Μενού Ροή
Eurostat: Παρά το ενεργειακό "φρένο" με άνοδο στο 3,7% ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο - Στο 2,9% στην ευρωζώνη

Με άνοδο έκλεισε ο πληθωρισμός τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη το Δεκέμβριο.  Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 3,7% σε ετήσια βάση από 2,9% το Νοέμβριο.  Η μέτρηση της ΕΛΣΤΑΤ για το Νοέμβριο παρέπεμπε σε άνοδο 3%.

Την ίδια στιγμή στην ευρωζώνη ο πληθωρισμός κινήθηκε στο 2,9% το Δεκέμβριο από 2,4% ένα χρόνο νωρίτερα.  

Στο μεταξύ "καύσιμο" στην άνοδο του Δείκτη έδωσαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, που είχαν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανόδου τον Δεκέμβριο (6,1%, έναντι 6,9% τον Νοέμβριο), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (4%, σταθερό σε σύγκριση με τον Νοέμβριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (2,5%, έναντι 2,9% τον Νοέμβριο). 

"Φρένο" στην άνοδο του Δείκτη έβαλε η ενέργεια με πτώση -6,7%, έναντι -11,5% τον Νοέμβριο. 

Επίσης ο δομικός πληθωρισμός δείχνει υποχώρηση για πέμπτο μήνα, σε 3,4%.  Με βάση, πάντως, όσα αναφέρει τι Bloomberg, η πρώτη επιτάχυνση του πληθωρισμού από τον Απρίλιο επισημάνθηκε από αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι η επίτευξη του στόχου τους παραμένει πρόκληση ακόμη και μετά τη δραματική επιβράδυνση τους τελευταίους μήνες. Η πρόοδος προβλέπεται να είναι πιο σταδιακή φέτος λόγω της σταδιακής κατάργησης των κρατικών ενισχύσεων αλλά και της αλλαγής της βάσης σύγκρισης.

Η ΕΛΣΤΑΤ

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο εφέτος καταγράφηκε αύξηση στον πληθωρισμό της τάξης του 3% από 3,4% τον Οκτώβριο και έναντι αύξησης 8,5% τον Νοέμβριο πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κυρίως από τη μείωση των τιμών σε φυσικό αέριο (-53,2%) και καύσιμα- λιπαντικά, ενώ συνεχίστηκαν οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής (9%, όπου ξεχωρίζει το λάδι με +31,4%) και σε ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ειδικότερα, για το Νοέμβριο, σε ετήσια σύγκριση καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (3,3%), Κρέατα- γενικά (8,1%), Ψάρια- γενικά (9,5%), Γαλακτοκομικά και αυγά (4,8%), Έλαια και λίπη (31,4%), Φρούτα- γενικά (12%), Λαχανικά- -γενικά (10,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (7,6%), Λοιπά τρόφιμα (7,7%), Καφέ- κακάο- τσάι (6,8%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (13,3%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,9%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας