Μενού Ροή
Ο "διψασμένος για ενέργεια" Σολτς κατευθύνεται στην Αφρική

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο την τρίτη επίσκεψή του στην υποσαχάρια Αφρική μέσα σε δύο χρόνια, καθώς οι συγκρούσεις αλλού υπογραμμίζουν την αυξανόμενη σημασία μιας πλούσιας σε ενέργεια περιοχής στην οποία το Βερολίνο έχει παραδοσιακά μικρή ανάμειξη.

Θα επισκεφθεί τον σημαντικό παραγωγό ενέργειας τη Νιγηρία, καθώς και την Γκάνα, με τις μεταναστευτικές ροές και την αστάθεια στη Δυτική Αφρική επίσης στην ατζέντα του.

Μεγάλο μέρος της ανάγκης για το ταξίδι προήλθε από τη συνειδητοποίηση ότι η Γερμανία - και η Ευρώπη - χρειάζονται την Αφρική περισσότερο από όσο πίστευε, δήλωσε ο νομοθέτης των Πρασίνων, Anton Hofreiter: "Οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι χρειαζόμασταν συμμάχους ενάντια στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία", είπε. "Και ξαφνικά παρατηρήσαμε ότι δεν ήταν απαραίτητα με το μέρος μας… Αυτό ήταν ένα αγενές ξύπνημα".

Ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έδωσε νέα επείγουσα ανάγκη, ιδίως στην ενεργειακή πτυχή του ταξιδιού.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Γερμανία στράφηκε στο Κατάρ για το υγροποιημένο αέριο που χρειάζεται για να τροφοδοτήσει τις βιομηχανίες της. Πιθανή διαταραχή σε όλη τη Μέση Ανατολή έχει παράσχει μια έγκαιρη υπενθύμιση της σημασίας της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας.

Το πετρέλαιο είναι η μοναδική μεγαλύτερη εξαγωγή της Νιγηρίας στη Γερμανία και οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο προσθήκης φυσικού αερίου σε αυτό το μείγμα. "Οι χώρες που εξάγουν πετρέλαιο αντιμετωπίζουν το ερώτημα εάν θέλουν να εκτονώσουν όλο αυτό το φυσικό αέριο ή να το χρησιμοποιήσουν", δήλωσε Γερμανός αξιωματούχος σε σχέση με την επίσκεψη. "Είμαστε πολύ ανοιχτοί να συζητήσουμε με τη Νιγηρία εάν μπορούμε να αγοράσουμε φυσικό αέριο".

Αλλά για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να εξεταστεί η χρόνια ανεπαρκής επένδυση στον ενεργειακό τομέα της Νιγηρίας - κάτι που η άγνωστη ακόμη επιχειρηματική αντιπροσωπεία που συνοδεύει τον Σολτς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση.

Μπορεί επίσης να δουν τη Νιγηρία, με πληθυσμό 200 εκατομμυρίων, και τη Γκάνα, με 30 εκατομμύρια, ως πηγές της εργασίας που χρειάζεται πολύ η Γερμανία καθώς ο δικός της πληθυσμός γερνάει όλο και περισσότερο από το εργατικό δυναμικό. "Ειδικά στην Γκάνα υπάρχουν ειδικοί πληροφορικής που οι γερμανικές μεσαίες εταιρείες θέλουν απεγνωσμένα να αποκτήσουν", δήλωσε ο Στέφαν Λίμπινγκ, σύμβουλος και πρώην επικεφαλής της Γερμανικής Αφρικανικής Επιχειρηματικής Ένωσης.

Κάποιοι στο Βερολίνο ελπίζουν ότι η Γερμανία, χωρίς τη Γαλλία ως πρώην αποικιακή δύναμη στη Δυτική Αφρική, θα είναι επίσης σε θέση να παίξει έναν εποικοδομητικό πολιτικό ρόλο σε μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από αστάθεια φέτος.

Πέρυσι, η Γερμανία επέστρεψε αρκετά από τα μπρούντζα του Μπενίν, γλυπτά από το βασίλειο του Μπενίν στη σύγχρονη Νιγηρία, μια χειρονομία που θεωρείται ως μια προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια σε μια ήπειρο όπου η οργή για τα ευρωπαϊκά αποικιακά εγκλήματα εξακολουθεί να σιγοκαίει.

Για τον Σολτς, υπό την πίεση στο εσωτερικό από επικριτές που λένε ότι αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει την κλίμακα της παράνομης μετανάστευσης, το ταξίδι θα είναι επίσης μια ευκαιρία να προωθήσει το επιχείρημά του ότι η δημιουργία οικονομικών ευκαιριών στις χώρες προέλευσης είναι ο καλύτερος τρόπος μείωση των μεταναστευτικών ροών.

capital/forbes

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας