Αποστολή Βελιγράδι
Την φιλοδοξία της χώρας μας να καταστεί ένας κόμβος μεταφοράς πράσινης ενέργειας στα Βαλκάνια, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσις, από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Σερβίας για τη φιλοξενία και τις ουσιαστικές συζητήσεις που είχε μαζί του, καθώς και την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι αποκτούν στρατηγικό χαρακτήρα.
Και οι δύο αποδίδουμε σημασία στον εκσυγχρονισμό της σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Βελιγράδι, αλλά και την ολοκλήρωση ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινά από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη. Ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τις χώρες μας αλλά και την νοτιοανατολική Ευρώπη. Και γι αυτό τον σκοπό θα πρέπει να αξιοποιηθούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι.
Θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε φυσικό αέριο μέσω στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας, ενώ εσείς να μας παραχωρήσετε μεγάλους χώρους αποθήκευσης που διαθέτετε. Η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εμείς διαθέτουμε πολύτιμη τεχνογνωσία και φιλοδοξούμε να γίνουμε κόμβος εξαγωγής προς τον βορρά, και θέλουμε να βοηθήσουμε τη Σερβία στη δικιά της πράσινη μετάβαση», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Ελλάδα έχει υπάρξει ο πιο πιστός σύμμαχος της Σερβίας στην ευρωπαϊκή πορεία της, είπε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον ένταξης των δυτικών Βαλκανίων χωρίς τη Σερβία.
Συζητήσαμε τις περιφερειακές εξελίξεις και οι θέσεις μας είναι κοινές, πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, κατέληξε.
«Μιλήσαμε για όλα τα σημαντικά θέματα και έχω μάθει για όλα τα σημαντικά θέματα. Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές της Σερβίας στην ΕΕ. Μήπως θα έπρεπε να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μήπως θέλει η Σερβία να γίνει μέλος της ΕΕ. Εμείς περιμένουμε κάποια βήματα από την Ευρώπη ότι μας θέλουν στην Ένωση», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στην Ελλάδα.
Τον Έλληνα πρωθυπουργό στην επίσκεψη του στη Σερβία συνοδεύουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Στο Βελιγράδι βρίσκεται επίσης ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον Κώστα Φραγκογιάννη, στην οποία συμμετέχουν 35 επιχειρήσεις των κλάδων κατασκευών και υλικών, ενέργειας και υποδομών, διαχείρισης ακινήτων, περιβαλλοντικών υπηρεσιών αλλά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Συνολικά στο επιχειρηματικό φόρουμ θα συμμετάσχουν 50 επιχειρηματίες και στελέχη που εκπροσωπούν 35 ελληνικές επιχειρήσεις και ομίλους που θα έχουν συναντήσεις με Σέρβους επιχειρηματίες και με μέλη της σερβικής κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών οι όμιλοι: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μytilineos, Intrakat-Aktor, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, Copelouzos, AVAX, ΑΤΕΡΜΟΝ, ΔΕΣΦΑ, ΡOKAS RENEWABLES, ΑΔΜHΕ, ARCHIRODON, ΠΡΟΤΑΣΙΣ, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, DP PUMPS, και WHITESTONE. Σημαντική παρουσία έχει και ο κλάδος real estate με τις Lamda Development, Dimand, Grivalia και REDS αλλά και οι τράπεζες καθώς το παρών δίνουν και οι τέσσερις συστημικές (Alpha Bank, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς) αλλά και η Optima Bank. Στην αποστολή συμμετέχουν και επιχειρήσεις που ήδη έχουν παρουσία στη Σερβία όπως Hellenic Energy, ALUMIL, ISOMAT, KLEEMANN, ALUMINCO, ELVIAL, EKAN-POLYGREEN, INTRACOM-TELECOM, LAMPSA HELLENIC HOTELS, HYATT REGENCY BELGRADE, METROPOL PALACE HOTEL- Όμιλος Δασκαλαντωνάκη.