Μενού Ροή
Αισχροκέρδεια στους ηλιακούς θερμοσίφωνες δείχνει έρευνα - Τι απαντούν στο energymag παράγοντες της αγοράς

Η ενεργειακή λαίλαπα που σάρωσε την Ευρώπη αλλά και τη γειτονιά μας, έφερε για πρώτη φορά επιδοτήσεις και στην αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα, δίνοντας ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά. Αν και η συζήτηση γύρω από το νέο πρόγραμμα είχε ξεκινήσει καιρό, το πρόγραμμα τελικά άνοιξε τον Μάιο του 2023.

Η πρόσφατη δειγματοληπτική έρευνα της Ένωσης Εργαζομένων καταναλωτών Ελλάδος έβγαλε "λαβράκια" για την  εκτίναξη στις τιμές των ηλιακών μετά τις επιδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο υψηλή ποσοστιαία αύξηση αγγίζει τα 78,81%. Πρόκειται για ηλιακό που κόστιζε τον Οκτώβριο του 2022 773,99 ευρώ και φέτος τον ίδιο μήνα στο ίδιο ηλεκτρονικό κατάστημα 1.383,99 ευρώ. "Έχω ξεχωρίσει τέσσερις πέντε περιπτώσεις που υπήρχε μια αδικαιολόγητη αύξηση", δηλώνει στο energymag.gr ο Χρήστος Κώνστας, εκτελεστικός γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η αύξηση είναι κατακόρυφη, καθώς στις 10/05/2023 παρατηρείται αύξηση τιμής στο 50% των προϊόντων ενώ στις 18/10/2023 παρατηρείται αύξηση τιμής στο 61,66% των προϊόντων. Όπως τονίζει ο κ. Κώνστας " όντως στο τέλος του 22 και αρχές του 23 όλα τα εργοστάσια κάνανε μια μικρή αύξηση. Γιατί; Γιατί είχε φτάσει στο σημείο να μηδενιστεί η έκπτωση των εμπόρων, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των πρώτων υλών, χαλκού και αλουμινίου. Άρα εκεί υπήρχε μια αύξηση. Στην έρευνα είδαν τα καταστήματα. Εμείς εκεί δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την τιμή. Εμείς απευθυνόμαστε στα εργοστάσια τουλάχιστον. Η ΕΒΗΕ έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσουν σε αυξήσεις και το έχουν τηρήσει. Δεν προχώρησαν σε αυξήσεις για το στην τιμή που πουλάνε τη χονδρική. Τώρα, αν κάποιο μαγαζί που έχει πάρει κάποια κομμάτια στοκ, αποφάσισε να διπλασιάσει την τιμή και λέει τώρα θα τα βγάλω, αυτό εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε. Και απ ότι είδα και στις τιμές δεν έχει πάρει πολλά μοντέλα από την ΕΒΗΕ, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές". Αυξήσεις βέβαια "φωτιά" σε προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα και η χώρα είναι η 2η χώρα με μεγαλύτερη παραγωγή ηλιακών στην Ευρώπη.

Η μπάλα πέφτει στη λιανική

Ποσοστό κερδοφορίας έως και 78% φαίνεται ότι υπάρχει βάσει και των στοιχείων που παραθέτει η έρευνα, ωστόσο όπως τονίζει ο εκτελεστικός γραμματέας είναι θέμα των καταστημάτων. "Η μπάλα πέφτει στη λιανική και πέφτει στα πολλά μη επώνυμα συστήματα που υπάρχουν." Μεγάλο ερωτηματικό όπως λέει είναι τι θα συμβεί στην εξαργύρωση των χρημάτων, καθώς είχε προηγηθεί η κοστολόγηση των προϊόντων πριν ενταχθούν στο πρόγραμμα. "Όταν άνοιξε η πλατφόρμα, γιατί εμείς είχαμε μιλήσει και με την Ανακύκλωση συσκευών, η οποία διαχειρίζεται το πρόγραμμα, όλοι οι κατασκευαστές μας ήταν υποχρεωμένοι να δηλώσουν μια ανώτατη τιμή λιανική στο προϊόν τους. Και μάλιστα η ανακύκλωση συσκευών είχε κάνει το εξής. Είχε καθίσει και ψάξει αυτοί τα διάφορα μοντέλα των εταιρειών. Είχαν φτιάξει μια λίστα και έβλεπαν πόσο περίπου πουλιούνται και αυτοί έβγαλαν κάποιους μέσους όρους για τα μοντέλα και όταν δήλωναν οι δικοί μας ποια είναι η προτεινόμενη τιμή λιανικής. Τους έκοβε αυτόματα η πλατφόρμα, αν αυτοί ήταν πιο πάνω από αυτό που είχαν βρει αυτοί με ένα εύλογο κέρδος. Δηλαδή κάτι που το είχαν τιμολογήσει για παράδειγμα 500 ευρώ και τώρα το πουλάνε 1.000", εξηγεί.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η συζήτηση για το πρόγραμμα επιδότησης ηλιακού θερμοσίφωνα είχε ανοίξει ήδη από το 2022, όταν και άρχισαν να διαφαίνονται και οι πρώτες αυξήσεις.

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας