Η γη δεν σταματά να σείεται στην Τουρκία με τους επιστήμονες να παραμένουν σε εγρήγορση. Από χθες το μεσημέρι έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 σεισμοί, με τον ισχυρότερο, αυτό των 6,2 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τετάρτης.
Η σεισμική ακολουθία παραμένει σε πλήρη εξέλιξη, με τους επιστήμονες να είναι αρκετά επιφυλακτικοί για μέγεθος του κύριου σεισμού. Έτσι, αρκετοί κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης πέρασαν το βράδυ σε πλατείες ή αυτοκίνητα, αφού σε αρκετούς ξύπνησαν μνήμες από τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ το 1999.
Το ρήγμα της Ανατολίας
Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κωνσταντινούπολη προήλθε από τον πρώτο κλάδο του ρήγματος της Ανατολίας, αυτόν που βρίσκεται στη θάλασσα του Μαρμαρά. Εδώ και περίπου μία πενταετία οι ειδικοί ανέμεναν ότι θα έσπαγε. Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτή η καθυστέρηση προκαλούσε και τη συσσώρευση ενέργειας. Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1.500 χιλιομέτρων και το οποίο ξεκινά από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις φτάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη, πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο κοντά στη Σκόπελο. Αυτό το δεύτερο μέρος του ρήγματος είναι γνωστό ως “Τάφρος του Βόρειου Αιγαίου", έχει τη δυναμική να προκαλέσει σεισμό μεγέθους έως και 7,6 Ρίχτερ”.
Ο Τούρκος σεισμολόγος δρ Νατσί Γκορούρ τόνισε πως αναμένεται μεγαλύτερος σεισμός των 7 Ρίχτερ, προειδοποιώντας τους κατοίκους και τις αρχές να λάβουν εγκαίρως μέτρα. «Το ρήγμα Kumburgaz στη Θάλασσα του Μαρμαρά στην Κωνσταντινούπολη έχει πολλούς σεισμούς. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Αυτοί δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Με άλλα λόγια, το αναγκάζουν να σπάσει. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», έγραψε σε ανάρτησή του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ρήγμα είναι ώριμο να σπάσει, καθώς το συγκεκριμένο κομμάτι δεν επηρεάστηκε από τον σεισμό του 1999 και έχει δυναμική να δώσει σεισμό 7,5 Ρίχτερ. Αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι η ενέργεια που έχει συσσωρευτεί και η μακρά περίοδος σεισμικής ηρεμίας, εδώ και περίπου 400 χρόνια. Βρίσκεται μάλιστα κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος εκδήλωσης τους τσουνάμι.
Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο Ertnews αναφέρθηκε στα 3 σενάρια για τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ.«Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6,2. Βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια: το πρώτο, αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6,2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας Ρίχτερ. Το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών, έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια» ανέφερε, προσθέτοντας πως εγκυμονεί και κίνδυνος κατάρρευσης του 1/3 του κτιριακού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης.
Πως επηρεάζεται η Ελλάδα
Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου χωρίς να μπορούν να αποκλείσουν το σενάριο να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος. Συγκεκριμένα ο καθηγητής σεισμολογίας Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «γνωρίζουμε ότι το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που περνάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά και ενεργοποίησε το σεισμό συνεχίζεται και διακλαδίζεται στο Βόρειο Αιγαίο. Ενδεχομένως αυτή η μετακίνηση σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα να διεγείρει τα ρήγματα στο Βόρειο Αιγαίο. Είναι ένα ανοιχτό ενδεχόμενο, δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα». Σύμφωνα με τον Διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Αθανάσιο Γκανά,σε ενδεχόμενο πολύ ισχυρού σεισμού στην Κωνσταντινούπολη βραχυπρόθεσμα, ίσως επηρεαστούν κάποιες περιοχές στον ελλαδικό χώρο. Περιμένουμε δηλαδή μια αύξηση της σεισμικότητας στο Βόρειο Αιγαίο, και στο Κεντρικό, βάσει του ιστορικού αλλά και της στατιστικής.