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, πολλώ δε μάλλον μετά και τις σκληροπυρηνικές χθεσινές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν.

Και παρ’ ότι ουδείς ασχολείται αυτή τη στιγμή με τα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου, καθίσταται προφανές ότι εφόσον μπαίνει τέλος στην όποια τουρκο-ισραηλινή συνεργασία, ανοίγει ο δρόμος όταν και όποτε τελειώσει ο πόλεμος για στενότερη συνεργασία του Ισραήλ, όσον αφορά τις εξαγωγές των κοιτασμάτων του προς την Ευρώπη, με την Κύπρο και την Ελλάδα. Τόσο για να ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με την Λευκωσία για τον τερματικό LNG, όσο και για να ξαναμπεί στο τραπέζι το σενάριο αναβίωσης του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας