Μενού Ροή
Πως οι αντάρτες Χούθι προκάλεσαν εκτίναξη στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου

Οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν όταν ένα πλοίο που κατασχέθηκε στην Ερυθρά Θάλασσα από αντάρτες Χούθι που υποστηρίζονται από το Ιράν ξαναέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να επηρεάσει ζωτικής σημασίας πλωτές οδούς για το καύσιμο σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν έως και 6,9% τη Δευτέρα, τερματίζοντας μια τετραήμερη σειρά πτώσης. Η αύξηση οφείλεται επίσης στις ψυχρότερες προβλέψεις του καιρού και στις υψηλότερες τιμές του αργού ενόψει της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι έμποροι και οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι εάν διευρυνθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές καυσίμων στην περιοχή, οι οποίες επηρεάστηκαν μόνο τοπικά μέχρι στιγμής.

Τα ολλανδικά προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, αυξήθηκαν κατά 5,2% στα 47,42 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δεξαμενόπλοια από το Κατάρ, κορυφαίο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου, περνούν τακτικά από την Ερυθρά Θάλασσα στο δρόμο προς την Ευρώπη. Ενώ η ήπειρος έχει εισέλθει στον χειμώνα με πλήρεις αποθηκευτικούς χώρους και άφθονες εισαγωγές LNG, μια κλιμάκωση θα μπορούσε να απειλήσει το ευαίσθητο ισοζύγιο εφοδιασμού της. Η Ευρώπη συνεχίζει να είναι ευάλωτη μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους που είδε τη Ρωσία να περιορίσει τις ροές φυσικού αερίου στους αγωγούς.

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας