Στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Στην ατζέντα περιλαμβάνονται συναντήσεις τόσο με τον με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και με αντιπροσωπεία του Ανώτατου Συμβουλίου του Κράτους αλλά και με τον πρόεδρο του κράτους στην Τρίπολη.
«Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, θα επαναλάβω την εποικοδομητική πολιτική στάση που η Τουρκία ούτως ή άλλως επιδεικνύει τα τελευταία χρόνια. Θα διαβιβάσουμε την υποστήριξή μας» δήλωσε ο Χακάν Φιντάν. Καθόλου τυχαία δεν θεωρείται η συγκεκριμένη επίσκεψη αλλά και οι συναντήσεις που βρίσκονται στο πρόγραμμα, αφού πέρα από την επαναβεβαίωση των στενών σχέσεων με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Τρίπολης, προσπαθεί να χτίσει γέφυρες με το Στρατάρχη Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική χώρα.
Οι ανακοινώσεις
Από την Μάλτα όπου βρισκόταν χθες ανακοίνωσε την επαναλειτουργία του προξενείου της Βεγγάζης. «Όπως γνωρίζετε, οι σχέσεις της Τουρκίας με την ανατολική πλευρά (σ.σ. της Λιβύης) προοδεύουν σταδιακά. Η συνεργασία μας και με τους τοπικούς παράγοντες συνεχίζεται. Αποφασίσαμε να ξανανοίξουμε το γενικό προξενείο στη Βεγγάζη. Αυτό θα συμβεί σύντομα. Οι επιχειρήσεις μας άρχισαν να λειτουργούν και πάλι εκεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Χακάν Φιντάν.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι ανακοινώσεις θα μείνουν σε αυτά. Πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε ότι η Τουρκία και η Λιβύη θα συνεργαστούν σε ανώτερο επίπεδο και σε πολλά πεδία στον τομέα της ενέργειας. Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ εξέφρασε την πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε πετρελαϊκές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση των συμφωνιών της με την Τρίπολη: «Στο πλαίσιο της συμφωνίας μας για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι μέσω των δικών μας πλοίων μπορούμε να επιτύχουμε πολύ πιο οικονομικά, αποδοτικά και ταχύτερα αποτελέσματα. Την προσεχή περίοδο, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα στείλουμε μια ομάδα εδώ. Μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια πιο εντατική τεχνική εργασία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Εφόσον προχωρήσουν σε νέες ανακοινώσεις για την ΑΟΖ Τουρκίας Λιβύης και γεωτρήσεις, θα δυναμιτίσουν και άλλο το πολιτικό σκηνικό. Τέλος Δεκεμβρίου η Λιβύη επέκτεινε μονομερώς τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Η κυβέρνηση της Τρίπολης απάντησε στην Αίγυπτο που με διάταγμα καθόρισε τα δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης για να ακυρώσει προβλήματα που δημιουργούσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 στην αιγυπτιακή πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο ασκήθηκε μια έμμεση πίεση προς την Αθήνα ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Κυρηναϊκή της Λιβύης, στα 12 μίλια, γεγονός το οποίο η Αγκυρα και η Τρίπολη δεν αποδέχθηκαν το 2019, καθώς στο μνημόνιο που υπέγραψαν με μια λοξή οριοθέτηση επελέγη η καινοφανής άποψη ότι Λιβύη και Τουρκία έχουν αντικείμενες ακτές. Ήδη η Ελλάδα με επιστολή της προς τον ΟΗΕ είχε ενημερώσει πως η Λιβύη παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με τρεις διαφορετικούς τρόπους επεκτείνοντας τη συνορεύουσα ζώνη της , αποκρούοντας κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης της Τρίπολης να δημιουργήσει τετελεσμένα.